Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zepsuta turbosprężarka

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zepsuta turbosprężarka

Postprzez Kojaks11 » 16 lutego 2014, 12:35

Witam wszystkich,

Mam Leona 2005 r, 150 km, 110 kw.ARL top sport. I ostatnio na 99% zepsuła mi się turbo sprężarka.. Przeglądając forum nie natknąłem się na ten sam wątek więc opiszę o co mi chodzi.
Auto nie ma mocy, i z rury wydechowej wydobywa sie biało siwy dym tak jak z komina. Oleju zero. Po konsultacjach dowiedziałem się że to wina zepsutej turbosprężarki. I mam pytanie jaka turbo sprężarka będzie pasować do mojego auta ? znalazłem taki opis GT1749VB - 150KM,
bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość
Kojaks11
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Zepsuta turbosprężarka

Postprzez miczel87 » 16 lutego 2014, 14:10

nowe turbo to koszt ok 3400zł lub pozostaje regenerować za cene ok 1200-1800zł
" Tajemną nadzieją robotów było to, że staną się ludzmi, a to ludzie stają się robotami."
miczel87
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I 1.9 tdi
Silnik: ALH 1.9

Postprzez dovii » 16 lutego 2014, 14:29

nowy garrett w IC to ok 3100zł. Regeneracja 1800zł?? raczej wątpie... Mi facet w zakładzie który się tym zajmuje krzyknął 700zł za kompleksową regenerację, co prawda do AHFa no alee..
dovii
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez PaVLo » 16 lutego 2014, 14:48

Podepnij auto pod kompa i sprawdź czy problemy z turbiną to nie powód czegoś innego.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Kamil90 » 16 lutego 2014, 15:31

Obstawiam, że kosz:D
ARL+ 229@451 by GREGOR10.PL
Kamil90
Sport
Sport

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Kojaks11 » 16 lutego 2014, 20:00

A czy macie jakieś sprawdzone warsztaty gdzie to robią ? woj małopolskie, najlepiej Śląsk i okolice, lub Kraków i okolice Kr.
Kojaks11
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez ziom_beny » 16 lutego 2014, 23:36

moj mechanik regenerował mi turbo u jakiś gosci w krakowie :) zapłacilem z robocizną chyba 900 zł:) na regenerowanym śmigam juz prawie dwa lata około 30 tys kilometrów i powiem ci ze zero problemów :) jak chcesz moge zapytac gdzie to dokładnie było robione acha i gwarancja jeszcze pół roku :)
ziom_beny
Stella
Stella

Auto: leon top sport

Postprzez GruchaARL » 20 lutego 2014, 08:03

Mam ARL'a z nową kora na handel. Kory mam sprawdzone, kilku użytkowników forum brało i są zadowoleni. Proszę o PW, przy okazji udzielę cennych rad :)
Jak ktoś coś chce od Gruchy, to Grucha pomoże :). PW lub 606-65-93-92.
GruchaARL
Sport
Sport

Auto: VW Golf IV TDI
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez Kamil90 » 20 lutego 2014, 13:57

GruchaARL, - Polecam!
ARL+ 229@451 by GREGOR10.PL
Kamil90
Sport
Sport

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez PiterEL » 20 lutego 2014, 21:34

Również polecam GruchaARL :)
Seat EXEO 2.0 TDI CR 170KM CAHA wersja FR - jest obecnie

Seat LEON 1M 1.9 TDI ASV+BOSCH 216+Turbo ASZ+Eibach Pro Kit+Tomason TN4
157 KM / 348 Nm Powered by BARTPOL/KINGSOFT - był ale sentyment pozostał :)
PiterEL
TopSport
TopSport

Auto: Exeo 2.0 TDI CR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez PokalIno » 20 lutego 2014, 21:39

Jeśli nie planujesz w przyszłości programu to możesz wsadzić od ASZ. Serie spokojnie uciągnie :wink: . Koszt o wiele mniejszy ( ładna używka ok 600-700 zł) i pochodzi dłużej niż ta regenerowana.
PokalIno
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez GruchaARL » 21 lutego 2014, 07:55

:| nieprawda. To jest w tej chwili jak szukanie igły w stogu siana. Samochody z silnikiem 1.9TDI mają swoje przejechane i bardzo trudno kupić coś w dobrym stanie. A handlarze gwarantują że zawsze wszystko jest ok. A na ręce u mnie kaktus rośnie :mrgreen:
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez PokalIno » 21 lutego 2014, 15:51

Wiadomo, że nie wszystkie, aczkolwiek teraz jest sprowadzanych sporo anglików i zdarzają się takie, które maja naprawdę małe przebiegi do 200 tyś. Jakiś czas temu kupowałem turbo do ASZ i udało mi się kupić własnie z anglika, który miał przebieg 160 tys KM. Turbo w stanie igła, zero luzów itp i dałem za nie...600 zł :wink: Zrobiło już ok 30 tyś KM brak jakichkolwiek problemów. Dla mnie regenerowane nigdy już nie bedzie takie jak oryginał... Jakiś czas temu znajomy kupił Scenica II, gdzie wysrane było turbo...Dał do regeneracji i wybulil wtedy za regeneracje coś kolo 800 zł. Po 2 min od odpalenia znowu sie wysrało :mrgreen: Co najlepsze, nie chcięli mu uznać gwarancji :mrgreen: Wkur...il się- kupił używke i jezdzi do dziś, więc coś w tym musi być :wink:
PokalIno
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez GruchaARL » 21 lutego 2014, 18:06

PokalIno napisał(a):Dał do regeneracji i wybulil wtedy za regeneracje coś kolo 800 zł. Po 2 min od odpalenia znowu sie wysrało :mrgreen: Co najlepsze, nie chcięli mu uznać gwarancji :mrgreen: Wkur...il się- kupił używke i jezdzi do dziś, więc coś w tym musi być :wink:

Turbosprężarka nadająca się do regeneracji chodzi dokładnie tak samo przed jak i po, kwestia na jakich częściach się to robi. Sytuacja ze scenikiem ma się nijak do ocenia turbosprężarek regenerowanych ponieważ przeważnie jak się turbo psuje zaraz po dwóch minutach to jest to błąd mechanika który źle wyczyścił doloty lub tym podobne przypadki.

Faktycznie zgodzić się muszę również z kolegą ponieważ miałem przypadki że zakładałem turbo od klienta i nie było dobre po regeneracji :|
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez Szczek » 17 marca 2015, 13:11

Regeneracja to najlepszy sposób na zepsutą turbosprężarkę. Kiedyś kolega mi mówił, że w większości zakładów i tak zakładają zregenerowane turbo, mówiąc, że to nowa. Ja znalazłem w Internecie firmę Turbo-Centrum i wysłałem im swoją turbo do regeneracji. Działa bez zarzutu a zaoszczędziłem kilkaset złotych.
Szczek
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez chaku » 17 marca 2015, 15:12

Podepnę się pod ten temat skoro mowa o turbo
Mam silnik 1,9 110 KM ASV moje turbo było regenerowane jakieś 70 tyś temu ... obecny przebieg na liczniku 260 000 między czasie były czyszczone kierownice , samochód łapał notlaufa przy 120 km/h ... teraz sytuacja wraca znowu to samo ...
Co jaki czas czyścicie kierownice ??? czy może już turbinka domaga się ponownej regeneracji ...
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Tominator » 17 marca 2015, 20:49

Nie wiem jak Ty jezdzisz i na czym zeby tak czesto naprawiac i czyscic turbo? Jak sie jezdzi normalnie to nie ma szans tak zapiekac turba, depnij czasem mocniej i nie jezdzij na bardzo niskich obrotach
Troche szybsza Cordoba w TDI 273KM/463NM:)
Tominator
Signo
Signo

Auto: Cordoba

Postprzez darq12 » 17 marca 2015, 22:02

Dokładnie tak jak kolega pisze wyżej. Spróbuj go przegonic ale nie 20 km tylko większą trasa a problem może ustąpi. Brat jak kupił BMW 2.0 136km to też mu czasami zamulała ale od kąd zrobił trasę ok 800 km nad morze i z powrotem w wakacje to problemy się skończyły.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI

Postprzez chaku » 18 marca 2015, 07:22

Właśnie o to chodzi że nie jeżdżę na niskich obrotach bardzo często kręcę go na wysokich obrotach ... odkąd turbina była regenerowana pierwszy raz za raz po zakupie samochodu samochód często kręcę wysoko , ogólnie mój styl jazdy jest dynamiczny ... Samochód jest ciągle w trasie na przełomie roku 2012 - koniec roku 2014 średnio co półtorej miesiąca trasa Holandia - Polska 2500 km . Nigdy nie miałem większych problemów z silnikiem ....
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Tominator » 18 marca 2015, 07:52

No to jeszcze opcja jest taka ze jezdzisz na jakims kiepskim paliwie albo masz program mega dymiacy no i wtedy zapiekanie kierownic moze postepowac szybciej, najlpiej wyczysc to turbo sprzedaj i kup wieksze, wieksze sie trudniej zapieka :-D
Tominator
Signo
Signo

Postprzez darq12 » 18 marca 2015, 09:56

Ja gdzieś czytałem że może to być też wina wtrysków.
darq12
Sport
Sport

Postprzez Tominator » 18 marca 2015, 13:28

Zapieka sie przez spaliny ktore widocznie w zbyt duzej ilosci i kiepskiej jakosci przyklejaja sie zapiekajac kierownice, moze tez kiepsko byla turbosprezarka wyczyszczcona? Ja bym sam wyczyscila i zalozyl, bo to modyfikacja nie wymagajaca wiekszego zaplecza oprocz kanalu i kilku kluczy.
Tominator
Signo
Signo

Postprzez chaku » 18 marca 2015, 14:26

Dostęp do kanału mam jak najbardziej narzędzi też nie brakuje ... Znajdę chwilkę wolnego czasu i postaram się zdemontować turbinkę i do niej zerknąć... Co do paliwa tankuję na różnych stacjach, ciężko będzie mi stwierdzić na których jest lepsze czy też gorsze paliwo ...
Zastanawiałem się nad zmianą programu silnika i podniesienia jego mocy ... Tylko czy przy przebiegu 260 tyś ma sens ??
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Tominator » 18 marca 2015, 14:32

Jezeli silnik masz zdrowy to jak najbardziej, IC zrob, turbo ARL/ASV, 216tki i bez zmiany sprzegla 160/360 skok mocy bedzie ogromny a cena za kazdego KM niska :-D
Tominator
Signo
Signo

Postprzez GruchaARL » 18 marca 2015, 21:14

chaku napisał(a):Co jaki czas czyścicie kierownice ??? czy może już turbinka domaga się ponownej regeneracji ...

Problemem w turbosprężarkach regenerowanych są wypracowane kierownice i przegrzane muszle. Żeby geometria pracowała poprawnie należy zachować prawidłowy luz pomiędzy łopatkami geometrii, a powierzchnią talerza lub samej muszli. Zdarza się często że nikt na to nie patrzy a potem występują problemy o których piszecie. Niestety coraz mniej jest turbosprężarek dobrych z których można wykorzystać części które nadadzą się do dalszej eksploatacji. Czasami dobrym rozwiązaniem jest wymiana turbo na nowszy model z mniejszym przebiegiem. Zakup nowej zawsze dobry pomysł.
Nasza firma specjalizuje się w turbosprężarkach ze zmienną geometrią, jak coś PW możemy pomóc. Pozdrawiam
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez Tominator » 19 marca 2015, 14:44

grucha ja sie zastanawialem dlaczego te regenerowane turbosprezarki nie wstaja jak nalezy? Przeciez turbo ma prosta budowe i nie ma za bardzo co spieprzyc, ale chyba te czesci na ktorych to robia sa zle wykonane, nie tak spasowane itp. Moze za ciasno sa spasowane te turbiny i musza miec jakis fabryczny luz, moze te geometrie sa zle ustawione, chociaz ciezko mi w to uwierzyc ze wiekszosc firm od turbo nie umie geometrii ustawic? Jak to wyglada w praktyce? Skoro robicie to pewnie wiesz i mozesz podzielic sie info :D pzdr
Tominator
Signo
Signo

