Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpanie na zimnym silniku

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szarpanie na zimnym silniku

Postprzez --BOSMAN-- » 22 grudnia 2014, 10:10

Witam wiec zaczne od poczatku seat leon 1,4 16v miałem troche drobnych usterek w nim,wszystkie zostały miejszym lub wiekszym kosztem usuniete i naprawione :) niestety jedna nadal mnie męczy czyli delikatne szarpanie przy zimnym silniku ,po przejachaniu 200 metrów ,jest już oki , wszystkie filtry wymienione ,świece, kable również VAG, wykazał tylko do wymiany czujnik cieczy , wymieniony na nowy ale nadal delikatne szarpanie wystepuje ,dodam że dzieje sie to tylko na krótką chwile i potem jest wszystko oki ,wyczerpały już mi sie pomysły co to może być każdy podłacza VAG i twierdzi ze wszystko jest oki że może brudne paliwo itp wróżenie z fusów ..... może ktoś miał podobny przypadek z góry dzieki .
--BOSMAN--
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Szarpanie na zimnym silniku

Postprzez Rafal85 » 23 grudnia 2014, 15:29

Zobacz jaką temperature pokazuje czujnik od momentu odpalenia auta do ustania szarpania.
Do baku bym przy okazji i tak zajrzał :)
Rafal85
Signo
Signo

Auto: 1M
Silnik: diesel inny

Postprzez --BOSMAN-- » 24 grudnia 2014, 14:37

a więc tak szarpanie ustaje jak auto osiagnie jakies 60 C ,trwa to czasami na odcinku 300metrow ,czasami kilometra :evil:

-- 24 grudnia 2014, 15:37 --

A więc tak szarpanie nie ustało zauważyłem jednak że przy zimnym silniku szarpie tylko przy mocnym dodaniu gazu ,przy lekkim dodawaniu wszystko jest ok ,nadal nie wiem co sie dzieje czytałem juz tyle tematów czy nie ma kogoś kto by podpowiedział co to może byc ??bo nie jest sztuka wymiana wszystkiego i wymienianie żeczy ktore są dobre , tak jak wczesniej pisałem świece kable wszystkie filtry wymienione ,czujnik cieczy który VAG wykryl , wiem że tzreba zacząć od najprostszych żeczy potem szukać głebiej pytanie jest tylko czego ??? pozdrawiam a na forum napewno znajdzie sie ktoś kto pomoże ,może ktoś jest z woj.zachodniopomorskiego ? pozdrawiam i dziekuje za wyrozumiałosc ale sza :evil: ł mnie biieże na te szarpanie
--BOSMAN--
Stella +
Stella +

Postprzez Jacol » 27 grudnia 2014, 20:32

U mnie też występuje takie poszarpywanie na zimnym przez pierwsze kilkaset metrów ale inaczej niż u kolegi przy deklikatnym traktowaniu gazu, i mam podejrzenia, że to ta cała pompa SAI to powoduję bo po jej wyłączeniu już jest dobrze. Ale mam też taki objaw, że przy delikatnym przyspieszaniu nagle odcina na sekundę turbine - jest jakbym odpuścił gwałtownie pedał gazu. Dodatkowo SAI się nie zawsze uruchamia ostatnio jak jest tak bardzo zimno. Nie jest to jakoś uciążliwe bo po minucie jazdy już jest wszystko w porządku ale jak ktoś wie co tam się wyrabia to byłbym wdzięczny.
Jedno wiem już teraz: na wiosnę na pewno wywalam wszystkie te ekologiczne pierdoły!
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez Tracer2 » 27 grudnia 2014, 20:35

A nie lepiej policzyć do 60-ciu ? taniej wyjdzie. Silnik to urządzenie cieplne.Do pracy potrzebuje się rozgrzać. To nie smartfon. :wink:
Zima jest . Nie widać ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Jacol » 27 grudnia 2014, 21:08

Bez znaczenia czy będzie stał chwilę czy od razu ruszę. Ta minuta jest umownie - po prostu na początku jazdy to się dzieję i trzeba kawałek przejechać.
Jacol
Sport
Sport

Postprzez --BOSMAN-- » 28 grudnia 2014, 05:43

Dokładnie nie ma różnicy czy stoje chwile i tak bedzie delikatnie szarpał, jocol pytanie ta pompa Sai wystepuje też w silnikach 1,4 16v ? i czy to ziadostwo da sie samemu wymAtowaC Zeby jakiegoS baLAganu nienarobic w elektronice .
--BOSMAN--
Stella +
Stella +

Postprzez Jacol » 28 grudnia 2014, 09:52

Nie występuje w 1.4
W ogóle to wydaje mi się, że mamy mimo wszystko trochę inne objawy. U mnie to jest właśnie jak leciutko przyspieszam, bo z racji turbo staram się nie butować od startu i jadę trochę na cierpa.
Jacol
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna