Czy macie jakies doswiadczenia w ilosci przejechanych km na rezerwie? W moim ARLu po zapaleniu kontrolki komputer pokazuje ok. 60-70km do przejechania na resztkach (przy spalaniu srednim na poziomie 6l/100km). Pierwsze 40km powiedzmy, ze sie pokrywa ze wskazaniami komputerka ale ostatnie 30km uciekaja w mgnieniu oka (po przejechaniu 10km jest juz 0). Nie probowalem nigdy jechac do oporu bo mam lekkie obawy Czy ktos moze wie ile da sie przejechac na rezerwie przy spokojnej jezdzie? Ile fizycznie pozostaje paliwa w baku?
a ja kiedyś z próbowałem i w moim TDI ASV jest tak , po zapaleniu się kontrolki jest paliwa na 70 km , przejeżdzam na tym ok. 50 km , jeżeli komputer pokazuje mi już 0 już kilka krotnie przejechałem ok. 40 - 50 km i nigdy nie brakło . natomiast raz mi się zdarzyło że miałem już przejechane na 0 ok. 25 km , 4 rano wjechałem na stacje paliw a tu klapka zamarzła na kość , nie pomógł odmrażacz , dwa czajniki gorącej wody ,stukanie ani pukanie . czas mnie naglił więc licząc na szczęście pojechałem . dojechałem ale wjeżdzając na miejsce zrobiło "Buuuuuuuuuu" i wacha się skończyła .
szopki jakie miałem po tym to mógłbym opisać w innym bardzo długim dziale
Szukasz ubezpieczenia Oferta każdego TU
- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe - Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S. - Ubezpieczenia Na Życie NNW
hmm... kiedys po zapaleniu sie na kompie "0" przy spokojnej i rowno,iernej jezdzie przejechalem okolo 35 km ale zaraz po tym jechalem tez wymienic filtr paliwa bo pewnie zassal ten caly syf z dolu
róznie z tym bywa bo przy "ostrej" jeździe gdy pojawiło się 0 to przejechałem 25km ale na trasie kiedyś to i 73km;
najciekawsze jest to iż komputer gdzieś tak do 1/2 baku na wskaźniku pokazuje dość przychylnie, ale po niżej to leci jak oszalały (przykład na 1/2 zrobię ok.500km, a na reszcie jak 300 to bedzie dobrze) - swoją drogą ciekawe czy są już tak dokładne urządzenia , które rzeczywiscie mają tolerancje te 10-20 km które jeszcze mozna pokonać na danej ilości paliwa, przy danym oczywiście średnim zużyciu.
xabu, w TDI nie mozna tak robic, poniewaz zapowietrzasz układ paliwowy, po 2 cały syf z baku przelatuje przez układ zapierdziela wtryski itp itd w TDI, w starych kiblach były specjalne pompki do odpowietrzania w nowych niby jest system ale nie zawsze sie sprawdza i mozna miec problemy, trzeba bedzie rozbierac układ paliwowy, jak lubisz ryzyko to prosze bardzo