Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pocisk napisał(a):Dobry wszystkim!
Zapoznałem się z połową postów w tym temacie i dodam swoje zapytanie. Moj leon 1.9/110 ciężko pali po postoju np. po nocy. Kilka dni temu wywaloiło mi błąd silnika, podpieliśmy VAG'a i ukazały się dwa błędy. Jeden był związany z podciśnieniami i udało się go skasować (numeru nie pamiętam). A drugi błąd nosił się numerem 18263 - Powertrain Data Bus: Software Version Monitoring. Tego błędu skasować się nie udało ale moje pytanie jest z nim związane. Czy może on być powodem porannego problemu z odpaleniem?(Czego on tak właściwie dotyczy?) Dziś jeśli czas pozwoli sprawdzę swięce, rozrząd był ustawiany rok temu. Może to czysty zbieg okoliczności, że jedno z drugim wyszło mniejwięcej w tym samym czasie lecz wole jednak upewnić się wśród fachowców, więc Panowie licze na was!
markus312 napisał(a):Kolego sprawdź przewody paliwowe czy Ci się ropa nie cofa lub nie masz powietrza w nich.
Możliwe że winny jest zawór na filtrze paliwa lub któryś z przewodów jest nieszczelny.
LoozaQ napisał(a):Bingo! Dzięki za trop.
Maras2003 napisał(a):co to może być za biały dymek, tak z minutę po odpaleniu ?
Robal_26 napisał(a):w wydechu gromadzi się dym i dopiero po przegazowaniu bądź dłuższej chwili wydobywają sie kłęby dymu
Maras2003 napisał(a):Afterglow
odi333 napisał(a):podrzucam fotki wyczyszczonego EGR
Bry1ant napisał(a):Swiece mozesz sprawdzic zdejmujac z nich listwe zasilajaca i kawalkiem kabla dotykac do pinu swiecy i plusa akumulatora, jesli zaiskrzy przy dotykaniu kabelkiem do swiecy to znaczy ze pobiera prac i nie jest spalona.
odi333 napisał(a):Niewiele na to poradzisz.
mlynek napisał(a):Panowie, a co może mieć wpływ na to, że auto przy temperaturach dodatnich (jak dzis) gorzej odpala niz przy -2, -3 ? Teraz zatrzesie silnikiem, kuleje przez 2 sek i wtedy dopiero sie rozbuja. I mysle ze gorzej jest w takie wilgotne, deszczowe dni. Poza tym podpowiedzcie, jak najszybciej i najprościej sprawdzić swiece żarowe?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości