Witam.
Mam świadomość, iż przyczyn może być sporo, ale może ktoś miał podobną dolegliwość i podpowie lub nakieruje na najbardziej możliwą przyczynę tego problemu.
Kilka dni temu udałem się na wyważenie kół, ponieważ przy prędkości powyżej 110 km/h dość mocno odczuwałem trzęsienie kierownicy. Wydaje mi się, iż ten problem został poniekąd rozwiązany (nie odczuwam już takiego bicia kierownicy) natomiast przy prędkości ok 115-120 km/h dość mocno telepie całym autem, wyczuwalne jest to bardzo mocno.
Stąd moje pytanie, co może być przyczyną ? Zbieżność? Zawieszenie ?
Choć tak jak wspomniałem , powodów może być mnóstwo, więc może ktoś nakieruje gdzie najlepiej się udać w celu zdiagnozowania problemu ? Sprawdzenie na stacji kontroli pojazdów raczej nie da efektu, ponieważ auto ewidentnie ma problem przy obciążeniu i większej prędkości, przy prędkości ok 110 km/h auto jedzie znacznie pewniej i nie odczuwam trzęsienia, jednak od tych 115-120 km/h jest po prostu dramat. Problem był już przed wyważeniem kół i myślałem, że to pomoże, ale poprawiło jedynie trzęsienie kierownicy.
Z góry dzięki za wskazówki.
Auto to 1,6 BCB 105 KM zagazowane, z przebiegiem niespełna 115 000 km.