Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Odpala za drugim...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Odpala za drugim...

Postprzez adrianp20 » 28 listopada 2014, 09:51

Witam,
niestety coś się zaczyna dziać z moim leonikiem. Jak zostawiam go na dworze zaczyna mieć problemy z zapalaniem. Kiedyś działo się to sporadycznie, teraz niestety za każdy razem... Auto zapala za drugim razem. Za pierwszym obroty dojdą do 300-400 i auto gaśnie. Dodam, że wcześniej miałem przygody z falowaniem wiec wymieniłem egr oraz czyjnik tem - oryginały.
Akumulator wydaje się ok, może świece? Proszę o pomoc

Dzięki i Pozdrawiam
adrianp20
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Odpala za drugim...

Postprzez -arti- » 28 listopada 2014, 10:53

Pomoc polegać może na wskazaniu podłączenia auta pod komputer. To wydaje się być najlepszym rozwiązaniem i prawdopodobnie spowoduje wychwycenie problemu.

Przyczyn może być bardzo dużo i nie widząc ani nie słysząc auta trudno coś sensownego doradzić z opisywanych przez Ciebie objawów.

Komp....komp i jeszcze raz ..komp. Niestety. :cry:
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez marcin7x5 » 28 listopada 2014, 17:40

Jak możesz to sprawdź jak spada napięcie na rozruchu. Jeżeli masz poniżej 10V to może to być niestety wina akumulatora lub brudnego rozrusznika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adrianp20 » 9 grudnia 2014, 01:50

Leon wkońcu podpięty pod komputer i niestety zero błedów.
Jedna rzecz wzbudziła moje zdziwienie: wskazówka od tem. płynu pokazywała o 10 stopni większą temperaturę od tej w sprzęcie diagnostycznym- czy to normalne? Dodam, że czujnik tem. wymieniałem 2 miesiące temu na oryginał.
adrianp20
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez -arti- » 9 grudnia 2014, 07:43

adrianp20 napisał(a):Leon wkońcu podpięty pod komputer i niestety zero błedów.
Jedna rzecz wzbudziła moje zdziwienie: wskazówka od tem. płynu pokazywała o 10 stopni większą temperaturę od tej w sprzęcie diagnostycznym- czy to normalne? Dodam, że czujnik tem. wymieniałem 2 miesiące temu na oryginał.

Temperatura na "wskazówce" jest tylko orientacyjną i ma dość dużą tolerancję.Ważne jest natomiast aby porównanie temperatur czujników G2/G62 były bardzo zbliżone do siebie przy mierzeniu zimnego silnika oraz po pełnym nagrzaniu. O ile w swoim typie silnika te czujniki masz zintegrowane.
Na wskazówce będzie pokazywało 90 st a faktycznie silnik będzie nagrzany w okolicach 70-75 st. To tak zrobione aby kierowca się nie denerwował, że coś jest nie tak./inżynierowie made in germany/.

A jak już podpinałeś to trzeba było zrobić przynajmniej logi statyczne to coś by sprawę rozjaśniło.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna