Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kawałki metalu blokujące grzybek zaworu EGR

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kawałki metalu blokujące grzybek zaworu EGR

Postprzez adasbb » 2 września 2014, 16:51

Witam,

panowie, mam dość duży problem, otóż nie wiem skąd, ale w zaworze EGR ostatnio pojawił się kawałek płaskiego metalu, o falistej fakturze (taka miniaturowa blacha falista), która zablokowała mi zawór EGR przez co auto zostało unieruchomione na amen.

Wyciągnąłem opiłek, rozruszałem zawór, podłączyłem wszystko do kupy i auto chodziło ok. Po około miesiącu czasu, zaś zablokowało mi zawór EGR, identyczne kawałki jakby płaskiego, giętkiego falistego aluminium.

Pomyślałem, że to zawór EGR się jakoś skruszył czy coś i kupiłem następny, wymieniłem i autko chodziło super przez 60km po czym zaś EGR się zablokował i unieruchomił auto (nie szło odpalić). Jakoś udało mi się dojechać do domu, bo odkręciłem lekko rurę od EGRa żeby zassał powietrze lewe.

Wykręciłem zawór EGR i patrze, a tam jeszcze więcej takich opiłków blokujących zawór EGR. Wyczyściłem zawór EGR z opiłków i silnik pracuje idealnie. Zostałem teraz z 100% działającymi dwoma zaworami EGR :-(

Pytanie, czy ktoś z was wie może co to za opiłki, kawałki jakby aluminium, uszczelki o falistej fakturze? Odkręciłem również to kolanko, do którego przykręca się zawór EGR i tam uszczelka była również OK. Załamuje ręce i proszę o pomoc, jeśli ktoś wie co to może być.

Autko jak w opisie 1.6 16V AZD.

Ps. Na forum astry ktoś miał podobny problem, że syf blokował mu grzybek zaworu EGR, nie wiem czy ktoś grzebał przy kolektorze dolotowym bądź wylotowym, ponieważ w trakcie całej mojej przygody rocznej z tym autem zrobiłem 30000km przebiegu i jedynie kto grzebał w kolektorze dolotowym to gazownicy, montujący gaz, ale żeby taki syf tam zostawili? To nie wiem :/
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Kawałki metalu blokujące grzybek zaworu EGR

Postprzez marcin7x5 » 10 września 2014, 17:57

Może to kawałki pre-kata jaki jest w kolektorze wydechowym
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adasbb » 24 września 2014, 14:35

Nawet nie wiedzialem, ze takie cos istnieje. Musze na ten temat poczytac. Na fazie po czyszeniu, zadnych problemow od kilku dni nie mam, oby juz wiecej takich problemow nie bylo.

-- 23 września 2014, 14:21 --

I zaś kawałki metalu zablokowały mi EGR. Na razie zaślepiłem go blaszką ponieważ za rozbiórkę kolektora mechanik może zabrać się dopiero w październiku. Efektem zaślepienia jest check engine, ale może mnie auto zaś do naprawy nie uziemi. Wkurzające są te ceregiele z EGRem.

-- 24 września 2014, 14:35 --

Dowiedziałem się, że nie istnieje u mnie takie coś jak PREKAT, ogólnie EGR w AZD wychodzi z lewej strony głowicy, jest to tylko przewiercony otwór do komory wydechowej na chyba 4 cylindrze (nie wiem jak są numerowane).

Prawdopodobieństwo, że jest to kawałek katalizatora, który się kruszy jest też znikome bo katalizator jest za kolektorem wydechowym i nie wiem jak było by to możliwe, żeby jego kawałki się cofnęły dobre kilkadziesiąt centymetrów i trafiły do EGRa blokując go.

Podzwoniłem nawet po kilku mechanikach i firmach zajmujących się programowaniem ECU gdzie Ci pierwsi nie mieli pomysłu co to za kawałki mogą być, że blokują EGR, a Ci drudzy powiedzieli, że ECU jest archaiczne i nie zajmują się wycinaniem programowo EGRa.

Mi ręce opadają, rozbieranie całego silnika jest mało opłacalne :( Czy naprawdę nikt prócz mnie nie spotkał się z takim przypadkiem? Dość duża ilość fachowców jest na tym forum, którzy może mają jakiś pomysł co może trafiać do układu spalania i potem blokuje EGR (co się może wykruszać). Instalację gazową mam już ponad rok więc nie wiem czy mogę ją wykluczyć czy też nie.

Taka mała uwaga, te kawałeczki metalu bądź aluminium pojawiają sie zawsze wtedy, kiedy na drodze szybkiego ruchu przycisnę autko do 160km.h i tak jadę z 5 minut. Wtedy na 100% po kilku dniach pojawi się opiłek, który zblokuje mi EGRa.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 29 września 2014, 17:08

Jeżeli EGR ma tylko "połączenie" z 4 cylindrem to pewnie nie pozostanie nic innego jak ściągać głowicę. Dopiero wtedy będzie wiadomo co ci zapycha EGR. Skoro masz LPG to może być tak, że cos w głowicy się przegrzewa.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez adasbb » 29 września 2014, 17:28

Kurcze, ale kawałki metalu o takie falistej strukturze do niczego mi nie pasują, ani do skruszonego tłoka, ani do uszkodzonego zaworu. Wszystko z silnikiem jest ok (tak mi się wydaje). Puki co od ostatniego zapchania minęło 500km, bo zdecydowałem się jednak ściągnąć zaślepkę EGRa i na razie się nic nie zapycha. Byłem u gazowników, sprawdzali mi parametry instalacji gazowe, czy aby coś jest nie tak i mówią, że jest idealnie. Jak się pytałem czy przy montażu instalacji mogli coś zostawić, to się zarzekali że nie ma takiej możliwości. Mogę tylko wierzyć na słowo.

Jak mi się zapcha raz jeszcze to ściągnę kolektor dolotowy i przeglądnę czy coś w nim nie ma.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 29 września 2014, 17:39

A to na pewno jest blaszka? Może tworzy się nagar ze spalanego oleju?

jeszcze jedno co mi do głowy przychodzi to kawałki uszczelki pod głowicą.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez adasbb » 5 lipca 2015, 11:47

Nie, to na pewno nie nagar z oleju, bo go nie spala. Natomiast co do uszczelki, kurcze, może to by i była ona, jednak z tego co widzę na zdjęciach w internecie, nie przypomina takiej struktury. Wypalonej uszczelki jeszcze w życiu nie widziałem hehe.

-- 5 lipca 2015, 11:47 --

Panowie, w końcu po niecałym roku odkryłem, co blokuje mi zawór EGR. Żaden z mechaników nie był w stanie mi tego naprawić. Okazało się, że kawałki blaszki, które blokowały mi EGR i blokują nadal to kawałki katalizatora wstępnego. Skąd się dowiedziałem, ano z tego tematu na forum VW - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=257257. Nie jestem jakiś super obeznany, ale pytanie, czy katalizator wstępny to ten pierwszy katalizator? Teraz mam objawy takie jak na forum VW. Silnikiem telepie, błędów jeszcze nie ma, blaszki blokują mi zawór EGR, autko nie jedzie więcej jak 160km/h, spalanie chwilowe skacze między 0.6-0,9 (nigdy nie stoi w miejscu). Bardzo proszę o odpowiedź w sprawie czy pierwszy katalizator to jest katalizator wstępny, czy też jakiś jeszcze jest katalizator wcześniej przed tym pierwszym katalizatorem.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 30 lipca 2015, 17:29

Katalizator wstepny jest w kolektorze wydechowym. Katalizator głowny jest przed pierwszym tłumikiem.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez adasbb » 30 lipca 2015, 19:39

Problem rozwiązany, z katalizatora wstępnego praktycznie nic nie zostało, do tego kręcił się w obudowie i uszkodził sonde lambda. Katalizator został usunięty, sonda wstawiona nowa, puki co autko chodzi bdb, żadnych błędów, raz tylko pojawił się opiłek w EGR, ale to chyba pozostałości po nim, bo tych opiłków było masakrycznie dużo :( Wydaje mi się że problem rozwiązany, jak się przyczepią na stacji kontroli pojazdów, to pozostanie mi wstawić nowy katalizator wstępny.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez koka » 31 lipca 2015, 06:41

adasbb napisał(a):Problem rozwiązany, z katalizatora wstępnego praktycznie nic nie zostało, do tego kręcił się w obudowie i uszkodził sonde lambda. Katalizator został usunięty, sonda wstawiona nowa, puki co autko chodzi bdb, żadnych błędów, raz tylko pojawił się opiłek w EGR, ale to chyba pozostałości po nim, bo tych opiłków było masakrycznie dużo :( Wydaje mi się że problem rozwiązany, jak się przyczepią na stacji kontroli pojazdów, to pozostanie mi wstawić nowy katalizator wstępny.

Nikt się nie przyczepi, bo niby skąd mają wiedzieć, że tam jest tylko pusta puszka ? Ja tak śmigam już 3 rok i żadnych uwag ani błędów nie ma. Ten pre-kat to o d..ę rozbić :-P po czasie przynosi tylko kłopoty ... warunkiem jest sprawny kat główny, ten przed tłumikiem środkowym. Jeśli i on szwankuje, to trzeba go wymienić na taki, który spełnia normę EURO-4 (choć ori ma tylko EURO-3). Jedynym minusem jest subiektywne wrażenie minimalnie głośniejszego wydechu, ale tak naprawdę to chyba tylko moje "zwidy" :mrgreen:
koka

Postprzez adasbb » 31 lipca 2015, 07:21

To nie są zwidy, bo chodzi głośniej, ale nie przeszkadza to w ogóle w jeździe. Ale dzięki za informację :) Tylko wiesz, ja mam LPG i zawsze na kontroli sprawdzają mi normy emisji spalin, więc trochę tego się obawiam, bo w końcu ten PREKAT po coś tam wstawili hehe.
adasbb
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna