Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cupra R nie odbijąją tłoczki hamulcowe

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cupra R nie odbijąją tłoczki hamulcowe

Postprzez plastek » 8 grudnia 2014, 23:31

Witam p , sprowadziłem auto z szwajcarii , ma nalatane ori 200tyś problem polega na tym że tłoczki hamulcowe się nie cofają i w efekcie nie da się tym autem jeździć.

Krótka historia :
1 Kupilem auto , zrobilem 30km i było wszystko OK
2 Pojechałem na przegląd i Pan diagnosta zaczał znęcać się nad pedałem hamulca bo tył prawy nie hamował. Po kilku depnieciach coś lekko strzeliło , czy pukneło ( możliwe ze rolki ) ale koło zaczeło hamować jako tako. Dodam że nie działa w nim ręczny ale to bez znaczenia - tylko w tym zacisku. Od tamtej pory trzymają mi hamulce tylko z przodu , obie strony i obie równocześnie.
3 Hamulce nie trzymają jak auto stoi długi czas , wszystko jest ok do pierwszego naciśnięcia hamulca
4 tłoczki wszystkie 8sztuk chodzą lekko , klocki chodziły cieżko w zaciskach ale zostały oszlifowane i to dosyć konkretnie , teraz bardzo luźno chodzą w zacisku ( brembo zaciski )
5 Po odkręceniu odpowietrznika hamulce puszczają
6 Wymieniłem przewody elastyczne z przodu na te w stalowym oplocie. Początkowo bez odpowietrzania nadal hamulce stały. Po odpowietrzaniu z włączonym zapłonem hamulce nie tarły , wszystko było OK ALE zaczeły blokować po odpaleniu auta!
7 Wyjałem bezpiecznik od ABSu i nic nie pomogło. VAG widzi bład prawego czujnika w kole oraz błedy z komunikacja? ( nie jestem pewien , już nie pamietam ) oraz błedy 18057 i 01316 które są róznie interpretowane w sieci
8 Oczywiście pali się ABS , wcześniej przy zakupie zapalił się ale zgasł po kilku metrach. Palil się losowo ale cześciej był NIE zapalony. w tej chwili pali się cały czas , choć autem nigdzie nie jeżdzę wiec nie wiem czy podczas jazdy tak jak kiedyś by po prostu znikł.
9 Pali się też kontrola od ESP , po wciśnięciu ESP nic się nie dzieje na zegarach.
10 Pedał hamulca gdy zaciski stoją jest twardy , ogólnie jest twardy przez cały czas , auto hamuje dobrze nawet jak się te hamulce grzejąwink.gif

Problem opisałem na prawdę szczegółowo , prosze was o pomoc bo wiem że jest tutaj masa ludzi z ogromna wiedza. Nie chciałbym ładować się w niepotrzebne koszty a sama zmiana pompy ABS , serwa czy pompy nie należy do najprzyjemniejszych
plastek
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Reklama

Re: Cupra R nie odbijąją tłoczki hamulcowe

Postprzez Omega » 9 grudnia 2014, 00:17

01316 http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01316
18057/P1649/005705 http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/18057/P1649/005705
Nie padł ci przypadkiem sterownik ABS-u (J104 )
Przydało by się przewody posprawdzać, ewentualnie czy ktoś nie grzebał przy tym nie zamienił pompy.
Przycisk od ESP służy tylko do wyłączania i włączania (po wyłączeniu świeci kontrolka na desce).
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Re: Cupra R nie odbijąją tłoczki hamulcowe

Postprzez plastek » 11 grudnia 2014, 12:50

problemem okazał się czujnik stopu przy pedałe hamulca który lekko się zaciał i nie odbijał pedału o jakieś 2-3mm.. a heble już blokowały ;)) Ehh ile nerwów mnie to kosztowało to nie chce już mówic.

Pozdrawiam wszystkich
plastek
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Re: Odp: Cupra R nie odbijąją tłoczki hamulcowe

Postprzez Bry1ant » 11 grudnia 2014, 16:34

Usterka nietypowa wiec i ciezko bylo na nia wpasc, wazne ze juz chula jak trzeba.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna