Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Tuchola_BDG napisał(a):2500 za gaz to do wolnossącegodo 1.8T to raczej ~3500
kamvip napisał(a):Piszecie że najzwyklejszy sterownik, nie koniecznie bo... sterowniki czym tańsze tym mniej funkcji potrzebnych mają zwykły stag 4 eco nie posiada np korekcji po obrotach czy oszukuje na czasach PB/LPG, coś z rodziny STAG 300 będzie dobrze.
Jacol napisał(a):A czy gaz do silnika w którym trzeba lać 98 to nie marnotrawienie jego możliwości? Tak pytam, nie osądzam ani nie jestem jakimś przeciwnikiem gazu ale akurat do 1.8t 180km nie założę nie ze strachu przed awariami tylko właśnie dlatego, że skoro jest napisane w książce 98 to nie ma co kombinować i trzeba to przełknąć.
Konrad20vt napisał(a):Po co robić sobie problemy, stresowac sie itp? Lepiej jezdzić, lać benzynke i tyle. Coraz tańsza jest hahMi tam szkoda nerwów by było na to wszystko. A silnik poza gazem udana jednostka, ja oddałem teraz swój na remont silnika, i bardzo możliwe że zostanie "lekko" przerobiony i juz nie będzie to 1.8, a "prawie" 2.0
Ale to wyjdzie w praniu
![]()
Pozdro
hornet15re1 napisał(a):Ale dla niektórych 1.8T to jedyny samochód i musi być nie tylko szybki ale i ekonomiczny,bo jak się robi ze 20tyskm rocznie to 10L benzyny to stanowczo za wiele,a jeżdżąc na gazie można sie cieszyć osiągami dźwiękiem i przyjemnością z jazdy przy kosztach jazdy zwykłego pikaczento,tym bardziej ze te samochody już sa tanie i prawie każdego stać na taki zakup.
kobzyr napisał(a):Ja dorzucę swoje 3 gr, ze swojego doświadczenia/obserwacji napiszę tak, gaz wychodzi tanio i jest fajnie ale trza mieć dobrą instalację, regularnie wykonywać dogłębną diagnostykę, pilnować przeglądy. I co jak co silnik nie wytrzyma tyle co na PB.
kobzyr napisał(a):Mój sąsiad ma 1.8T Passata od nowości, zrobił ponad 200 tyś w tym 150tyś na gazie, niestety po mimo tego że miał dobrą instalację, po tych 200 tyś zaczął dziwnie brać dużo oleju, o klepaniu już ni wspomnę.... po zdjęciu głowicy okazało się że wyglądała tak jakby miała co-najmniej 500 tyś
bez przesady przy benzynie ecu poradzi sobie, odejmie paliwo i.e. STFT, LTFT... w skrajnym przypadku zapali się check-engine....hornet15re1 napisał(a):wszystko opiera sie na ori częściach,wiec jak coś tu jest nie tak to benzyna w dawkach ubogich zrobi takie same spustoszenie z głowicą co złe dawki LPG.
kobzyr napisał(a):bez przesady przy benzynie ecu poradzi sobie, odejmie paliwo i.e. STFT, LTFT... w skrajnym przypadku zapali się check-engine....hornet15re1 napisał(a):wszystko opiera sie na ori częściach,wiec jak coś tu jest nie tak to benzyna w dawkach ubogich zrobi takie same spustoszenie z głowicą co złe dawki LPG.
djtrus napisał(a):Sporo mi pomogły wasze komentarze, dziękuję
Widzę, że z 1.8T mogę mieć troszkę problemów, chcąc być bardziej ekonomiczny będe szukał 1.8 125KM. Co myślicie o tym silniku? Typowe dla niego usterki?
mi tego tłumaczyć nie musisz. Auto co najwyżej może się zapalić przy uderzeniu w du*ę. Nie chce mi się już tłumaczyć jak wygląda przebieg spalania gazu a spalania benzyny w czasie i w obrotach wałka rozrządu, dlaczego gaz pali bardziej głowicę niż benzyna a szczególnie wszelkie jego uchybienia przy silniku doładowanym, a jak mają się niby wyższe oktany gazu a jednak do słabszej mocy silnika Chcesz to masz, jest tanio, jesteś zadowolony? super, to są twoje pieniądze i twoje auto. Relax and Peace!hornet15re1 napisał(a):A na gazie to jak myślisz co się stanie...auto spłonie?! Przecież to się na tych samych gratach opiera,tez będziesz miał checka lub odcięcie doładowania,ale tu chodzi jak coś niedomaga w silniku to benzyna tak samo zniszczy silnik jak gaz,bo za wszystko i tak ECU odpowiada,a w starszych 1.8T notorycznie sie zdarza check z powodu ubogiej dawki paliwa,bo przepławki nawalają,lub jest dziura w odmie i ludzie to totalnie olewaja bo auto jeździ dobrze,a jak założy sie do takiego gaz to sie dorabia piż...ie uszy i silnik w końcu pada.
djtrus napisał(a):Sporo mi pomogły wasze komentarze, dziękuję
Widzę, że z 1.8T mogę mieć troszkę problemów, chcąc być bardziej ekonomiczny będe szukał 1.8 125KM. Co myślicie o tym silniku? Typowe dla niego usterki?
Jacol napisał(a):Jeżeli boisz się 1.8t to zostaje Ci tylko 1.6 tam nie ma sie czego bać i na pewno będzie taniej,
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości