Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Coś cyka/brzęczy po zgaszeniu silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Coś cyka/brzęczy po zgaszeniu silnika

Postprzez alienos2109 » 17 września 2014, 20:44

Witam

Problem polega na tym że gdy skończę jazdę zgaszę silnik i wyjmę kluczyki to za około 5 sekund załącza się taki dźwięk jak przekręcimy kluczyk na kontrolki czyli jakby pracowała pompa paliwa, dźwięk jest nie jednostajny tylko przerywany a dzisiaj zaczęło coś cykać jakby jakieś zwarcie się robiło pod kolumną kierownicy. Podejrzewam przekaźnik pompy paliwa ale dodam że nie mam problemów z odpalaniem ani podczas jazdy.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie auto posiada instalację gazową.
Miał może ktoś podobny problem?
alienos2109
Stella
Stella

Auto: Seat Leon+LPG
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Coś cyka/brzęczy po zgaszeniu silnika

Postprzez Gaba87 » 20 września 2014, 14:39

Czasem problem mogą stworzyć silniki od sterowania nawiewami, wydają różne dźwięki gdy ich żywot się kończy. Jednak przypadek ten który opisujesz i te dźwięki nie specjalnie do tej teorii pasują.
Gaba87
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: ARY 1.8

Postprzez alienos2109 » 15 października 2014, 08:54

Problem tkwił w przekaźniku pompy paliwa, po wymianie na drugi jest już spokój.
alienos2109
Stella
Stella

Auto: Seat Leon+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez koka » 15 maja 2015, 19:54

alienos2109 napisał(a):Problem tkwił w przekaźniku pompy paliwa, po wymianie na drugi jest już spokój.

a mi coś strzela po przekręceniu kluczyka, działa normalnie przez chwilę pompa paliwa i niby jest ok ale skąd te trzaski - dokładnie to dwa, czasem trzy trzaski, dochodzą jakby od strony silnika. Czy to też może być przekaźnik ? a może ma to jakiś związek z wczorajszą wizytą w ASO - wymiana oleju w silniku i skrzyni - olej do skrzyni wlewali od góry przez jakiś otwór (impulsator prędkościomierza ? nie wiem czy to właściwe określenie). Jutro jadę w trasę i zaczynam się bać ... :-(
koka

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna