Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dystans na pełnym baku - problem ze stałą wartością 640km

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dystans na pełnym baku - problem ze stałą wartością 640km

Postprzez PaVLo » 2 października 2014, 16:55

Witam.

Leon 1M ARL Sport

Od jakiegoś czasu tankując bak do pełna (pierwsze odbicie) pokazuje mi zawsze, że mogę przejechać jedynie 640km i nie wiem co jest nie tak. Przykładowo przejadę autostradą 200km i wskazówka zaczyna lekko opadać a na zasięgu mam nadal 640km i dopiero jak komputer wyliczy ze średniej, że przejadę mniej to zaczyna ta wartość spadać.

Jak średnia spalania spada to komputer powinien automatycznie naliczać coraz większy możliwy dystans do przejechania a nie stać non stop na 640km ?.

Dzisiaj zatankowałem 45L do baku pełnego w 1/4 i to samo (w baku pewnie coś koło 57L), ale miałem z tym problem bo pistolet kilka razy odbijał i dopiero za chyba trzecim razem nalałem. Nie pamiętam już, ale chyba komputer powinien pokazać zasięg biorąc pod uwagę średnie spalanie i ilość paliwa a nie zaciąć się na jakiejś wartości (u mnie zawsze 640km).

Czy winne może być odpowietrzanie baku czy coś w pompie a może komputer ?.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dystans na pełnym baku - problem ze stałą wartością 640k

Postprzez Andee » 8 października 2014, 08:21

PaVlo z tego co zaobserwowałem w moim Leosiu to komp podaje informacje licząc średnią z ilości paliwa w baku / średnie zużycie. Zaraz po resecie kompa i zalaniu pod korek u mnie pokazuje 880km.
Jak średnia spalania spada to komputer powinien automatycznie naliczać coraz większy możliwy dystans do przejechania a nie stać non stop na 640km ?.
Dokłądnie tak jak piszesz.

Zaczni od przedmuchania tej rurki od odpowietrzania układu.
A swoją droga ostatnio wspomniana usterka w Twoim aucie nie miała nic wspólnego z pompą paliwa?? Moze tam cos mechanicy na gmerali...
Andee
Signo
Signo

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne