Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] 1.6 i 1.8 20V oraz instalacja gazowa

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reklama

Re: [PB+LPG] 1.6 i 1.8 20V oraz instalacja gazowa

Postprzez Tuchola_BDG » 4 stycznia 2014, 00:09

Jak dla mnie to nie jest delikatnie widoczny filtr, to jest masakrycznie widoczny filtr. Spieprzyli wszystko na potęgę, w życiu bym nie pomyślał, że można coś takiego nakombinować. Równie dobrze mogliby zostawić z pokrywy tylko ten fragment gdzie jest filtr, bo po co teraz cała reszta? :P Ja bym tego tak nie zostawił tylko odrazu leciał do nich, cała koncepcja pokrywy od silnika i doprowadzenia powietrza do silnia została rozwalona. Nie masz sterowania jakie powietrze ma brać silnika, ciepłe czy zimne, w tym przypadku bierzesz to co się unosi bezpośrednio znad silnika, masz więcej syfu na filtrze, mniej dobrego powietrza i mniej mocy z powodu zbyt ciepłego powietrza, chociaż przy takiej dziurze może to się skompensować xD

Ja poprostu nie wierze w to co widzę. Sam ma taki slinik i gaz, obudowa nie jest nawet muśnięta przez instalacje. Może fachowcem nie jestem, ale fuszerka jak dla mnie ostra, i nie jestem pewien czy łatwe to bedzie do naprawienia, pokrywa, pokrywą, można zarządać nowej, ale nie wiem jak wyglądałoby przełożenie wtrysków.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez adasbb » 4 stycznia 2014, 07:41

Za pewne geniusz który to zrobił, najpierw wtryski gazu położył na silniku, zamiast za silnik nad kolektorem dolotowym (tam jest dużo miejsca), a potem po fakcie stwierdził, że genialnie będzie wyciąć dziurę w filtrze niż zmieniać położenie listwy wtryskowej.

Trzeba niestety jechać do gaziarzy i żądać naprawy szkód (wymiana obudowy filtra i prawidłowe ułożenie listwy wtryskowej).
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez heniek » 5 stycznia 2014, 11:27

adasbb, wbrew pozorom w tych silnikach jest bardzo malo miejsca aby zamontowac listwe wtryskowa zgodnie ze sztuka. Chyba najlepszym rozwiazaniem sa pojedyncze wtryski na krotkich wezykach. No chyba ze ktos woli druta z listwa na 50cm wezach.

irasek obawiam sie ze jak przejechales 20kkm to za duzo z tym gazownikiem nie wywalczysz (chyba ze zrobiles ten przebieg w krotkim czasie). Bo jak bedzie burak to sie bedzie wypieral ze to nie on zrobil - ale sprobowac nie zaszkodzi. Poszukaj fachowca w swoim regionie na http://lpg-forum.pl/warsztaty-polecane.html i dowiedz sie co da sie zrobic bo obawiam sie ze jak tamten zrobil taka fuszerke z obudowa to nie wiadomo jak ta instalacja w ogole jest zamontowana.
heniek
Stella +
Stella +

Auto: 1M KME Nevo

Postprzez adasbb » 5 stycznia 2014, 12:56

heniek, być może tak jest, nie jestem aż tak dobrze obeznany w tematach gazu i umiejscowienia wtrysków, jednak w moim przypadku w AZD gazownicy bez problemu zamontowali na tylnej części silnika przy grodzi listwę wtryskową, wystroili i działa wyśmienicie :) Czy to jest zgodnie ze sztuką, ciężko mi określić bo się nie bardzo na tym znam, musiał by to ocenić fachowiec :)
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez heniek » 5 stycznia 2014, 13:22

adasbb, Z reguly to wezyki powinny byc jak najkrotsze i jednakowej (zblizonej) dlugosci. U ciebie widocznie tez troszeczke poszli na latwizne (mniej kombinowania z upchnieciem tego pod obudowe), ale skoro dobrze dziala to jest dobrze wystrojona to nie masz co narzekac :)
heniek
Stella +
Stella +

Auto: 1M KME Nevo

Postprzez daman012p » 14 stycznia 2014, 22:07

Witam ja mam w 1,8 20v necam to w miarę tylko obroty falują .

-- 14 stycznia 2014, 22:07 --

Witam ja mam w 1,8 20v necam to w miarę tylko obroty falują .
daman012p
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez dario818 » 21 stycznia 2014, 21:19

dzis trasa oblodzona droga 50-70km/h 4,5,6 bieg spalanie 1.8t 180km na poziomie 9,5 LPG
1.8t AUQ
dario818
Stella +
Stella +

Auto: LEON 2000R
Silnik: APP 1.8

Postprzez irasek » 23 sierpnia 2015, 06:20

Może ktoś pokazać zdjęcie silnika 1.6 16v bcb. A dokładniej to zdjęcie wtryskow gazu jak są zrobione. Bo u mnie gazownik zpaprał robotę i chce to poprawić. Z góry dzięki za pomoc.
irasek
Stella
Stella

Auto: Leon I gaz Lovato

Postprzez ciagus » 29 sierpnia 2015, 12:04

irasek napisał(a):Może ktoś pokazać zdjęcie silnika 1.6 16v bcb. A dokładniej to zdjęcie wtryskow gazu jak są zrobione. Bo u mnie gazownik zpaprał robotę i chce to poprawić. Z góry dzięki za pomoc.

U mnie tak to wygląda:
Obrazek
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez bad » 29 sierpnia 2015, 13:20

Wejdź na forum lpg i popatrz w galerii. To co wyżej to porażka.

send by Tapatalk
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna