Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szarpanie Autem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szarpanie Autem

Postprzez Matii705 » 21 maja 2015, 20:27

Witam!
Niedawno w moim Leonie pojawiły się niepokojące szarpnięcia.Chodzi mi głównie o to że szarpnięcia te pojawiają się najczęściej przy redukcji biegu z 3 na 2 a także przy zmianie z 2 na 3. Później nie odczuwalne są żadne szarpnięcia.Jak myślicie co może być powodem szarpania?
Matii705
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Szarpanie Autem

Postprzez pietrek86 » 21 maja 2015, 20:41

A podczas jazdy szarpanie nie występuje ? jaki masz rodzaj silinika ( kod ) czy cewki masz 4 czy jedną ? U mnie w golfie 1.4 16v były to objawy padającej cewki
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Matii705 » 21 maja 2015, 21:21

Mam Seata Leona 1.6 16 V.Co do kodu nie wiem dokładnie jutro sprawdzę ale wydaje mi się że albo AUS albo AZD a i mam 4 cewki.Podczas jazdy problem nie występuje jak pisałem występuje tylko przy redukcji i zmianie biegów wówczas gdy dodam gazu następuje szarpnięcie. Tak myślę czy to może jakaś świeca?
Matii705
Stella +
Stella +

Postprzez Dawid2 » 21 maja 2015, 22:20

Podłącz pod komputer i zobacz czy nie ma błędu związanego z wypadającym zapłonem. Dziwne wg. mnie jest to, że problem występuje tylko przy operowaniu drugim i trzecim biegiem.

W moim samochodzie, gdy padła cewka na pierwszym cylindrze nie dało się mocniej przyspieszyć przez wypadanie zapłonu , ale działo się to na każdym biegu.
Dawid2
Signo
Signo

Auto: Leon CupraR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Matii705 » 3 czerwca 2015, 20:36

Właśnie niedawno podłączyłem autko pod komputer i ku mojemu zdziwieniu nie wykazało żadnych błędów. Jednak szarpanie nadal występuje przy gwałtownym wciśnięciu gazu bo gdy wciskam normalnie nie czuć tego zbytnio. Wyczytałem że to może być przepustnica lub zawór EGR czy to może być przyczyna?
P.S Mam silnik BCB
Matii705
Stella +
Stella +

Postprzez kuba_666 » 4 czerwca 2015, 14:43

Na forum jest kilka tematów z podobnymi problemami.
W moim BCB przepustnica nowa, EGR podmieniany , wymiana cewki, wymiana 1 sondy lambda (dopiero tutaj zniknął błąd i do tej pory się nie pojawił). Pomimo tego auto szarpie przy zmianie wszystkich biegów (raz bardziej raz mniej), przy dynamicznym przyśpieszaniu i przy prędkościach 40-70 km/h. Do sprawdzenia został komputer...
Falują Ci obroty na postoju ?
kuba_666
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Matii705 » 10 czerwca 2015, 21:26

Z tego co udało nie falują mi obroty na postoju tylko w czasie gwałtownego wciśnięcia gazu w czasie jazdy.Jednak wczoraj zauważyłem że w chwili włączenia klimy zaczęło się falowanie obrotami. Czy ktoś wie co może być grane? A może potrzeba zrobić logi dynamiczne i statyczne i z nich coś wyniknie?

-- 9 czerwca 2015, 22:56 --

Przepustnica i EGR przeczyszczone samochód jakby odżył to znaczy juz tak nie szarpie na każdym biegu. Nadal jednak czuć szarpanie na dwójce gdy dojezdzam do skrzyżowania i wciskam gaz do dechy oraz delikatnie szarpie na trójce. Co może być tego przyczyną czy to świece końcą żywot?

-- 10 czerwca 2015, 22:26 --

Problem rozwiązany padły świece musze je wymienić
Matii705
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne