Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana szyby w drzwiach tylnych i kolory szyb?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana szyby w drzwiach tylnych i kolory szyb?

Postprzez -Hormon- » 4 sierpnia 2015, 11:39

Witam ponownie szanowne grono kolegów:)

Żeby nie było niejasności od razu zaznaczę, że szukałem potrzebnych informacji na forum i już trochę wiem ale nie wszystko dlatego zakładam nowy temat.
Otóż kamyczek wybił mi szybę tylną lewą i jestem zmuszony założyć nową ale nie do końca wiem czy dam radę samodzielnie. Ma ktoś z Was może jakiś poradnik jak to zrobić krok po kroku (najlepiej ze zdjęciami)? A może lepiej oddać to w ręce fachowca? Najbardziej obawiam się czy dam radę włożyć odpowiednio w prowadnice nową szybę i od której strony to robić? Podobno jest jeszcze problem z założeniem tego bolca co trzyma szybę. Domyślam się, że do założenia szyby muszę zdemontować również tą blachę ze wszystkimi linkami i mechanizmami? Zresztą i tak muszę wyczyścić drzwi od środka bo powpadało mi tam sporo odłamków ze stłuczonej szyby :-(

Kolejne pytanie dotyczy samej szyby a raczej jej koloru. Zauważyłem, że są różne rodzaje szyb montowane w Leonach pierwszej generacji... Przyciemniane odrzucam, ale są jeszcze jakieś zielonkawe atermiczne i zwykłe przeźroczyste. Jak mam poznać jaka była zamontowana w moim Leonie? Po jakimś nr lub symbolu szyby czy po dacie produkcji auta?

Proszę o pomoc zarówno w pierwszym problemie (najlepiej z tutorialem) jak i w doborze koloru szyby...

Pozdrawiam i z góry dzięki :-)
-Hormon-
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Wymiana szyby w drzwiach tylnych i kolory szyb?

Postprzez elder » 4 sierpnia 2015, 12:45

Ad 1.

Hej miałem problem z zatrzaśniętym zamkiem z tyłu i robiłem demontaż szyby. wygląda to tak jak w tym temacie:
http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=132853

albo tu(więcej zdjęć, ale drzwi przednie):
http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm

oczywiście pomijasz część związaną z zamkiem, a składa się w odwrotnej kolejności. Dobrze jest mieć drugą osobę przy zakładaniu, która przytrzyma szybę(pomoże ustawić ten otwór mocujący w szybie w jednej osi z prowadnicą). Największy problem miałem z wyciągnięciem tego mocowania szyby, tam są takie dwie tuleje plastikowe wciskane jedna w drugą. U siebie wkręciłem wkręta tak z wyczuciem i wyciągałem.

Ad 2.
Nie jestem pewien ale po VIN powinno się dać sprawdzić, jak nie to zerknij na nalepkę na szybie z drugiej strony
elder
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: AUS 1.6

Re: Wymiana szyby w drzwiach tylnych i kolory szyb?

Postprzez -Hormon- » 4 sierpnia 2015, 17:45

Dzięki wielkie kolego za odpowiedź :-) Dobrze, że chociaż Ty wykazałeś zainteresowanie moim tematem. Już uporałem się z wymianą szyby i jak narazie (odpukać) wszystko działa dobrze. Też trafiłem na opis demontażu przednich drzwi, ten do którego wstawiłeś link. Szczerze mówiąc brat zajął się w większości wymianą tej szyby ale później i tak musiałem jeszcze raz zdejmować boczek drzwi i poprawić ułożenie i stwierdzam, że jak ktoś ma podstawową wiedzę techniczną, trochę chęci i kilka narzędzi to da radę sam zdziałać wiele :-) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
-Hormon-
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne