Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

turbo 130 ,150 do ASV

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

turbo 130 ,150 do ASV

Postprzez Kozak » 31 stycznia 2006, 00:41

Witam
mam pytanie jaki byłby przybliżony koszt wymiany turbiny na tą z tdi 130 ,150 wraz z programem w silniku ASV , jaki byłby przybliżony przyrost mocy i czy warto to robić w tym silniku jeżeli mam już natrzaskane prawe 165 tys km , zaznaczę że posiedam już program na 138 KM i moje turbo jest w pełni sprawne

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: turbo 130 ,150 do ASV

Postprzez arturoo » 31 stycznia 2006, 00:47

przy wymianie turbo na większe musiałbyś zainwestować też w wiekszy IC, turbo 1500, IC 2000zl, korekte programu powinni Ci zrobić gratis(o ile dobrze pamiętam V-tech) no i jeszcze przydałyby sie wtryski wtedy moc ok 170ps na wiecej nie wyda pompa. Moje zdanie zostaw tak jak masz no chyba ze masz zamiar jeszcze długo jeździć tym leonem. Pozdrawiam.
Zadzwon do compsportu tam dowiesz sie wszystkiego. www.compsport.pl
arturoo
Stella +
Stella +

Auto: Seat Ibiza ATD+++

Postprzez AdamTower » 31 stycznia 2006, 07:35

U mnie wygląda to tak Turbo od 130PD + wymiana (przejściówka + wąż olejowy) + program CS na 144PS i 313Nm = ok 3000 zł.

Mody przeprowadzałem przy 125tys km no i niestety sprzęgło już wymaga wymiany, mimo iż soft jest "lajtowy" i moment przesunięty ze względu własnie na przebieg.

Jeśli chcesz więcej mocy to IC itd.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez nixu » 31 stycznia 2006, 09:53

adamtower napisał(a):U mnie wygląda to tak Turbo od 130PD + wymiana (przejściówka + wąż olejowy) + program CS na 144PS i 313Nm = ok 3000 zł.

Mody przeprowadzałem przy 125tys km no i niestety sprzęgło już wymaga wymiany, mimo iż soft jest "lajtowy" i moment przesunięty ze względu własnie na przebieg.

Jeśli chcesz więcej mocy to IC itd.

Ale z tej turbi idzie wyciagnac duzo wiecej, niewiem czym ASV i ASZ sie roznia oprocz Turbi, ale na turbinie z ASZ mozesz wytargac kolo 16x PS.

Aha i przy tej turbinie nie musisz jeszcze inwestowac w IC, przy 150-tce musisz.
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Barth » 31 stycznia 2006, 10:02

nixu, ASV zasilane jest pompą rotacyjna , a ASZ pompowtryksami , oj nie ladnie nie ladnie , polecam male kompedium wieedzi w dziale TDi
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez AdamTower » 31 stycznia 2006, 10:39

nixu napisał(a):ale na turbinie z ASZ mozesz wytargac kolo 16x PS.

Możesz, oczywiście, ale to zależy czy chcesz, ja ze względu na przebieg i obawę o stan silnika chciałem lekki program.

nixu napisał(a):Aha i przy tej turbinie nie musisz jeszcze inwestowac w IC, przy 150-tce musisz.

Przy 150 też nie musisz 8) ale tak na poważnie to już przy każdym sofcie przydałby się FMIC, u mnie przy turbo 130 i lekkim sofcie, aż się prosi o IC, bo wszystko puchnie.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Jazwes » 31 stycznia 2006, 10:42

michał kozak,moim zdaniem mod polegający na samej wymianie turbiny, i korekcji softu jest troszke nieopłacalny, zyskasz kilka KM, a wydasz sporo pieniędzy.
Jak już byś się zdecydował na wymianę turbo, to moim zdaniem warto od razu zrobić wtryski i IC, wtedy po korekcie programu przyrost mocy bedzie już przyjemniejszy.

Przebiegiem imho nie ma się co przejmowac, jeśli motor był należycie traktowany, to 160kkm to żaden przebieg i można spokojnie modyfikować.

Myślę, że powinienieś sobie odpowiedziec na pytanie ile czasu masz jeszcze zamiar użytkowac Leona. Jeśli kilka lat, to mozna się zastanawiać nad takimi modami, będziesz miał frajdę z jazdy, lecz trzeba pamiętać, że kasy włożonej w motor w 90% nie odzyskasz.

Jeśli natomiast bierzesz pod uwagę ewentualną sprzedaż auta w ciągu roku, półtora, imho. lepiej pieniądze które byś miał wydać na mody odłożyć, kupić jakiegoś PD'ka i w najgorszym wypadku cieszyć się 16x KM po samym programie 8)
Jazwes
Sport
Sport

Auto: Toledo BKD

Postprzez nixu » 31 stycznia 2006, 11:19

barth napisał(a):nixu, ASV zasilane jest pompą rotacyjna , a ASZ pompowtryksami , oj nie ladnie nie ladnie , polecam male kompedium wieedzi w dziale TDi

:oops: :oops:

Barth, obiecuje zaraz po sesji sie doksztalcic z Diesla.

adamtower napisał(a):
nixu napisał(a):ale na turbinie z ASZ mozesz wytargac kolo 16x PS.

Możesz, oczywiście, ale to zależy czy chcesz, ja ze względu na przebieg i obawę o stan silnika chciałem lekki program.

Rozumie ;)

adamtower napisał(a):
nixu napisał(a):Aha i przy tej turbinie nie musisz jeszcze inwestowac w IC, przy 150-tce musisz.

Przy 150 też nie musisz 8) ale tak na poważnie to już przy każdym sofcie przydałby się FMIC, u mnie przy turbo 130 i lekkim sofcie, aż się prosi o IC, bo wszystko puchnie.

Tak, ale 130-tka jeszcze wyrabia, a 150 az sie prosi o FMIC, fakt faktem ze 130 z FMIC programem mozna na wiecej ustawic.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez DTM » 31 stycznia 2006, 16:28

nixu napisał(a):
adamtower napisał(a):

Tak, ale 130-tka jeszcze wyrabia, a 150 az sie prosi o FMIC, fakt faktem ze 130 z FMIC programem mozna na wiecej ustawic.

nixu nie mam nic do Ciebie ale najpierw troszke poczytaj a pozniej pisz :wink:
chodzi mi o roznice miedzy 130 a 150 - wez obie do reki i zobacz jakie sa roznice a wtedy zrozumiesz ze 130 i 150 to prawie to samo i w jednym jak i drugim przypadku przydalby sie IC a zwlaszcza w cieplejsze dni

michał kozak
tak jak Jazwes napisal - nie ma sensu wymieniac samej trubiny bo jest to nieoplacalne skoro Twoja jeszcze dobrze sie miewa, co innego jakbys mial zapedy na wiecej to wtedy zrob tak jak pisal Jazwes: turbo, wtryski, IC i korekte na koniec - satysfakcja gwarantowana :mrgreen:

ostateczna opcja ktora nie podnosi mocy ale powoduje utrzymanie jej w kazdych warunkach (upalne lato, wysokie temp) to zmiana IC :!:
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez nixu » 31 stycznia 2006, 21:49

DTM napisał(a):nixu nie mam nic do Ciebie ale najpierw troszke poczytaj a pozniej pisz :wink:
chodzi mi o roznice miedzy 130 a 150 - wez obie do reki i zobacz jakie sa roznice a wtedy zrozumiesz ze 130 i 150 to prawie to samo i w jednym jak i drugim przypadku przydalby sie IC a zwlaszcza w cieplejsze dni

Hmm, poczytam poczytam.

Ale jedno pytanie, czemu do ARL montowali FMIC a do ASZ nie?
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez DTM » 1 lutego 2006, 00:25

nixu napisał(a):
DTM napisał(a):nixu nie mam nic do Ciebie ale najpierw troszke poczytaj a pozniej pisz :wink:

Hmm, poczytam poczytam.

Ale jedno pytanie, czemu do ARL montowali FMIC a do ASZ nie?

zeby utrzymac te 150kucy podczas wiekszych temperatur :wink:
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez Tonny S » 1 lutego 2006, 07:59

nixu napisał(a):Ale jedno pytanie, czemu do ARL montowali FMIC a do ASZ nie?
Wystarczy, ze silnik dali ci ten sam ;-) a turbo i FMIC mozesz sobie samemu zamontowac hahaha.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez rob555 » 1 lutego 2006, 21:13

michał kozak napisał(a):Witam
mam pytanie jaki byłby przybliżony koszt wymiany turbiny na tą z tdi 130 ,150 wraz z programem w silniku ASV , jaki byłby przybliżony przyrost mocy

Jezeli masz seryjne szpryce to wystarczy Ci turbo od 130. Dasz mu 1.4 bar doladowania, nie ma ryzyka ze sie rozwali (to prawie seryjne nastawy dla tej suszarki) i 150KM winno peknac.
Jedynym problem moze byc chlodzenie powietrza i wskazany byl by FMIC.
Turbo od 150 to jeszcze lepsza sprawa ale bez FMICa to nawet nie podchodz bo sie bedzie marnowalo. Wiekszego cisnienia nie zapodasz bo inaczej bedzie piekiełko w silniku....
Zawsze warto inwestowac w wieksze turbo przy mocnym sofcie bo wtedy nie ma takiego ryzyka ze przy wysilonych nastawach sie wy..sra dlatego smialo wal w 130 (pelno tego na rynku) u pusc pod 150KM
hybrydowe turbiny, wtryski, chipy na ulice i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG

HAMOWNIA PODWOZIOWA - Pomiary mocy

http://www.tune-up.pl - Tuning Gdansk
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel