Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka oleju i sygnał dźwiękowy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka oleju i sygnał dźwiękowy

Postprzez emilradom » 19 września 2014, 14:48

Witam. Uszczelniałem wczoraj pokrywę zaworów bo miałem olej w 2 świecy. Od tego momentu przy obrotach około 1800-2500 zaświeca się kontrolka oleju i trzy sygnały dźwiękowe. Przed uszczelnieniem tego nie było. Dodam, że mam jeszcze wyciek oleju w separatorze i lekko z uszczelniacza wału od strony skrzyni. Czy możliwe, że uszczelnienie pokrywy a rozszczelniony separator i uszczelniacz mają taki wpływ na ciśnienie oleju? We wtorek będę wymieniał uszczelniacz i separator.
emilradom
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AXP 1.4

Reklama

Re: Kontrolka oleju i sygnał dźwiękowy

Postprzez marcin7x5 » 19 września 2014, 17:51

Skoro rozbierałeś pokrywę zaworów to może cos tam ci przyblokowała ta pasta uszczelniająca i masz gorsze smarowanie. Proponuje sprawdzić dokładnie ciśnienie oleju.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez emilradom » 21 września 2014, 12:29

Rozmawiałem z mechanikiem który uszczelniał mi pokrywę i powiedział, że nic nie rozbierał tylko wyjął przewód zapłonowy i w gnieździe świecy tylko po wierzchu posmarował pastą uszczelniającą krawędź łączenie głowicy z pokrywą. Czy to, że tak tylko zrobił a nie rozbierał tego może mieć wpływ, że zapaliła mi się kontrolka oleju?? Zapaliła się po 30km na rondzie jak skręcałem w lewo i od tamtej pory zapala się przy obrotach około 2000 do 2500. We wtorek jestem umówiony z innym mechanikiem na wymianę uszczelniacza wału, separatora i porządnego uszczelnienia pokrywy dopiero wtedy zmierzę ciśnienie. Z uszczelniacza wału bardzo cieknie bo już w rozruszniku jest olej. Myślę, że teraz uszczelniona doraźnie pokrywa ma wpływ, że przez rozszczelniony tak bardzo uszczelniacz leci olej bardzo i przez to jest za małe ciśnienie

-- 21 września 2014, 09:11 --

Jechałem wczoraj 50km i dopiero po rozgrzaniu auta kontrolka zapalała się przy obrotach 1800-2400. Myślę jeszcze, że może na rondzie jak gwałtownie skręciłem to z misce był jakiś syf i wpadł w smok i stąd ta kontrolka.

-- 21 września 2014, 13:29 --

Dziś kontrolka zapaliła się po przejechaniu 15km w tym samym zakresie obrotów ale jak wracałem to przejechałem 20km i ani razu się nie zapaliła. Panowie już zgłupiałem co to może być. Olej ma przejechane 1000km, mobil super 2000 10W40. Czy możliwe, że olej jest do du...?
emilradom
Stella
Stella

Postprzez Peter007 » 21 września 2014, 17:11

Przede wszystkim sprawdź ciśnienie oleju, bo czerwona kontrolka to sygnalizuje.
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez emilradom » 21 września 2014, 18:27

Ok. We wtorek jestem umówiony na wymianę uszczelniacza i prawidłowego uszczelnienia pokrywy zaworów. Przy okazji niech mechanik sprawdzi smok jak będzie miał skrzynię wyjętą i po tym wszystkim sprawdzę ciśnienie i napiszę.
emilradom
Stella
Stella

Postprzez Hyvel » 21 września 2014, 19:52

U mnie przełamany kabel na czujniku niskiego ciśnienia o ile dobrze pamiętam niebieskim powodował takie objawy sprawdź kable czujników ciśnienia.
Istotna sprawa - ja mam TDI :)
Efektownie nie znaczy efektywnie... Będąc mądrzejszym nie daj się sprowokować...
gg:1018323
Hyvel
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Leone
Silnik: ASV 1.9

Postprzez emilradom » 22 września 2014, 20:53

Przyczyna zaświecającej się kontrolki ciśnienia oleju wyeliminowana. Czujnik ciśnienia ciekł między pinami wtyczki i dlatego wariował odczyt ciśnienia. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
emilradom
Stella
Stella

Postprzez sebo7w7 » 25 grudnia 2015, 13:38

Mam pewien problem z olejem. W wakacje zalalem silnik motulem 5w40 (jakieś 30tys. zrobiłem na Castrolu Edge 10w60, zero problemów) i od tamtego czasu kontrolka kilka razy dała o sobie znać, temp. płynu rosła a następnie zaczęła migac kontrolka oleju miałem niesprawny wentylator, myślałem że tu leży problem, zrobiłem to. Przez jakiś czas był spokój aż dzisiaj znowu kontrolka odezwała się. Myślę że jest to wina pompy,smoka olejowego. Mechanik twierdzi, że olej jest zły i powinienem wrócić do Castrola. Ktoś wie jak to ugryźć?

Wysłane z mojego HTC One_E8
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Jacol » 26 grudnia 2015, 09:46

Kontrolka oleju czy temperatury płynu chłodniczego?
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez sebo7w7 » 26 grudnia 2015, 11:13

Kontrolka oleju, pałowalem samochód i nic nie wyskoczylo więc ciężko określić czemu tak się dzieje

Wysłane z mojego HTC One_E8
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne