Wywaliło mi EPC -diagnoza kompem 1.Zbyt duzy przepływ egr 2.coś z czujnikiem temperatury 3. czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym
Falują obroty , gdy odpale samochód czasem wyskoczy lampka aku i obroty stoja w pozycji 500 i dosłownie 0 reakcji na gaz obroty stoją i nie drgną nawet .Pomaga ponowne odpalenie bądź wkręci się na obroty sam.Samochód ma jakby mniej mocy ostatnio 120 i nie mógł więcej Samochód rozgrzewa się po 4.1 km do maxa czasem po prawie 5 km. Samochodem szarpie . lampka EPC zapala się i znika . Nie wiem od czego zalezy zapalenie jej się . Jakieś porady ? Mechanik mówi ze czujnik do wyiany
Prawdopodobnie masz problem z zacinającym się zaworem egr. Na początku zacznij od jego przeczyszczenia i ponownej adaptacji. Zacięty jest w pozycji otartej i wrzuca spaliny do kolektora ssącego przez co czujnik ciśnienia wyłapuje błąd i masz epc na blacie i brak mocy silnika. Może być też przez to wypadanie zapłonu i stąd migający chęci.
Właśnie mechanik mi go czyscil i z tego co patrzyłem adaptowal bo robił nowe gwintu na śruby Egr bo poprzedni michanik cuda mi zrobił przy tym. Egr kupiłem pierburga uzywke i nie jestem pewien czy to był dobry zakup a kolejny po znizcze już mechanika sporo wynosi :/ wiecc dopiero w grudniu bede mógł kupić .mechanik stwierdził już wcześniej ze on by go wymienil ale chciałem zostawić by zobaczyć jak samochód będzie sie zachowywal bo podobno luzu na nim były ze 2 paznokcie by weszły .po poprawnym uszczelnieniu wraz z rurką serwa zaczął dziwnie chodzić odkrecilem ten czujnik przy nim i był przykrecony na 1 śrubę a druga urwana odkrecilem urwana .Nie wiem co było cudowane ale furę dopiero co sprowadzona z Niemiec kupiłem .narazie jeżdżę na 1 żeby dwa razy nie bawić się ale chyba wymienię ten Egr bo mam dość już szczerze wiecznych problemów z tym. Podejrzenia co do wypadania zapłonu były ale nie wiem czy akurat tu jest wina .jakieś objawy inne niż ja mam mogą być wypadania ?
Tak świece i cewki zapłonowe. Może być też słaba kompresja na którymś cylindrze. Sporo jest tematów o tym na forum. Przyczyną tego może być nieszczelny zawór (y).
Można tym można naftą można płynem do mycia hamulców. Dobrze jak się ma kompa z vag bo można uruchomić tzw test wyjścia i sprawdzić działanie poszczególnych zaworów w tym egr. Jak go odkręcisz to będziesz wtedy widział czy się otwiera i zamyka.
U Mnie też się święci pomarańczowa EPC na zgaszonym silniku, gdy odpale znika. Czytałem że może to być czujnik hamulca, spalona żarówka(wszystkie sprawne). Błąd tylko o ubogiej mieszance, ale to raczej związany ze słabą instalacją LPG.
Wygląda jak nowy. Ciekawe czy po czyszczeniu będzie wskazywał prawidłowo. Mój po takim zabiegu padł niestety. To czerwone to czujnik temp. Tam w głębi jest jeszcze membrana która odpowiada za pomiary podciśnienia w kolektorze ssącym.
Wstawilem dopiero teraz ale założyłem dużo wcześniej , ogólnie samochód nie gaśnie odpala normalnie prawie że czasem zapali się ta lampka akumulatora ale samochód wchodzi za każdym razem na obroty . Lampka epc zapala się rzadko ale jak zapali to nie zgasnie lecz jak po przejechaniu kilku metrów się nie zapali to jest ok natomiast czasem jak odpale samochód rano i zajade kilka metrów to samochód szarpie jakbym nie potrafił kompletnie jeździć .Mam w planie zakupić nowy egr ale zastanawiam się czy to dobry pomysł czy to coś innego ?
Lampka epc na ogół zaświeca się jak jest problem z przepustnicą. Potrafi też zaświecić się z powodu awarii czujnika światła stop. Po jej zaświeceniu silnik w 90% przechodzi w tryb serwisowy.
a jak się świeciłą i sprawdzalismy błedy był egr i ten czujnik od cisnienia i temperatury czyli 2 w 1 stop działa zawsze prawidłowo a przepustnica jest srebrna nie zasmiecona syfem
Miałem całkiem podobne objawy i w moim przypadku winą był ciągle otwarty zawór EGR. Auto potrafiło gasnąć zaraz po odpaleniu kiepsko reagowało na dodanie gazu. Sprawdziłem to wchodząc w grupę pomiarową 076 tam ostanie pole to stopień otwarcia. Generalnie EGR powinien sie otwierać na wyższych biegach ( 3,4,5 ) przy stałej prędkości. Po wymianie EGR na używany parametry jego pracy są prawidłowe jednak jeszcze mam delikatny problem z szarpaniem na zimnym silniku i przy zmianie biegów.
dzis jak mówiłem byłem u mechanika na jutro zamówiony nowy egr oryginał pierburg . jutro zsotanie załozny zdam relacje jak się sprawuje i czy rozwiązało to sprawe .
-- 11 grudnia 2015, 16:34 --
Problem rozwiązany wymieniony egr na nowy pierburg i jak reka odjal widać że stary pierburg używka nie dawała rady .szarpania ustały na dobre już zrobione prawie 30 km i jest Lux odapala bardzo dobrze dziękuję za wszelką pomoc