Witam. Zamontowałem dzisiaj podwójne pozycje w Leonie. Wszystko działa poprawnie, lecz przy naciśnięciu hamulca przekaźnik się przesterowuje i wydaje głośne stuki. Czy da się to jakoś zniwelować lub całkiem uciszyć?
Przekaźnik słychać, bo zamyka obwód, tego nie ominiesz. Możesz spróbować innego(ale będzie podobnie) lub wyciszyć go np jakąś matą. Swoją drogą jak zrobiłeś światła, że przy stopie załączasz przekaźnik? Lepiej to zrobić, żeby przeciwmgielne szły w przekaźniku jako NO a stop NC.
Kierowałem się tym schematem http://www.fotosik.pl/zdjecie/078e13f7dfcf9993 lecz po podłączeniu jego dopiero jak włączyłem przeciwmgłowe i stop zaświecało się włókno 21w. Podpiąłem pod 86 światło stop i dopiero działało jak powinno.
87a - NC - normalnie zamknięty, pod niego podepnij stop 87 - NO - normalnie otwarty, pod niego podepnij przeciwmgielne 86 - zasilanie cewki - podepnij przeciwmgielne 85 - masa cewki - OK 30 - wyjście na włókno 21W - OK
W normalnym układzie przekaźnik podaje od razu napięcie ze stopu 87a-30. Po pojawieniu się napięcia od świateł przeciwmgielnych przekaźnik załącza się zamykając obwód 87-30 i słychać klik.
Dziękuję za radę popołudniu zrobię tak jak napisałeś i zdam relację.
-- 29 grudnia 2015, 14:44 --
Zrobiłem tak jak powiedziałeś. Już nie klika przy hamowaniu, owinąłem gąbką akustyczną i przy włączaniu przeciwmgielnych prawie nie słychać. Dzięki za pomoc!