Posiadam pewien problem z moim Leonem I 2.8 V6 w wersji black cupra 4 z 2001r., a mianowicie spadek mocy. Stało się jakoś 3-4 miesiące temu, nastąpiło to z dnia na dzień. Dopiero teraz zebrałem się napisać o tym na forum gdyż wcześniej nie miałem czasu (praca, obowiązki, uczelnia, itp.)
Problem jest w tym, że po podłączeniu pod VAG-a nie wyskakują żadne kody błędów, wszystko jest w jak najlepszym porządku.
- silnik pracuje równo na biegu jałowym jak i podczas jazdy bez żadnym przerywań
- czyściłem i adaptowałem przepustnice pomimo iż była czysta
- zmieniłem świece zapłonowe
- przewody wysokiego napięcia wraz z cewką zespoloną wymienione 1,5 roku temu
- przepływomierz sprawdzany podczas wykonywania logów dynamicznych przez mechanika, stwierdzono, że wartości są w porządku
Rozchodzi mnie się o to, że do samochodu nie mogę się przyczepić bo wszystko pracuje jak należy zarówno na benzynie jak i na gazie, natomiast czuję, że to nie są te 204KM co były wcześniej. Może ktoś już przerabiał podobny przypadek w tym silniku dlatego postanowiłem zasięgnąć waszej pomocy. Już tak byłem zdesperowany iż myślałem, że to wina rozrządu tzn.wyciągnięte łańcuchy, zużyte ślizgi itp. Już chciałem wymieniać rozrząd, ale stwierdziłem, że to chyba przesada i szkoda czasu i pieniędzy. Proszę o pomoc w tej kwestii.
Pozdrawiam serdecznie