Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Błąd:Niskie napięcie na urządzeniu sterującym

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Błąd:Niskie napięcie na urządzeniu sterującym

Postprzez Papinka » 3 października 2015, 13:06

Witam. Przeszukałam forum i podobnego tematu nie znalazłam ale jak się mylę to przepraszam ;(
Problem z Leonikiem jest taki, że jak odpalam go rano to chwile kręci i odpali ale na 3 cylindry, jest słaby i silnik drży.
Jak go zgaszę i odpalę jeszcze raz to jest już ok. Dodam, że tak się dzieje tylko przy pierwszym odpaleniu każdego dnia i tylko wtedy jak są niższe temperatury. Byłam u mechanika i jest błąd na komputerze "niskie napięcie na urządzeniu sterującym" ;/ Znachor wymienił mi świece, kable zapłonowe i cewkę zapłonową i rozłożył ręce bo dalej się tak dzieje... Czy ktoś miał podobny problem wcześniej? pomóżcie proszę bo nie chce wydawać kolejnych pieniędzy na błędne diagnozy.

Leon 1.6 8v benzyna 1999r.
Papinka
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Błąd:Niskie napięcie na urządzeniu sterującym

Postprzez ciagus » 4 października 2015, 08:40

Akumulator i bezpieczniki zostały sprawdzone? Mierzył mechanik napięcie na sterowniku? Bardziej by się zdała pomoc elektromechanika moim zdaniem.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Papinka » 4 października 2015, 13:31

Oj tego to nie wiem ;/ jest to możliwe, że akumulator daje słabe napięcie? Nawet jak byłby słaby to po chwili kręcenia powinien odpalic tak jak się nalezy (na 4 cylindry) Może bezpieczniki sama sprawdzę, chodzi o te przy akumulatorze? tam jest taka listwa z bezpiecznikami.

-- 4 października 2015, 13:31 --

Ciagus a o jaki sterownik chodzi? Mechanik zasugerował jeszcze obejrzenie jakiegoś sterownika, który znajduje się na podszybiu ale uprzedził mnie, że robocizna wyjdzie 150 zł i nie jest pewny czy tam będzie coś nie tak. Stwierdził coś o możliwości dostania się lewego powietrza przy pierwszym odpaleniu i to może być powód. Nie jestem w motoryzacji aż tak doinformowana więc przepraszam jak coś nie mówie z sensem, powtarzam słowa mechanika :P Może to i dobry trop ale nie chce się pchać w kolejne koszty ;/ wole zapytać na forum, może ktoś mi coś doradzi
Papinka
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez ciagus » 5 października 2015, 12:26

Bezpieczniki są na akumulatorze i pod klapką w lewej stronie kokpitu jak otworzysz drzwi kierowcy.Co do sterownika to jest on na podszybiu ale dostęp do niego jest dość utrudniony.Bez ściągacza do ramion wycieraczek i miernika elektrycznego się nie obejdzie.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna