Hej. Niestety i u mnie pojawiły się stuki przy skręcaniu w czasie jazdy i zaczynają się one nasilać :/ Ale do rzeczy

Wymieniałem w warsztacie przegub wewnętrzny i jakież było moje zdziwienie kiedy pewnego dnia podczas jazdy półoś po stronie kierowcy dosłownie spadła na wahacz

Dobrze że stało się to kiedy zatrzymałem się na światłach a nie przy jeździe ponad 100 km/h bo było by nie wesoło

Na koszt warsztatu naprawiono mi niesprawność a mianowicie skręcono przegub który rozkręcił się wcześniej podczas jeżdżenia

(czy to wogóle możliwe czy po prostu go nie skręcili ? ) Po pewnym czasie zaczęły się stuki tylko w czasie jazdy i tylko w czasie skręcania, teraz się to nasila i zaczyna też stukać na nierównościach (np kocie łby)

Czy myślicie że po tym co mi się przydarzyło to może być ten przegub? Że się rozleciał lub coś ? No i czy nastawiać się już na jego wymianę ? Dodam że stuki tylko po stronie kierowcy, maglownice wykluczam bo wymieniałem poza tym na postoju jak kręcę kierą nie stuka.
-- 10 września 2015, 15:44 --
Jako że cały czas walczę ze stukaniem najprawdopodobniej znalazłem już przyczynę... W pierwszej kolejności sprawdziłem przeguby i są ok żadnych luzów, stuków i oznak zużycia lub uszkodzenia. Potem padło na poduszki silnika ( dolna i skrzyni ), po wymianie Leo przestał szarpać przy zmianie biegów, wciskaniu i odpuszczaniu gazu - poduszka skrzyni dosłowne się rozpadła

Wibracje na budzie też zniknęły ale stukanie nie ustało

Ostatecznie Leo został porządnie wytrzęsiony na SKP i okazało się że lewy amortyzator tak stuka i strzela

O dziwo jest suchy

Wygląda jakby był zatarty i stąd te wszystkie odgłosy

Ktoś spotkał się już z takim przypadkiem? Jakie amorki polecacie ?