Postprzez GruchaARL » 19 marca 2015, 18:02

Tominator napisał(a):grucha ja sie zastanawialem dlaczego te regenerowane turbosprezarki nie wstaja jak nalezy? Przeciez turbo ma prosta budowe i nie ma za bardzo co spieprzyc, ale chyba te czesci na ktorych to robia sa zle wykonane, nie tak spasowane itp. Moze za ciasno sa spasowane te turbiny i musza miec jakis fabryczny luz, moze te geometrie sa zle ustawione, chociaz ciezko mi w to uwierzyc ze wiekszosc firm od turbo nie umie geometrii ustawic? Jak to wyglada w praktyce? Skoro robicie to pewnie wiesz i mozesz podzielic sie info :D pzdr

Mogę powiedzieć tyle że znam ten problem i mając auto w rekach i robiąc w nim turbosprężarkę, regenerując to turbo nie oddam auta niesprawnego lub w stanie takim że nie będzie miało dołu na fabrycznej turbinie. Przynajmniej nie znam przypadku żeby ktoś na forum odbierając auto ode mnie napisał że turbo fabryczne po regeneracji nie ma dołu.
Tak jest to kwestia doboru części ale również sprawa tkwi w dwóch szczegółach o których niestety na forum nie napiszę :wink:

Myślę że ci co znają ten problem uważam iż każdy z nich może go rozwiązać. trzeba tylko odrobinę chęci
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez chaku » 24 marca 2015, 11:43

Dzisiaj byłem z samochodem w serwisie , stwierdzili że turbinka nadaje się do regeneracji przepuszcza olej na luzy... zaproponowano mi regeneracje turbinki za 1600 zł wraz z wymianą do tego olej ...
Jak na razie przeczyszczone zostały kierownice , mechanik zaproponował regeneracje przy kolejnej wymianie oleju.
Czy cena za regeneracje i wymianę jest dobra ?? ?? ??
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Tominator » 24 marca 2015, 13:53

250zl przewanie wymiana, regenerowane mozna kupic taniej ale uwierz mi nie znam dobrej firmy regenerujacej turbosprezarki, dwwno temu karambol mi robil i w sumie zrobil mi kilkanascie turbin i tylko jedna byla do kitu wiec jak na polski rynek to i tak super. Poza tym moim zdaniem kup turbo od aszta i wsadz takie, wydajnosc lepsza a i bez korety powinno sie obyc bez notalaufow, uzywane turbo w dobrym stanie kupisz za smieszne pieniadze, a regenerowane tez w cenie 900-1200zl zniajdziesz na lajcie.zapytaj gruchy czy ma cos takiego w dobrej cenie albo fiodora tego kata od robienia mocy w vp, jego tez chwala jesli chodzi o turbo, ew. Jak bys chipowal auto to pogadaj z tym tunerem ci bedziesz u niego robil.
Tominator
Signo
Signo

Postprzez GruchaARL » 24 marca 2015, 14:41

Tominator napisał(a):zapytaj gruchy czy ma cos takiego w dobrej cenie

tak mam takie turbiny, mam oryginalen ARl x2 nieregenerowane oraz dwa ASZ, jedengo zrobionego drugiego w oryginale ;)
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez chaku » 24 marca 2015, 23:30

jakie turbo będzie pasowało do mojego ASV ... czy do wymiany turbinki wystarczy mi kanał i kilka narzędzi ?? czy potrzebna jest jakaś dodatkowa modyfikacja ...
Z góry dzięki za info ;)
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Tominator » 25 marca 2015, 14:29

Kanal wystarczy, kup hybryde asz/arl, ja pierwszy raz wymienialem turbo 6h bo sie sruby nie chcialy poodkrecac zapieczone i nie mialem sprzetu, teraz wymiana sprezarki zajmuje mi 45minut :-D
Tominator
Signo
Signo

Postprzez Bociek » 25 marca 2015, 20:55

chaku napisał(a):jakie turbo będzie pasowało do mojego ASV ... czy do wymiany turbinki wystarczy mi kanał i kilka narzędzi ?? czy potrzebna jest jakaś dodatkowa modyfikacja ...
Z góry dzięki za info ;)

Jak masz choć trochę pojęcia i chęci to na spokojnie powinieneś sobie z tym poradzić. Przyda się też na pewno druga para rąk do pomocy, no i zapas złocistego trunku :mrgreen: Pamiętaj też o specjalistycznym kluczu do odkręcenia smarowania w turbinie- szlifowanej 17 bodajże ;)

Co do wymiany turbiny, to Panowie przestrzegam, żeby zabrać się za to jak najszybciej, bo jeśli masz oznaki, że turbo powoli pada, to prędzej czy później wyzionie ducha. Ja tak jeździłem, już od 2,5 tyś wyłapywało no laufa, no i w końcu się poddało na dobre. Przy okazji regeneracji zapłaciłem najwyższą sumę (cena waha się od 500 do 700zł, zależy od jej stanu) i na dodatek miałem do wyczyszczenia z oleju cały intercooler- całe szczęście, że można wyciągnąć go bez demontażu zderzaka.
Przy okazji, długo takie turbo powinno się "układać"? Bo w sumie to wymieniłem je w sobotę i od tego czasu zrobiłem już jakieś 100 km, wkręcając je co najwyżej do 2500 rpm. Wiem, że nie ma co od razu go pizdować, ale praca w zakresie takich obrotów to na dłuższą metę też nic dobrego.
Pozdrawiam
1.9 TDI- Jestem królem miast i wsi...
Bociek
Stella +
Stella +

Auto: Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez GruchaARL » 26 marca 2015, 10:37

Tominator napisał(a):45minut :-D

A mój rekord to 14,54min od góry :). wszystkie śruby oczywiście szły gładko ;)
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez Marcinxxx » 26 marca 2015, 17:43

Bociek napisał(a):...Przy okazji, długo takie turbo powinno się "układać"? Bo w sumie to wymieniłem je w sobotę i od tego czasu zrobiłem już jakieś 100 km, wkręcając je co najwyżej do 2500 rpm. Wiem, że nie ma co od razu go pizdować, ale praca w zakresie takich obrotów to na dłuższą metę też nic dobrego...

Chyba nie ma okresu po regeneraciji ze musi sie dotrzec, Aligator czipował odrazu.
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez Bociek » 26 marca 2015, 20:02

Dzięki kolego Marcinxxx za informacje. Jeszcze ten weekend trochę go oszczędzę, a od poniedziałku wskoczą letnie kółka, to trzeba będzie się lansować :mrgreen:
Grucha, mnie tyle zajęło ściąganie tych metalowych opasek i użyłem przy tym niejednego magicznego zaklęcia :D :x
1.9 TDI- Jestem królem miast i wsi...
Bociek
Stella +
Stella +

Auto: Leon I

Postprzez chaku » 7 kwietnia 2015, 13:51

Czy ktoś z was korzystał z usług firmy TURBO Silesia w Tychach ... mam tam stosunkowo blisko ale być może ktoś z wasz robił tam turbinkę i podzieli się opinią ich regeneracji ... w okolicy jest również Turbo-TEC ale ceny mają dosyć wysokie ale bardzo dobre opinie ... z góry dziękuję za info :-D
chaku
Stella +
Stella +

Postprzez Jony » 18 czerwca 2015, 13:18

No u mnie regeneracja też kosztowała kilkaset złotych, ale to nic w porównaniu z nową turbosprężarką, której cena sięga nawet 3 tys. zł...
Warto po prostu znaleźć jakiś polecony zakład, żeby nie wpaść w bagno. Ja ze swojej strony mogę zarekomendować Turbo Centrum, zresztą większość moich znajomych u nich regnerowała swoje turbiny i też sobie chwalą.
Jony
Stella
Stella

Silnik: ALH 1.9

Postprzez mlynek » 21 czerwca 2015, 22:57

Panowie,
żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj...
ostatnio w kanale oglądałem moją turbinę, gdyż do dziś nie doszedłem, dlaczego tak późno wstaje i zauważyłem, że sztanga gruszki wciągając dźwignię łopatek, nie wciąga jej do samego dołu, tzn. dźwignia łopatek nie opiera się na ograniczniku, czyli na tej śrubce w obudowie turbiny. Myślałem, że może gruszka niedomaga, ale odkręciłem gruszkę i ta dźwignia niżej nie chce zejść. Myślałem, że może zapieczona, ale poruszając nią "góra - dół" i w jednej i drugiej pozycji uderza bardzo metalicznie, tak jakby zatrzymywała się na czymś metalowym, jakimś ograniczniku wewnątrz turbiny. Czy może być tak zapieczona, że łopatki będą wydawały taki metaliczny dzwięk o coś tam uderzając? Czy może ktoś tę śrubkę ogranicznika zostawił tak sobie? Chociaż biała farba na gwincie tej śrubki jest nienaruszona.
Jakieś sugestie bez rozbierania i wyciągania? Może ktoś coś z doświadczenia doradzić?

pozdrawiam
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez GruchaARL » 22 czerwca 2015, 16:13

Tak, albo zapieczona geometria, albo nieszczelność w podcisnieniu lub uszkodzona vacum pompa
GruchaARL
Sport
Sport

Postprzez Kris1988 » 22 czerwca 2015, 21:15

jak w prosty sposób można sprawdzic vacum pompe?
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +

Postprzez mlynek » 22 czerwca 2015, 23:19

GruchaARL napisał(a): albo nieszczelność w podcisnieniu
dwa tygodnie temu, wymieniłem wszystkie wężyki - można coś jeszcze sprawdzić w podciśnieniu? Po wymianie wężyków troszkę się poprawiło.

GruchaARL napisał(a):lub uszkodzona vacum pompa
Sprawdzane vacuometrem - podciśnienie w okolicach -0,7 bar - chyba ok?

GruchaARL napisał(a): albo zapieczona geometria
Tak jak pisałem wczesniej, dzwignia łopatek pracuje leciutko, ewentualnie może coś tam przytnie, ale palcem to jest mało wyczuwalne, chyba, że gruszka to wyczuwa, bo przy ok. 3600 - 3800 obr/min czasami szarpnie. Ale nie o to mi chodzi.
Najważniejszą dla mnie rzeczą jest dowiedzieć się, dlaczego dzwignia łopatek, nie opiera się na ograniczniku, gdy wciągana jest przez gruszkę. Niestety, bez wyjęcia turbiny chyba nikt mi nie wywróży. Myślałem, że może ktoś miał na tyle doświadczenia, że może wiedziałby, czy ta dzwigienka mogła np. przeskoczyć na jakimś frezie lub też wygiąć się, gdyby ktoś zaciętą/zapieczoną geometrię próbował rozruszać na siłę jakimś narzędziem?

Kris1988 napisał(a):jak w prosty sposób można sprawdzic vacum pompe?

Najszybciej i najprościej to chyba podjechać do mechanika/diagnosty posiadającego vacuometr i podpiąć go pod przewody podciśnienia. Sprawdzi wtedy jakie pompa vacum wytwarza podciśnienie. Ja tak zrobiłem. Zapłaciłem 20zł.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez Kris1988 » 23 czerwca 2015, 18:43

A jakie jest prawidlowe podcisnienie
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez Maras2003 » 26 czerwca 2015, 01:16

Chyba -0,7 jest OK, poniżej (lub powyżej :P ) mogą być problemy.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez Kris1988 » 26 czerwca 2015, 20:29

no i dziś się właśnie Turbo Wysrało że tak brzydko powiem. gwizda ze hej , ale to nawet dobrze przyspieszy sie zakup turbo z ARL
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez sprajtz » 29 czerwca 2015, 12:42

Ja mam podobny problem. Otóż 3 dni temu wymieniłem siłownik turbiny, bo stary był już bardzo zniszczony. Po wymianie pojawił się problem tego typu, że turbo daję moc ale strasznie się zawiesza i samochód nie przyśpiesza. Zastanawiam się czy jest coś nie tak ze sterowaniem turbiny, czy też turbo siadło ?
Obrazek
sprajtz
Signo
Signo

Postprzez Kris1988 » 29 czerwca 2015, 12:55

ja zas musze przejrzec zaworek n75 i gruche od turbo. auto przyspiesza pozniej nie i slychac tylko taki gluchy gwizd
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez Maras2003 » 29 czerwca 2015, 16:55

sprajtz, sprecyzuj co to znaczy "turbo się zawiesza".
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez sprajtz » 29 czerwca 2015, 17:06

Nie ma mocy, jak zresetuje komputer (wyłącze i włączę auto na nowo) przez chwile jest ok a następnie znowu brak mocy

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
sprajtz
Signo
Signo

Postprzez Maras2003 » 29 czerwca 2015, 19:32

Źle wyregulowana sztanga, zacięte VNT, czasem przy przegnitych gruszkach po wymianie okazuje się że zasyfił się N75.
Maras2003
TopSport
TopSport

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel