Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falujące obroty -gaz

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Falujące obroty -gaz

Postprzez filon1980 » 4 grudnia 2014, 07:39

Witam poczytałem tutaj trochę odnośnie falujących obrotów więc napiszę od razu że na baenzynie jest wszystko w porządku a problem zaczął sie ostatnio tzn przy przełaczeniu na gaz(sekwencja) zaczynają mi strasznie falować obroty jakby ktoś gazu dodawał kiedy silnik się już nagrzeje to obroty się uspokajają. Co możę być przyczyną? ma ktoś jakiś pomysł?

-- 4 grudnia 2014, 07:37 --

Dodam że wczoraj po tym jak tutaj napisałem po przejechaniu na rozgrzanym silniku na gazie poraz pierwszy mi zgasł jakby to powiedzieć na nierównościach choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Zastanawiam sie czy to nie świece są do wymiany ale moge sie mylić. Poza tym czas przełaczania gazu jest dla mnie zbyt krótki w zależności od temp zew przełacza mi sie w zakresie od <1 min do ok 2 min. Instalacja STAG - 4 Ma może ktoś jakiś pomysł.

-- 4 grudnia 2014, 07:37 --
filon1980
Stella
Stella

Auto: Seat leon 16 b+g
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Falujące obroty -gaz

Postprzez kamvip » 4 grudnia 2014, 11:32

Witaj,

nastały mrozy więc przyczyną może być a nawet na pewno jest niepoprawne zestrojona instalacja lpg. Jeżeli masz interfejs do gazu i do auta ew w prosty sposób możesz sprawdzić czy czujnik cieczy reduktora pokazuje taką samą temperature jak czujnik cieczy dla ECU, jest to ważne ponieważ kiedy nagrzewa Ci się samochód a np czujnik temperatury reduktora/gazu wskazuje niepoprawną temperaturę niższą bądź wyższą w redutorze będzie za długo trzymał ssani bądź za krótko ecu będzie wariować, dlatego najlepiej ustawić jak najbardziej przybliżoną temperaturę cieczy reduktora do tej którą ma ECU. Oczywiście wtedy bez korekcji mapy się nie obędzie.

Mam nadzieje że pomogłem.
kamvip
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: AZD 1.6

Postprzez filon1980 » 4 grudnia 2014, 12:06

Niestety nie mam żadnego interfejsu i przyznam się szczerze ze nie wiem nawet co to jest. Samochód kupiłem niedawno i z tego co wiem to listwa od gazu była wymieniana. Czyli że muszę jechać do jakiegoś mechanika od gazu i on mi ustawi to na kompie tak? ile coś takiego kosztuje?
filon1980
Stella
Stella

Postprzez Tuchola_BDG » 4 grudnia 2014, 13:00

Interfejs to poprostu kabel do danej instalacji i oprogramowanie. Najlepiej jest podjechać do jakiegoś gaziarza i niech się temu przyjży, może coś jest nie tak ustawione, albo jakiś element szwankuje. Po samym opisie ciężko coś więcej poradzić.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez kamvip » 4 grudnia 2014, 15:53

pewnie po wymianie listwy gaziarz nawet nie sprawdził ustawień po autokalibracji, mapy mogą być w cały świat.

Około 50 zł zależy od autogazu, najlepiej jechać do staga albo znanego polecanego warsztatu w twoim rejonie, w ślaskim bym Ci podpowiedział gdzie najlepiej jechać.
kamvip
Signo
Signo

Postprzez filon1980 » 4 grudnia 2014, 21:09

Kamvip- jestem z łódzkiego więc chyba że masz tutaj jakiś dobry namiar. Dzwoniłem dziś do jednego speca ale od razu zaznaczył mi że listwa do wymiany choć samochodu nie widział a jak mu powiedziałem że była wymieniana w tym roku to odparl że i po 5 km może się zepsuć.
Tuchola - wiem żę ciężko doradzić ale ja też nie wiem co więcej napisać poprostu falują chociaż dziś opaliłem auto i po krótkim czasie przełaczyłem na gaz i nie było żądnych problemów z falowaniem obrotów.Więc się zastanawiam czy gdzieś coś nie przymarza albo jak jest wilgotno to akurat kable jakieś stykają(zawilgocone) lub coś w podobie. Poza tym to tak jak piszecie chcą 50 zł za podłaczenie do kompa ale już nie wiem czy to wchodzi w cenę regulacji(na kompie) czy tylko samo sprawdzenie? Pytać ich czy mają program do STAGA-4 czy mogą skorzystać z innego żęby coś zrobili?
filon1980
Stella
Stella

Postprzez kamvip » 8 grudnia 2014, 10:03

Ja jestem z Częstochowy wiec nie ma daleko do nas.
Jeżeli jesteś w stanie zobaczyć jaką masz listwe, chodzi o producenta oraz model.
Obroty mogą falować tak jak mówie, w górnej granicy nagrzania motoru, wtedy kiedy ssania ma już nie być a STAG chce żeby było bogato bo niższe obroty są. Możliwe że temu wszystkiemu będzie winna auto kalibracja przeprowadzona w złych warunkach tj. słabo nagrzany silnik. Wiele jest czynników, ale powiem tak, wymiana listwy kosztuje w granicy 270 zł zazwyczaj, z tego sama listwa około 120 zł (AC która w pełni ogarnia te silniki) a reszta to do kieszeni mechaników więc bez sensu. Ja sam poradziłem sobie z wymianą listwy i kalibracją więc wymiana listwy po 60 tys przebiegu kosztowała mi tylko listwę.

Jeżeli falowanie występuje tylko na gazie to raczej winne będą ustawienia, jednak bez podłączenia do komputera nie jesteśmy w stanie pomóc.

Polecam Ci poszukać tutaj jakiegoś warsztatu, one współpracują ze AC gaz a więc STAGiem.http://www.ac.com.pl/pl/doc/322/warsztaty-partnerskie
kamvip
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna