Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 2.8 Black Cupra 4 - spadek mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 2.8 Black Cupra 4 - spadek mocy

Postprzez BlackCupra4 » 27 września 2014, 11:29

Witam wszystkich forumowiczów :-D

Posiadam pewien problem z moim Leonem I 2.8 V6 w wersji black cupra 4 z 2001r., a mianowicie spadek mocy. Stało się jakoś 3-4 miesiące temu, nastąpiło to z dnia na dzień. Dopiero teraz zebrałem się napisać o tym na forum gdyż wcześniej nie miałem czasu (praca, obowiązki, uczelnia, itp.)
Problem jest w tym, że po podłączeniu pod VAG-a nie wyskakują żadne kody błędów, wszystko jest w jak najlepszym porządku.
- silnik pracuje równo na biegu jałowym jak i podczas jazdy bez żadnym przerywań
- czyściłem i adaptowałem przepustnice pomimo iż była czysta
- zmieniłem świece zapłonowe
- przewody wysokiego napięcia wraz z cewką zespoloną wymienione 1,5 roku temu
- przepływomierz sprawdzany podczas wykonywania logów dynamicznych przez mechanika, stwierdzono, że wartości są w porządku

Rozchodzi mnie się o to, że do samochodu nie mogę się przyczepić bo wszystko pracuje jak należy zarówno na benzynie jak i na gazie, natomiast czuję, że to nie są te 204KM co były wcześniej. Może ktoś już przerabiał podobny przypadek w tym silniku dlatego postanowiłem zasięgnąć waszej pomocy. Już tak byłem zdesperowany iż myślałem, że to wina rozrządu tzn.wyciągnięte łańcuchy, zużyte ślizgi itp. Już chciałem wymieniać rozrząd, ale stwierdziłem, że to chyba przesada i szkoda czasu i pieniędzy. Proszę o pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam serdecznie :wink:
Byle się nie psuł :D
BlackCupra4
Stella
Stella

Auto: Leon I 2.8 Cupra 4
Silnik: benzyna 2.8 V6

Reklama

Re: Leon 2.8 Black Cupra 4 - spadek mocy

Postprzez Pako162 » 27 września 2014, 12:20

Ten spadek mocy jest odczuwalny na obu paliwach? A co do rozrządu moim zdaniem jest to calkiem udana inwestycja. U siebie zmienialem przy 180000km bo już go delikatnie było słychać, ale warto było bo banan z twarzy nie zchodzi do dziś dnia :D
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez BlackCupra4 » 27 września 2014, 12:38

Auto tak samo przyśpiesza na benzynie i gazie. Wiem dowiadywałem się ile to kosztuje w Radomiu :D bo mieszkam niedaleko Radomia w Jedlińsku ;D to mówisz, że po wymianie jest lepiej?
BlackCupra4
Stella
Stella

Postprzez Pako162 » 27 września 2014, 12:44

Duzo lepiej. Silniczek równo pracuje i zajebiście wkręca sie na obroty. Myśllem że nie będzie takiej rożnicy ale jest i to znaczna :P gdzie pytałeś i ile powiedzieli?
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez BlackCupra4 » 27 września 2014, 13:05

Wysłałem Ci pw doszło? :wink: bo coś nie mogę wysłać

-- 27 września 2014, 14:05 --

1000-1200zł na Kelles-Krauza za wymiane. Ja widziałem tam leona czarnego na białych felgach też wymieniali w nim rozrząd i mówili, ze chłopak któremu to zrobili potwierdził, że auto zyskało na mocy. Może to był Twój :-)
BlackCupra4
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna