Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przez Vaidas » 17 grudnia 2015, 16:48
Witam.Posiadam Seata Leona 1M 1.4 16v.Ostatnio bylem wyciac katalizator tzn to co jest w srodku gdyz byl calkiem do wywalenia.No i mechanik wyjal go rozcial,wyrzucil srodek.zaspawal i wspawal.Po tym zabiegu swieci mi ciagle check.Bylem u mechanika i powiedzial ze co njakis czas bd mi sie zapalal i zwiekszy mi sie o wiele spalanie.Czy to prawda? Moge teraz jezdzic bez problemu? Nic sie nie stanie? Prosze o odpowiedzi..
-

Vaidas
- Stella

-
- Auto: Seat Leon
- Silnik: benzyna 1.4
przez Szymko » 17 grudnia 2015, 18:16
Druga sonda lambda wywaliła błąd niskiej wydajności kata. Będzie on się palił cały czas. Na spalanie nie wpływa to w żaden sposób bo ta sonda ma tylko sprawdzać czy katalizator prawidłowo działa. Jeżeli chcesz się pozbyć tego błędu musisz oszukać sondę montując kawałek rurki, w który wkręcisz tą sondę. Szumnie to się nazywa emulatorem sondy lambda. Największy problem będzie z wykręceniem sondy bo rura się rusza co utrudnia robotę. Sam u siebie to przerabiałem. W najbliższym czasie mój Leon będzie przechodził grubszy zabieg i stwierdziliśmy z mechanikiem Kimochem, że wtedy się wyciągnie wydech i wykręci tą sondę poza autem.
-
Szymko
- Sport

-
- Auto: Seat Leon 1M
- Silnik: AZD 1.6
przez Vaidas » 17 grudnia 2015, 18:57
Szymko napisał(a):Druga sonda lambda wywaliła błąd niskiej wydajności kata. Będzie on się palił cały czas. Na spalanie nie wpływa to w żaden sposób bo ta sonda ma tylko sprawdzać czy katalizator prawidłowo działa. Jeżeli chcesz się pozbyć tego błędu musisz oszukać sondę montując kawałek rurki, w który wkręcisz tą sondę. Szumnie to się nazywa emulatorem sondy lambda. Największy problem będzie z wykręceniem sondy bo rura się rusza co utrudnia robotę. Sam u siebie to przerabiałem. W najbliższym czasie mój Leon będzie przechodził grubszy zabieg i stwierdziliśmy z mechanikiem Kimochem, że wtedy się wyciągnie wydech i wykręci tą sondę poza autem.
czyli jak nic z tym nie zrobie to nic sie nie stanie tak? Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac

-

Vaidas
- Stella

-
przez marcin7x5 » 17 grudnia 2015, 19:27
Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.
-

marcin7x5
- Cupra

-
- Region: kujawsko-pomorskie
- Auto: leon 1M
- Silnik: AUS 1.6
przez Vaidas » 17 grudnia 2015, 19:39
marcin7x5 napisał(a):Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.
czyli najlepiej wymienic na uzywany katalizator tak? ; / A orientujesz sie moze ile to kosztuje z wymiana +-?
-

Vaidas
- Stella

-
przez Szymko » 17 grudnia 2015, 19:50
marcin7x5 napisał(a):Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.
U mnie od sierpnia nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ani zwiększonego spalania.
Od doboru dawki chyba jest wyłącznie pierwsza sonda.
Vaidas napisał(a):Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac

To tak samo jak u mnie

-
Szymko
- Sport

-
przez Vaidas » 17 grudnia 2015, 20:04
Szymko napisał(a):marcin7x5 napisał(a):Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.
U mnie od sierpnia nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ani zwiększonego spalania.
Od doboru dawki chyba jest wyłącznie pierwsza sonda.
Vaidas napisał(a):Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac

To tak samo jak u mnie

czyli tez masz wyciety tak?
-

Vaidas
- Stella

-
przez marcin7x5 » 17 grudnia 2015, 21:14
Można wstawić sobie tzw sportowy katalizator a można nic nie robić. Zależy kto ma jakie podejście do auta. Można też trafić na nadgorliwego diagnostę przy przeglądzie...
-

marcin7x5
- Cupra

-
- Region: kujawsko-pomorskie
- Auto: leon 1M
- Silnik: AUS 1.6
przez Szymko » 17 grudnia 2015, 21:19
Vaidas, tak jak Ty mam usunięty wkład bo dzwonił. Oczywiście to rozwiązanie tymczasowe ponieważ nie wolno truć środowiska więc na dniach montuję oryginalny katalizator prosto z ASO

-
Szymko
- Sport

-
przez ciagus » 20 maja 2016, 12:25
Też musiałem usunąć katalizator bo dzwonił i co jakiś czas po skasowaniu pojawia się błąd zbyt niskiej wydajności katalizatora. Emulator sondy nie sprawdził się u mnie i mocno czuć spaliny dlatego jak tylko dotrze nowy katalizator to biorę się za wymianę.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic"

-

ciagus
- Signo

-
- Auto: Leon 1M
- Silnik: BCB 1.6
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna