Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon, swąd dymu w kabinie, zgasł.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon, swąd dymu w kabinie, zgasł.

Postprzez karolek1992 » 2 marca 2015, 00:45

Witam, jestem nowy na forum, jednocześnie nie usprawiedliwia mnie to że dodałem wątek nie tam gdzie trzeba. Jeżeli tak się stanie to przepraszam.
Sprawa jest o tyle poważna, że dotyczy samochodu którym się na co dzień poruszam.
Chodzi o to iż wracając do domu poczułem dziwny zapach spalenizny wewnątrz samochodu. Sytuacja już się powtarzała ale był to mały swąd więc sprawę zbagatelizowałem. Dzisiaj już było na tyle źle, że zatrzymałem się na poboczu chcąc zobaczyć co się stało. Silnik chodził, okna pootwierałem wyszedłem na zewnątrz otworzyłem klapę i nic. Wchodząc do samochodu zauważyłem dym idący od szyby i cały czas smród palącego sie "czegos". Myśląc że może to ogień wysiadłem z samochodu, a ten sam się zgasił. Światła, oświetlenie środka, silnik całkowicie zgasł. Nie szło go zapalić, nie mówiąc już o elektryce. Jedynie co dziwnego zauważyłem to to że zegary były ułożone w taki sposób że wskazówki zostały na tych samych miejscach.
Stąd pytanie co to mogło być. Co to może być od czego zacząć. Czy potrafiłby ktoś mnie naprowadzić?
Z góry dziękuję za porady.
Jest to Seat Leon 2001 rok 1.9 TDI.
karolek1992
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Duży kłopot

Postprzez samurai » 2 marca 2015, 11:12

Zdjąć dół deski i dostać się do skrzynki przekaźnikowej - od tego chyba bym zaczął. A potem zdjąć podszybie a także wyjąć zegary. Trzeba zlokalizować miejsce zwarcia. Może to anglik po przekładce? To by wiele tłumaczyło :? . Myślę, że na razie możesz się cieszyć że tylko instalacja się zjarała nie cały Leo.
samurai
Stella
Stella

Auto: Leon ASV

Re: Duży kłopot

Postprzez karolek1992 » 2 marca 2015, 11:38

Jak się dostać do skrzynki przekaźnikowej. Mam Leona I to jest może pod bezpiecznikami od strony kierowcy ?
Anglik to raczej nie jest (tak mi się bynajmniej wydaje)...
A jeszcze jedno... Po zgaśnięciu samochodu dzialała przez jakiś czas chłodnica, mimo tego że nie mogłem samochodu zamknąć ani żadnych innych czynności nie mogłem wykonać.
karolek1992
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Re: Leon, swąd dymu w kabinie, zgasł.

Postprzez Axee » 2 marca 2015, 12:53

karolek1992, nalezy sciagnac obudowe/polke pod kierownica, pierw klapka od bezpieczników pozniej srubki po boku trzymajace torx + 3 sruby od spodu obudowy, bez kluczyka w stacyjce pociagnac gora do siebie, sa tam 2 zatrzaski obok obudowy kierownicy.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel