Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kilka pytan katalizator

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kilka pytan katalizator

Postprzez Vaidas » 17 grudnia 2015, 16:48

Witam.Posiadam Seata Leona 1M 1.4 16v.Ostatnio bylem wyciac katalizator tzn to co jest w srodku gdyz byl calkiem do wywalenia.No i mechanik wyjal go rozcial,wyrzucil srodek.zaspawal i wspawal.Po tym zabiegu swieci mi ciagle check.Bylem u mechanika i powiedzial ze co njakis czas bd mi sie zapalal i zwiekszy mi sie o wiele spalanie.Czy to prawda? Moge teraz jezdzic bez problemu? Nic sie nie stanie? Prosze o odpowiedzi..
Vaidas
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Kilka pytan katalizator

Postprzez Szymko » 17 grudnia 2015, 18:16

Druga sonda lambda wywaliła błąd niskiej wydajności kata. Będzie on się palił cały czas. Na spalanie nie wpływa to w żaden sposób bo ta sonda ma tylko sprawdzać czy katalizator prawidłowo działa. Jeżeli chcesz się pozbyć tego błędu musisz oszukać sondę montując kawałek rurki, w który wkręcisz tą sondę. Szumnie to się nazywa emulatorem sondy lambda. Największy problem będzie z wykręceniem sondy bo rura się rusza co utrudnia robotę. Sam u siebie to przerabiałem. W najbliższym czasie mój Leon będzie przechodził grubszy zabieg i stwierdziliśmy z mechanikiem Kimochem, że wtedy się wyciągnie wydech i wykręci tą sondę poza autem.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Vaidas » 17 grudnia 2015, 18:57

Szymko napisał(a):Druga sonda lambda wywaliła błąd niskiej wydajności kata. Będzie on się palił cały czas. Na spalanie nie wpływa to w żaden sposób bo ta sonda ma tylko sprawdzać czy katalizator prawidłowo działa. Jeżeli chcesz się pozbyć tego błędu musisz oszukać sondę montując kawałek rurki, w który wkręcisz tą sondę. Szumnie to się nazywa emulatorem sondy lambda. Największy problem będzie z wykręceniem sondy bo rura się rusza co utrudnia robotę. Sam u siebie to przerabiałem. W najbliższym czasie mój Leon będzie przechodził grubszy zabieg i stwierdziliśmy z mechanikiem Kimochem, że wtedy się wyciągnie wydech i wykręci tą sondę poza autem.

czyli jak nic z tym nie zrobie to nic sie nie stanie tak? Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac :P
Vaidas
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 17 grudnia 2015, 19:27

Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Vaidas » 17 grudnia 2015, 19:39

marcin7x5 napisał(a):Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.

czyli najlepiej wymienic na uzywany katalizator tak? ; / A orientujesz sie moze ile to kosztuje z wymiana +-?
Vaidas
Stella
Stella

Postprzez Szymko » 17 grudnia 2015, 19:50

marcin7x5 napisał(a):Czy nic się nie stanie to ni byłbym taki pewny. Sterownik ciągle widzi że katalizator jest tyle że ma złą wydajność katalityczną. Z czasem może zacząć korygować sobie dawkę paliwa aby katalizator spełniał swoją rolę tyle że go nie ma więc koło się zamyka.

U mnie od sierpnia nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ani zwiększonego spalania.
Od doboru dawki chyba jest wyłącznie pierwsza sonda.

Vaidas napisał(a):Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac :P

To tak samo jak u mnie :mrgreen:
Szymko
Sport
Sport

Postprzez Vaidas » 17 grudnia 2015, 20:04

Szymko napisał(a):

U mnie od sierpnia nie zauważyłem jakichkolwiek problemów ani zwiększonego spalania.
Od doboru dawki chyba jest wyłącznie pierwsza sonda.

Vaidas napisał(a):Bo po wycieciu tego katalizatora zaczal mi sie dobrze zbierac :P

To tak samo jak u mnie :mrgreen:

czyli tez masz wyciety tak?
Vaidas
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 17 grudnia 2015, 21:14

Można wstawić sobie tzw sportowy katalizator a można nic nie robić. Zależy kto ma jakie podejście do auta. Można też trafić na nadgorliwego diagnostę przy przeglądzie...
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Szymko » 17 grudnia 2015, 21:19

Vaidas, tak jak Ty mam usunięty wkład bo dzwonił. Oczywiście to rozwiązanie tymczasowe ponieważ nie wolno truć środowiska więc na dniach montuję oryginalny katalizator prosto z ASO :D
Szymko
Sport
Sport

Postprzez Vaidas » 17 grudnia 2015, 21:29

Szymko napisał(a):Vaidas, tak jak Ty mam usunięty wkład bo dzwonił. Oczywiście to rozwiązanie tymczasowe ponieważ nie wolno truć środowiska więc na dniach montuję oryginalny katalizator prosto z ASO :D

mi tez strasznie dzwonil i nie szlo jezdzic..Tak z ASO :P :aniol: :aniol:
Vaidas
Stella
Stella

Postprzez ciagus » 20 maja 2016, 12:25

Też musiałem usunąć katalizator bo dzwonił i co jakiś czas po skasowaniu pojawia się błąd zbyt niskiej wydajności katalizatora. Emulator sondy nie sprawdził się u mnie i mocno czuć spaliny dlatego jak tylko dotrze nowy katalizator to biorę się za wymianę.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna