Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Chiptuning w Leonie 1.6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Chiptuning w Leonie 1.6

Postprzez Barth » 16 maja 2004, 10:47

Buczer, ale to podajesz przyrosty mocy ktore na hamowni wyszly ??? czy tyle powinno teoretycznie przybyc KM ???
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Reklama

Postprzez Buczer » 16 maja 2004, 11:00

Barth napisał(a):Buczer, ale to podajesz przyrosty mocy ktore na hamowni wyszly ??? czy tyle powinno teoretycznie przybyc KM ???

Jak w koncu gdzies znajde wykres to od razu podesle i bedzie wszystko jasne :)

Auto bylo badane przed i po na hamownii. Tego samego dnia, w takich samych warunkach. Okazalo sie, ze auto ma mniej mocy niz deklaruje fabryka. Ponoc odchylenia od normy (ale wciaz wynik akceptowalny) sa wynikiem autmatycznego skladania silnika. A wiec byla jeszcze gorsza sytuacja wyjsciowa. Zazwyczaj przyrost w benzynowych silnikach powinien wyniesc od 8 do 10% (wolnossace). Wiec im mniejsza moc, tym mniejszy pryzrost. W sotsunku do pierwszego badania na hamownii moc wzrosla o 8KM, a nm okolo 10 (moze nawet 12). Dodatkowo szybciej jest uzyskiwany moment nm (nie wiele, ale jednak).

Wiec wynik +3KM i +3nm, nawet gdyby te wartosci byly uzyskiwaneo o wiele wczesniej (a KM pewnie nie jest) jest ... wynikiem powiem szczerze. Moim zdaniem bardzo, bardzo miernym, nie wartym 1 tysiaca zlotych.

Wiecej, tak bylem umowiony z Chojnackim, ze jesli przyrost bedzie ponizej przyzwoitej liczby, zmiany beda nie wielkie, to nie zaplace za zabieg chip-tuningu. Takze dostlaem auto po chip-tuningu abym odpowiedzial sobie na pytanie, czy jestem z tego zadowolony.

+3Km i +3nm to nikly przyrost. W granicach bledu prawie. Nie wiem czy ja sam bym byl ogotow zaplacic za taka usluge.

PZDR
Buczer

Postprzez Tonny S » 16 maja 2004, 11:06

Buczer napisał(a):Wiec wynik +3KM i +3nm, nawet gdyby te wartosci byly uzyskiwaneo o wiele wczesniej (a KM pewnie nie jest) jest ... wynikiem powiem szczerze. Moim zdaniem bardzo, bardzo miernym, nie wartym 1 tysiaca zlotych.
Wykres wykresem a zachowanie na drodze to calkiem inna sprawa i jesli brakowalo ci kilku KM to ile ostatecznie masz teraz KM i NM ?
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Buczer » 16 maja 2004, 13:42

Wykres wykresem a zachowanie na drodze to calkiem inna sprawa i jesli brakowalo ci kilku KM to ile ostatecznie masz teraz KM i NM ?

Mysle, ze mimo wszystko wykres jest najbardziej obiektywnym "ukazaniem" tego jak autko powinno zachowywac sie na drodze. Pomijac oczywiscie, zawieszenie, uklad kierowniczy itd. Przeciez tam mamy podana KM, nm, a przede wszystkim ich rozlozenie. Pewnie, ze na kazdej hamowni uzyskalbym inny wynik, ale chodzi o to, ze przeprowadzajac w odstepie paru godzin, zima, w ciagu dnia na tej samej hamownii probe, to wynik "zmian" w stosnuku do tego co bylo przed chipem i po powinien byc obiektywny. Hehe..chyba malo skladne te zdanie :)

Moge mowic ile mam teraz, ale pewnie sklamie...bo nie pamietam ile dokladnie mialem. Pamietam ile przybylo bo to mnie wtedy najbardziej interesowalo. Ale chyba wyszlo cos kolo tego co deklarowala fabryka. Mowie..znajde kiedsy ten swistek to podesle. Natomiast co do tego jak sie zachowuje. Zrobilem sobie test i nagralem kamerka ile mam od 0 do 100km/h na klimatronicu. Oczywiscie, ze nie jest to precyzyjne zrodlo pomiaru :) ale mozna porownac z tym co maja inni. Po chipie (choc zdecydowanie wieksza zasluga chipowania jest elastyka) wyszlo 9,80 (wrzucilem na virtual duba i tak sobie sprawdzalem :D )

Heyka!
Buczer

Postprzez saszi » 16 maja 2004, 13:52

moj wykres jest tutaj takze mozesz sobie dokladnie przesledzic co i jak a jesli masz rzeczywiscie do setki 9.8 to wynik jest rewelacyjny mi przed zmianami wyszlo 11.56 a po jeszcze nie zrobilem...
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Buczer » 16 maja 2004, 14:01

saszi napisał(a):moj wykres jest tutaj takze mozesz sobie dokladnie przesledzic co i jak a jesli masz rzeczywiscie do setki 9.8 to wynik jest rewelacyjny mi przed zmianami wyszlo 11.56 a po jeszcze nie zrobilem...

To fajnie..porownam (jak swoj znajde). Mowie...wedlug klimatronica jest to dokladnie 9.8 ... mam zreszta na tasmie i jako plik. Ale ile w rzeczywistosci...nie wiem. Ale nie sadze, abys mial gorzej. Nie widze powodu. Moze za bardzo kolami buskowales przy ruszaniu?

[ Dodano: Nie 16 Maj, 2004 ]
Saszi ... obejrzalem ten twoj wykres. Moze dlatego mamy roznice w przyspieszeniu (ale to nie mozliwe, ze az taka) poniewaz o wiele szybciej mam pelny nm? Ale to watpliwe. Masz taki spadek mniej wiecej w polowie obrotow...juz nie pamietam, gdzies miedzy 3,5 a 4,5 chyba. Ja mam te szczescie, ze mam prawie rowny ten wykres jak stol. Tyle, ze ty masz 1.6 16v ... moze to specyfika tych silnikow? Ja mam oczywiscie 1.6 8v (w teorii do setki powinem miec wynik gorszy od twojego). Tak czy siak rezultat ile ma auto do 100km/h nie jest chyba najwazniejsza rzecza w codziennym uzytkowaniu.

Saszi...gratuluje. To ze sobie ponazekalem (zreszta moze i nie ladnie) to tylko dlatego, ze autentycznie spodziewalem sie znacznie wiekszej roznicy po chipie. Najwazniejsze abys ty byl zadowolony. Pozdrawiam!
Buczer

Postprzez saszi » 16 maja 2004, 17:15

jesli chodzi o pomiar do setki to nie boksowalem kolami mimo iz nie mam specjalnie opracowanych startow to jestem na tyle kumaty(przynajmniej tak mi sie wydaje :-) ) zeby sie wystrzegac tegoz zjawiska popsioczyc zawsze mozna ja tez nie bylem w siodmym niebie jak zobaczylem wynik ale dobre i to nie ma co narzekac wybralo sie takie serducho a nie inne do chipowania raczej a nawet na pewno nie stworzone... a zadowolony jestem jak najbardziej uwazam ze byla to dobra inwestycja :-D
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Tonny S » 18 maja 2004, 12:39

Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez ali » 28 maja 2004, 11:22

saszi napisał(a):to nie bedzie sofcik bo Ex na razie nic nie wymysli madrzejszego :wink: a jak juz na cos wpadnie to mam korekte programu za darmo :-D teraz bede kombinowal jak dostarczyc wiecej zimnego powietrza do silnika i na poczatek chce sciagnac zwezke w dolocie a pozniej jak znajde jakas madra glowe bede chcial zrobic stozek ktory by doprowadzil powietrze specjalna "rurka" ale to juz nie zalezy tylko odemnie koszty takiej operacji nie sa zbyt duze bo to koszt tylko kliku rurek no i stozka :-) a przyrost moze wynosic nawet 15 - 20 kucykow :-D

saszi, robiłeś już coś w tej kwestii?
ja się ostatnio dowiadywałem nad zmianą dolotu i odpowiedź dostałem taką, że kompletny dolot ze stożkiem i puszką rezonansową do leosia 1.6 kosztuje 600zł (tylko że ja się w tej kwestii nie orientuję). Czy ty miałeś coś podobnego na myśli, czy coś innego. Napisz czy te 15-20 kucy o których pisałeć to byłoby tylko po zmianie dolotu, czy po dolocie+chip.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez saszi » 28 maja 2004, 13:45

narazie ta kwestie zostawilem w spokoju... co do 15-20 kucykow powinny sie one ukazac takze bez nowego softu z tymze z tego co pamietam co mowil Ex na hamowni Ci tego nie wykarze ale przy takim przyrosie powinno sie to czuc co do kosztow to 600 plnow to nie jest tak najgorzej no chyba ze znasz jakas madra "glowe" co Ci sama zaprojektuje bo sam koszt materialow jest niski
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ali » 28 maja 2004, 14:21

saszi napisał(a):narazie ta kwestie zostawilem w spokoju... co do 15-20 kucykow powinny sie one ukazac takze bez nowego softu z tymze z tego co pamietam co mowil Ex na hamowni Ci tego nie wykarze ale przy takim przyrosie powinno sie to czuc co do kosztow to 600 plnow to nie jest tak najgorzej no chyba ze znasz jakas madra "glowe" co Ci sama zaprojektuje bo sam koszt materialow jest niski

te 6 stów to mi napisali z tuningbaja, tylko nie wiem czy oni to robia fachowo czy nie i czy w ogóle taka zmiana może tac taki przyrost (bo coś nie jestem przekonany).
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez saszi » 28 maja 2004, 16:06

Ali tak prorokowal nas specjalista od dlubania czyli Ex wiec raczej jest to prawda zreszta mysle ze kazdy mechanik ktory zna sie na tym to potwierdzi (a juz pare osob mi mowilo ze jest to dosc prawdopodobne)
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Pośpiech » 29 maja 2004, 08:54

Zaraz zaraz ... i za te 600zł miałbym w moim 1,6 jakieś 15KM więcej? Bez softu?
A dodatkowo ze softem to ile?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez ali » 29 maja 2004, 09:34

MI się wydaje że z softem to niewiele więcej, z ty mże saszi pisał że te 15kucyków to na hamowni nie wyjdzie tylko to są "jakieś inne kucyki", ale ja sie akurat na tym nie znam
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez saszi » 29 maja 2004, 10:16

dokladnie tak soft tu duzo nie pomoze a te kucyki pojawiaja sie chyba (bo tego nie jestem pewny) na zasadzie im wiecej zimnego powietrza tym moc wieksza i auto przy wysokich temperaturach nie powinno "zamulac"
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez olin » 29 maja 2004, 12:37

za te 600zł miałbym w moim 1,6 jakieś 15KM więcej

no to super jak bez softu nawet mozna to osiagnac bylbym bardzo zainteresowany jesli ktos powie mi kto to moze mi zrobic 8) tyle ze ja mam v8 ale czy to duzo zmienia ?
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez saszi » 29 maja 2004, 12:58

to ze masz v8 nic nie zmienia a zaczac mozesz od sciagniecia zwezki takie czarne ustrojstwo w dolocie tudziez dolot i juz powinno sie pojawic pare kucykow wiecej bez stozka :-D z tymze minusem bedzie wieksze spalanie bo trzeba te dodatkowe kucyki wykarmic :-)
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ali » 29 maja 2004, 13:03

olin,
ja sie dowiadywałem tutaj http://www.tuningbaja.pl/ - napisz sobie do nich i zobacz co ci zaproponują. Ja jestem w trakcie ustalania kto mi to mógłby zamontować, czy oni, czy ASO czy ja sam.

saszi, czy na pewno wzrośnie spalanie po takim modzie? (pytam bo sie nie znam w temacie)
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez saszi » 29 maja 2004, 13:36

wzrosnac wzrosnie ale o ile to nie wiem :roll:
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez olin » 29 maja 2004, 13:52

saszi ooo to ciekawe chetnie bym sprobowal tylko mosialbys mi fotke pokazac co sie zdejmuje i jak mniejwiecej jakos na czuja wole tego nie robic :wink:
olin
Sport
Sport

Postprzez saszi » 29 maja 2004, 14:34

proba zdjecia juz byla ale sie nie powiodla :-( narazie jestem na etapie dogadywania zdjecia tegoz wynalazku z ASO co jeszcze troszke potrwa... nie wiem czy bedziesz na zlocie ale jak tak to Ci pokaze o co biega...
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ali » 29 maja 2004, 15:18

Co do montażu puszki ze stożkiem (za te 6 stów) napisali mi taką odpowiedź:

"Otrzymuje Pan gotowy do założenia kit zawierający puszkę rezonansową
wraz z filtrem stożkowym w postaci gotowej do założenia w układzie
dolotowym za przepływomierzem (bo jego ruszać nie wolno). Pańska rola
polegać będzie na demontażu obecnej puszki z filtrem właśnie za
przepływomierzem i zamontowaniu nowego zestawu. Nie wymaga to super
umiejętności więc wizyta w ASO jest całkowicie zbędna. Jeżeli zechce
Pan przyjechać do nas to założymy ją Panu gratis".
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 29 maja 2004, 18:13

saszi w sobote powinienem byc to chetnie zobacze o co chodzi :wink:
ali mowa jest o tej firmie z Mysłowic F.K. BAJA TUNING & DESIGN? jelsi tak za 600zeta to moze razem sie tam wybierzemy i bedzie taniej jakos :D
poczytalem info na ten temat na ich stronie i tam co logiczne jest mowa rowniez o modyfikacji wydechu w slad za modywikacja dolotu, koncowy tlumik Ciekawe o ile zwiekszy to koszt wyzej wymieniony bo jak juz cos robic to porzadnie i do konca :roll:
olin
Sport
Sport

Postprzez saszi » 29 maja 2004, 21:18

na temat modyfikacji wydechu nie slyszalem zeby byla konieczna ale na pewno nie zaszkodzi:-)
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ali » 30 maja 2004, 13:27

olin napisał
poczytalem info na ten temat na ich stronie i tam co logiczne jest mowa rowniez o modyfikacji wydechu w slad za modywikacja dolotu, koncowy tlumik Ciekawe o ile zwiekszy to koszt wyzej wymieniony bo jak juz cos robic to porzadnie i do konca

zgadzam się - też chętnie zrobiłbym sobie wydech w połączeniu z dolotem - podejrzewam że wtedy efekty byłyby odczuwalne - ale jak wszystko to kosztuje (a ja mam małe dziecko :-P ) - więc na razie zbieram wszystkie zamierzenia do kupy i ustalam sobie terminach i plany zakupów rozłożone na jakiś dłuższy okres. no chyba że dostanę jakiś zastrzyg $$$
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez Buczer » 30 maja 2004, 15:13

Z tym, ze jak sie pozniej wszystko to podsumuje:

- chiptuning
- dolot
- luzny uklad wydechowy
- stozkowe filtry powietrza itd.

To pozniej sie okazuje (nie zawsze, zalezy od skali "modernizacji" autka), ze za wlozona kase molgismy kupic juz mocniejsza wersje seryjnie wyposazona np. w wieksze kola, inna kiere, inne zawiasy, drazki kierownicze itd itd. Ale to juz zalezy od indywidualnego podejscia, zakresu zmian, i tego jak kochamy nasz konkretny egzemplarz :)

Pozdrawiam!

PS: Ogolnie jestem za tuningiem technicznym...ale czasami to sie tak mozna "nieswiadomie" zapedzic ....
Buczer

Postprzez saszi » 30 maja 2004, 20:50

mysle ze jak by niektore osoby posiadajace 1.8T podsumowaly swoje koszty tuningu to by im spokojnie na CuperkeR starczylo ale nikt nie mowil ze ta zabawa jest tania a w 1.6 mysle ze te modyfikacje ktore wymieniles zmiescily by sie w kwocie 4000 plnow wiec chyba warto sie polakomic za taka cena na te dodatkowe kucyki :-D
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Pośpiech » 31 maja 2004, 12:11

saszi, a co się nie chwalisz ile Ci auto po wirusie spala, co? Jakieś oszczędności są? :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez ali » 31 maja 2004, 12:16

Pośpiech napisał(a):saszi, a co się nie chwalisz ile Ci auto po wirusie spala, co? Jakieś oszczędności są? :)

Pośpiech, ale Saszi jeździ na VPOwer Racing, a ztego co dobrze pamiętam i nie wiem czy takie wyniki jak poda (o ile poda) będą miarodajne, jeśli ktoś jeździ na 98 czy nawet 95. No ale ja też chętnie bym zobaczył wyniki...
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez saszi » 31 maja 2004, 13:18

ostatnio wyszlo 9,8 takze bez rewelacji ale to byl pierwszy bak tylko w miescie a w sumie 4 po wirusowaniu takze na efekty trzeba bedzie jeszcze poczekac...
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Pośpiech » 31 maja 2004, 13:25

uuuu .... to sporo ... ostatnio mi wyszło 9,6 w mieście, ale tylko dlatego, że sporo wyjeździłem na zlocie IKS, a tam wiadomo jak się jeździ - jedynka, dwójka i czasem trójka, a wszystko to na pełnym gazie :)
Normalnie w mieście auto spala mi około 9,2l, a raczej nie należę do kierowców jeżdżących spokojnie :twisted:
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez saszi » 31 maja 2004, 19:27

mi normalnie spala cos kolo 10 10,5 takze nie jest tak najgorzej jak widac co smochod to inny zwyczaj moze to tez to ze mialem to co fabryka dala nie wiem z moze po prostu ten typ tak ma :-D w poprzednim autku z silniczkiem 1,4 spalanie mialem nie duzo mniejsze takze jestem zadowolony :-D
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez olin » 1 czerwca 2004, 06:26

normalnie spala cos kolo 10 10,5

to dosc sporo u mnie ostatnio po miescie rekord zrobilem 8,33 ale jezdzilem naprawde spokojnie :wink:
olin
Sport
Sport

Postprzez Pośpiech » 1 czerwca 2004, 09:39

olin, a ile Ci pali podczas normalnej jazdy?
W sumie zalezy też co dla kogo jest normalne ;)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Buczer » 1 czerwca 2004, 10:44

Ciezko tutaj podac jakas uniwersalna liczbe jesli chodzi o spalanie. Wiadomo, ze malo kto ma podobny styl jazdy, do tego dochodza "warunki" uzytkowania. Nawet jezdzac po tym samym meiscie, ta sama osoba, ale jezdzac inna trasa uzyska zupelnie inne spalnie. Zalezy od korkow, swiatel, dziur ... zreszta po co ja to pisze :)

Mi po Wawie (ale scisle centrum) spalanie wynosi w granicach 10-11 litrow. Jezdza na 98, styl bardzo rozny ... ale ogolnie powiedzmy, iz dynamiczny. Czasem spali i 9 litrow (ale to zazwyczaj latem kiedy w Wawie nie ma korkow i sam poza nia wyjezdzam) a jak poszaleje mocniej z klima to i 13 litrow obce mu nie jest :( 1.6 to nie jest ekonomiczny silnik ... to trzeba sobie niestety powiedziec.

PZDR
Buczer

Postprzez Pośpiech » 1 czerwca 2004, 11:17

Buczer, 13litrów???? ja pierdzelę ... dużo Ci pali Twoje auto, oj dużo. Nawet jak się bardzo starałem to mi nie wyszło 10 litrów na mieście. Już słyszałem o przypadkach spalania właśnie 13litrów w mieście, ale cały czas mnie to baaardzo dziwi.
13 litrów to spalają chyba 1,8T.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Buczer » 1 czerwca 2004, 11:30

Pośpiech napisał(a):Buczer, 13litrów???? ja pierdzelę ... dużo Ci pali Twoje auto, oj dużo. Nawet jak się bardzo starałem to mi nie wyszło 10 litrów na mieście. Już słyszałem o przypadkach spalania właśnie 13litrów w mieście, ale cały czas mnie to baaardzo dziwi.
13 litrów to spalają chyba 1,8T.

Dokladnie w listopadzie...jezdzilem na grzaniu (to normalne) auto bardzo dlugo sie nagrzewalo (jezdzilem po krotkich tez odcinkach) i dodatkowo duzo nim poszalalem. I wyszlo dokladnie 12,9 litra na 100 kilometrow :(

Ale tak na codzien...jak mowilem. 10-11 litrow.

Aha..te 12,9 bylo przed chip-tuningiem...ale sadze, ze wyszlo by tak samo i teraz.

Ale Pośpiech tez prawda jest taka, ze jak chcesz ciut szybciej pojechac to im slabszy silnik tym bardziej cisniesz. Tam gdzie 1.8T moglbym jechac do okolo 3 tysiecy (zalozmy oszczedasz turbinke), tutaj wymagalo to cisniecia pedalo gazu do np. 4 tysiecy, a moze i wiecej.

Natomiast jadac 1.6 "ekonomiczne" spale na pewno mniej niz jadac 1.8. Szczegolnie stojac w korkach itd.
Buczer

Postprzez saszi » 1 czerwca 2004, 11:40

no 1.6 to na pewno nie jest ekonomiczny silnik ale wiedzialy galy co braly jak ktos chce miec ekonomiczny silnik to nie kupuje 1.6 a 1.0 i smiga... mi tam spalanie odpowiada chociaz jakby bylo mniejsze to bym nie narzekal :-D ale teraz tez nie jest zle :-)
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ali » 4 czerwca 2004, 21:01

olin napisał(a):saszi w sobote powinienem byc to chetnie zobacze o co chodzi :wink:
ali mowa jest o tej firmie z Mysłowic F.K. BAJA TUNING & DESIGN? jelsi tak za 600zeta to moze razem sie tam wybierzemy i bedzie taniej jakos :D
poczytalem info na ten temat na ich stronie i tam co logiczne jest mowa rowniez o modyfikacji wydechu w slad za modywikacja dolotu, koncowy tlumik Ciekawe o ile zwiekszy to koszt wyzej wymieniony bo jak juz cos robic to porzadnie i do konca :roll:

Olin,
jechałem dzisiaj przez śląsk i wstąpiłem do tej firmy aby zobaczyć jak ta puszka rezonansowa ze stożkiem wygląda.
Gościu pokazał mi w to w swoim samochodzie i dla przykładu powiedział abym sobie przyłożył palce na początku dolotu i parę razy przygazował. Ssało tak że mi palce do środka wciągało (nie że jakoś mocno ale przyzwoicie). W każdym razie wyglądało to na coś solidnego i działającego.

Gość powiedział że dla silnika 1.6 dużo lepsze efekty uzyskuje się dla 8V a nie dla 16

Dla przykładu załączam fotkę z puszką ze stożkiem (z tym że w innym samochodzie)
Załączniki
puszka ze stożkiem.jpg
puszka ze stożkiem.jpg (16.78 KiB) Przeglądane 8214 razy
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez olin » 6 czerwca 2004, 14:54

ali no to mnie pocieszyles ze jet sens to robic dla v8 tyle ze chcialbym w praktyce zobaczyc to u kogos i wiedziec dokladnie jak bylo przed i jak po instalacji tego bajeru (kucyki i moment) a pytales goscia czy jednoczesnie wylot tez przerabial jakos? :?
olin
Sport
Sport

Postprzez ali » 6 czerwca 2004, 20:17

olin,
tak, ten gość robił też wydech, ale wszystko co za katem czyli dwa tłumiki. A końcowy tłumik ma z wkładką z regulacją przepływu lub z możliwością wyjęcia wkładki.

Ale w sumioe nie zapytałem jakie dostał przez to przyrosty. ale mówił o zwiększeniu momentu obrotowego i przesunięciu go w niższe zakresy obrotów.
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pośpiech » 7 czerwca 2004, 16:14

ali, a jak ze spalaniem? Podejrzewam, ze większe, ale ile?
No i jakie sa koszty takich modyfikacji (dolot i wydech) u tego gościa?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez ali » 8 czerwca 2004, 10:34

Pośpiech,
dolot 600zł lub jakieś 650zł z filtrem K&N
wydech - o to się za dużo nie pytałem bo nie podobał mi się ten wydech ze względów estetycznych ale gość coś wpominał o 600zł chyba za tylny z regulowanym przepływem tłumik.

więcej informacji nie mam. ale możesz się dowiedzieć pisząc do niego maila ze strony internetowej
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 8 czerwca 2004, 10:46

ali napisał(a):Pośpiech,
dolot 600zł lub jakieś 650zł z filtrem K&N
wydech - o to się za dużo nie pytałem bo nie podobał mi się ten wydech ze względów estetycznych ale gość coś wpominał o 600zł chyba za tylny z regulowanym przepływem tłumik.

więcej informacji nie mam. ale możesz się dowiedzieć pisząc do niego maila ze strony internetowej
Panowie sama wymiana końcowego nic wam nie da, proponuje wywalić kata i wtedy założyć końcowy tłumik.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez ali » 24 sierpnia 2004, 11:07

Pociągnę dalej temat chiptuningu

czy ktoś się kiedyś spotkał z takim rozwiązaniem, co o tym myslicie?
http://www.godula.pl/index.php?mode=Pro ... lny%20plus

Cena to 1500zł, ale widziałem że można się u nich dogadać na rabat 20% w zamian za informowanie ich jak się auto sprawuje co np 1000km.

Co mi się podoba to to że oprócz hamowania silnika przed i po modzie robią dodatkowo próby drogowe "Każdy samochód jest testowany nie tylko na hamowni, ale również podczas prób drogowych z użyciem ACC2002 przed i po tuningu, a wyniki są potwierdzone CERTYFIKATEM MOCY. Całkowity czas wykonania programu wraz ze wszystkimi testami wynosi około 3-5 godzin".
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 24 sierpnia 2004, 11:25

ali, widziałeś kogoś w wyścigach na 1/4 mili robiącego auto u Goduli lub Chojnackiego ?? bo ja nie a to o czymś świadczy.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez ali » 24 sierpnia 2004, 11:28

Tonny S, kto pyta nie błądzi :-) a o godulę pytam bo jest na miejscu
ali
Sympatyk LeonClub

Postprzez prospect » 24 sierpnia 2004, 13:12

Godula jest do bani :(
prospect

Postprzez b0g0b0jny » 24 sierpnia 2004, 14:15

W sumie co do modyfikacji elektronicznych to zdam sie na Ex'a po pozytywnych opiniach np Sasziego ale nadal nurtuje mnie ta modyfikacja dolotu i storzek!
b0g0b0jny

Postprzez ali » 24 sierpnia 2004, 14:26

stoŻek
ali
Sympatyk LeonClub

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna