Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] Wieszający się Media System (Plus [Media, NAVI])

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Wieszający się Media System(Plus [Media, NAVI]).

Postprzez EmJot » 14 listopada 2015, 20:27

pinkibass napisał(a):Potwierdzam - chyba odcinany jest kompletnie dopływ prądu do kierownicy :)

O odcinaniu prądu trzeba pisać ostrożnie via powyższe posty :D
A poważniej to dzięki za potwierdzenie. IMHO to mega lipa i dałbym głowę, że w Oplu, Fordzie (na pewno w Fieście) i Skodzie (gdzieś czytałem na forum o Superb) da się sterować radiem z kierownicy mimo... wyłączonego zapłonu (to da szczeslawa ;-D)
EmJot
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Gecon » 14 listopada 2015, 20:42

Potwierdzam, mam fiestę mk15 i na zgaszonym aucie można sterować radiem z kiery ale tylko do momentu otwarcia których Kołbiel drzwi, po ich otwarciu przestaje działać.
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pinkibass » 14 listopada 2015, 21:48

Hehe, wystawiłem sie ;)

Uciążliwe to jest, bo dość często zaraz po zgaszeniu silnika chcę ściszyć muzykę, a się nie da.
Też sie w sumie zastanawiałem czy to nie jakiś problem, ale przy okazji tego pytania sie upewniłem że to po prostu jakaś dziwna właściwość a nie błąd :)
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez szczeslaw » 16 listopada 2015, 09:35

EmJot napisał(a):Heh, wiedziałem że w końcu ktoś się do tego doczepi ;-) No ale trudno... moja wina. Ale od początku... Pisząc posty _świadomie lub mniej świadomie używam pewnych skrótów myślowych_, które w lepszy lub gorszy sposób oddają rzeczywistość. O tym, że wyłączenie radia nie zdejmuje z niego napięcia to jednak wiem ;-), ale doceniam szczeslw Twoją rewolucyjną czujność :mrgreen: i dbanie o szczegóły (poprawność) wypowiedzi.
Zdjęcie napięcia z "procka" (co miałem na myśli, dla pewności wszelkie skróty myślowe będę pisał w cudzysłowiu ;-)) w Media System Plus (MSP) po naciśnięciu przycisku ON/OFF to _dla mnie w tym przypadku_ soft reset, a zdjęcie napięcia z całego radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki to _dla mnie w tym przypadku_ hard reset (_radia_). "W tym przypadku" oznacza to, że mówimy o możliwości odblokowania radia w warunkach drogowych (tak, jak np. ja próbowałem na światłach) i bez samodzielnej ingerencji w instalację elektryczną, a także _w kontekście wypowiedzi Rycha_. Twój hard reset to owszem jest hard reset (_samochodu_ ;-)), ale osobiście nie zdecydował bym się na odłączenie aku ze względu na _możliwe_ (nie twierdzę, że tak jest w Seacie, ale w innych markach tak bywa) problemy z samym radiem (że np. zablokuje się, jak kiedyś bywało Fordach), przepustnicą czy szybami elektrycznymi.
Pomijając ww. tłumaczenia winnego ;-), dzięki za info o restarcie MSP! Nie wiedziałem, że tak to się robi :-/

-- 14 listopada 2015, 17:33 --

Mam jeszcze do Was jedno pytanie. Czy w Waszych Leonach przy zgaszonym silniku (tzn. przy kluczyku w pozycji I szczeslaw ;-)) sterowanie radiem z kierownicy nie działa???

To będę się czepiał dalej w takim razie - taka to już moja rewolucyjna czujność ;)
Ani wciśnięcie przycisku ON/OFF, ani wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki nie jest żadnym resetem radia (skoro już mam łatkę czepialskiego, to poprawię i to - powinniśmy tu mówić o reboocie ;) ). Żadna z tych czynności nie odcina zasilania od radia, ani nie zdejmuje napięcia z procka. Ten cały czas jest zasilany.
Zdjąć napięcie z radia (i tym samym z procka) można tylko poprzez odpięcie aku lub odpięcie wszystkich wtyczek od samego radia.
Wyjęcie kluczyka nie powoduje zaniku napięcia na procku. To dlatego m.in. przy wyjętym kluczyku możesz włączyć radio przyciskiem on/off (który najprawdopodobniej jest tylko stycznikiem podłączonym do procesora radia) oraz posłuchać muzyki. Dlatego też po ponownym odpaleniu silnika radio pamięta wszystkie ustawienia, ostatnią głośność, pozycję odtwarzania itp.
Jeżeli radio zawiesi się na twardo, to są tylko 3 możliwości: odpięcie aku, odpięcie wtyczek od radia (te 2 opcje odcinają zasilania od radia i jego procka) oraz reboot poprzez przytrzymanie przycisku (analogicznie, jak w komórkach z baterią wbudowaną na stałe). O ile 2 pierwsze opcje na 99% zresetują ustawienia radia, o tyle reboot za pomocą przycisku spowoduje po prostu restart urządzenia.
We wszystkich innych sytuacjach radio i jego procek cały czas są zasilane. Nie ważne, czy radio jest wyłączone przez przycisk on/off, czy wyciągniesz kluczyk - zasilanie na radiu i jego procku jest cały czas.
EmJot, nie bierz tego co piszę do siebie. Chcę po prostu wyprostować pewne rzeczy, bo podobne pytania były zadawane już wcześniej i za każdym razem ktoś pisze, że resetował radio gasząc silnik lub wyłączając je przyciskiem On/Off. A to po prostu w 90% przypadków nie zadziała, bo... to nie jest żaden reset/restart.

Odpowiadając na temat kierownicy - tak, sterowanie z kierownicy nie działa przy zgaszonym silniku. W sumie głupie rozwiązanie.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez wsowa » 7 grudnia 2015, 23:30

seboljeiv napisał(a):mam problem z moim media plus, nowe auto i nie wiem jak uruchomic ten czujnik zblizeniowy pod ekranem, w ustawieniach jest opcja automatycznego wylaczania ekranu po 10s i to dziala- ekran sie wylacza jest ciemny i myslalem ze aby rozjasnil sie wystarczy zblizyc dlon ale nie dziala ten czujnik.czy to sie jakos wlacza?

Mam ten sam "problem". W golfie jest tak, ze te przyciski które się wyświetlają w rogch znikają i jak się zbliży rękę to się pojawiają na nowo. U mnie w Leonie świecą się cały czas, a czujnika wydaje się, że nie ma w ogóle. Tak ma być czy ktoś ma inaczej? Media System Plus 6.5"
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maciek89 » 8 grudnia 2015, 00:00

Chyba w Leonie ta funkcja zbliżeniowa działa tylko przy navi, żeby nie zasłaniać mapy. W sumie w praktyce to i tak nie robi różnicy, czy się zbliży rękę i zaczeka na "wyjazd" przycisków, czy szybko puknie się w ekran. :) Poza navi to jakoś nie widzę sensu zastosowania tej funkcji- wszystko jest dobrze przemyślane.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez B3N » 8 grudnia 2015, 09:41

Nie mam NAVI, ale U mnie to działa tak, że przyciski znikaja i pojawiaja sie jak zliżę rekę do tej ramki pod radiem.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez wsowa » 8 grudnia 2015, 17:10

B3N, jaki masz media system? I kiedy wyprodukowany samochód?
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez Rychu » 8 grudnia 2015, 21:51

I nagrasz jakiś filmik jak to u Ciebie działa? :-)
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez B3N » 9 grudnia 2015, 11:03

Chyba jednak sie pomyliłem. Przyciski nie znikaja tylko ta poświata znika. Także, przeprosiny za wprowadzenie w błąd.
Działa to podobnie jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=8ilE4qqKrJ0
Samochod z 2014. Media System Plus.

Gdy jest navi to przyciski kolesiowi znikaja na nawigacji:
https://www.youtube.com/watch?v=hfZXzq-V_lI
Podejrzewam ze znikaja mu tylko podczas nawigacji. W innych czesciach systemu zostają.
Taka może przewaga GOLFa nad LEONem :)... Pewnie da się to zakodować podpinając do komputera.

Ostatnio widziałem filmik jak koleś zmienia logo startowe w FR na CUPRA :)
B3N
Sport
Sport

Postprzez joker_fr » 10 grudnia 2015, 22:39

Nie wiem jak u Was ale u mnie wraz ze spadkiem temperatury MSP 5,8" po włączeniu zapłonu szaleje, stacje same się przełączają a jak coś nacisnę to efekt jest taki jakbym przytrzymał klawisz w celu zaprogramowania stacji. Po kilku sekundach całość się zwiesza i dotyk nie działa. Wg mnie cały touch screen jest do wymiany, po gwarancji nawet nie chce znać ceny tej przyjemności. Odłączenie AKU raczej nie pomoże, ww. Reset nie pomógł. PenDrive nie używam. Ktoś może sprawdzić w ETCE czy ten ekran jest wymienialny czy cały moduł MSP?

--- sent from mobile ---
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez B3N » 11 grudnia 2015, 15:04

Hmm... spróbuj przeczyścić ekran jakimś srodkiem odtłuszczającym lub po prostu przemyć.
Jako, że jest to dziwne zachowanie, to można pokusić się o twierdzenie: (jeśli chodzi ci o to że jest zimno na zewnątrz )
1. Spadek temperatury może powodować zmian skupienia wody/pary/tluszczy na powierzchni ekranu i jakby symuluje naciśnięcie.
2. Komputer traktuje to jako, wciśnięcie po czym zbyt dlugie stany powodują zawieszenie się systemu.

Może to i dziwne tlumaczenie, no ale ekran działa na zasadzie rezystancji lub pojemnościowo więc może jest po prostu brudny i wzbudza czujniki.

W sumie trzeba by sprawdzić jaki typ ekranu jest w MEDIA SYSTEM PLUS.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 11 grudnia 2015, 15:57

Co roku beda tu takie tematy skoro nie potraficie czytac tematow a nie ma ich wiele
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez EmJot » 11 grudnia 2015, 22:15

joker_fr napisał(a):Nie wiem jak u Was ale u mnie wraz ze spadkiem temperatury MSP 5,8" po włączeniu zapłonu szaleje, stacje same się przełączają a jak coś nacisnę to efekt jest taki jakbym przytrzymał klawisz w celu zaprogramowania stacji. Po kilku sekundach całość się zwiesza i dotyk nie działa. Wg mnie cały touch screen jest do wymiany, po gwarancji nawet nie chce znać ceny tej przyjemności. Odłączenie AKU raczej nie pomoże, ww. Reset nie pomógł. PenDrive nie używam.

Witam wszystkich po dłuższej przerwie...
joker_fr, mam od ok. 2 tygodni prawie dokładnie to samo :-( Dokładnie taki sam problem zgłosił też ostatnio jeden z użytkowników forum seatcupra.net (trzeba monitować rozwiązanie). Ogólnie mówiąc usterka doprowadza człowieka do szału :-/
Zaczęło się jeszcze wcześniej (jeszcze było ciepło) od mocnej zwiechy MSP na którą nie znałem wtedy sposobu i ustąpiła sama po 1,5h postoju. Teraz przy niższych temperaturach wyświetlacz co jakiś cas zaczyna mi "wariować" w sposób podobny do Ciebie... tyle, że nie kończy się tylko na czymś podobnym do wciskania non stop jednego klawisza. MSP zaczyna mi "skakać" losowo po menu i włącza lub wyłącza losowo funkcje (fajnie, nie?), a potem przeważnie jest zwiecha. Co ciekawe dzieje się tak nawet w przypadku, gdy od odpalenia samochodu nie dotykam wyświetlacza ani przycisków na kierownicy :-/ U mnie reset przyciskiem (długi) podpowiedziany mi tutaj przez kolegę (dzięki jeszcze raz ;-) działa i wszystko wraca do normy (dla strachliwych niewiast na pokładzie ostrzeżenie, że przy resecie w głośnikach słychać dość głośny "strzał" ;-)). Dodam, że nie używam już od dawna USB (po lekturze wątku o błędach MSP tym spowodowanych), a więc mamy już dwukrotne potwierdzenie, że przyczyną jest coś innego niż pen. Tyle, że ja nie stawiam na wyświetlacz ponieważ error występuje u mnie co jakiś czas (nawet mimo takiej samej temperatury, na 100 odpaleń w ogóle go nie ma, a przy tym jednym "pechowym" nagle się ujawnia), a nie non stop (jak chyba u Ciebie). Dodam, że samochód kupowałem zeszłej zimy (luty) i żadnego problemu z MSP wtedy z nim nie było...
Będę próbował zgłosić to w ramach gwarancji (samochód nie ma nawet roku). Próbował, bo muszę trafić w takie warunki, aby u dilera wystąpiły takie objawy (dilerzy nie przyjmują "dowodów" w postaci zdjęć, filmów, etc. :-/). No więc łatwo nie będzie... Dam znać (jeśli się uda), czy usterka jest im znana i ile to kosztuje poza gwarancją.

P.S.
Tarnowskie Góry? Czyżby "biała strzała"? ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 12 grudnia 2015, 09:04

EmJot - mam dokładnie to samo co Ty. Póki co nagrywam filmiki, kiedy to się wydarzy.
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR

Postprzez EmJot » 12 grudnia 2015, 20:23

Ocelot napisał(a):EmJot - mam dokładnie to samo co Ty. Póki co nagrywam filmiki, kiedy to się wydarzy.

Ocelot, gdybyś wcześniej zgłosił się z tym do ASO niż ja to daj proszę znać jak poszło (i vice versa). Ogólnie jest mega lipa :-( Dzisiaj objawy miałem już przy rozgrzanym wnętrzu i po ponad pół godzinnej jeździe (nie tylko tuż po odpaleniu, jak było wcześniej). Objawy tym razem bardziej wskazujące na uszkodzenie tzw. dotyku (jeszcze wczoraj na to nie stawiałem) - ekran przestał reagować lub zawieszał się na momencie naciśnięcia (np. kilkanaście sekund podświetlona nazwa "Radio" po prawej górnej stronie w menu "CAR" - normalnie podświetla się tylko w momencie naciśnięcia).
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 12 grudnia 2015, 22:16

Mam DOKŁADNIE takie same symptomy jak Ty i również mnie to martwi. Póki co nie mam pewności czy problem nie był spowodowany po prostu brudnym wyświetlaczem - obecnie czekam na powtórzenie się sytuacji zawieszeń przy czystym ekranie.
Każdą nienormalną sytuację będę rejestrować telefonem. Na auto mam jeszcze ponad 3 lata gwarancji więc póki co spokojnie...
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 13 grudnia 2015, 10:52

Ocelot napisał(a):Póki co nie mam pewności czy problem nie był spowodowany po prostu brudnym wyświetlaczem - obecnie czekam na powtórzenie się sytuacji zawieszeń przy czystym ekranie.

To na pewno nie sprawa czystości (to nie szpital ;-)) Ja swój ekran zawsze przecierałem chusteczkami do ekranów LCD, więc było sterylnie czysto ;-) Zresztą w komórkach wyświetlacz jest non stop w dużo gorszej kondycji "czystościowej" (przykładany do ucha, non stop dotykany palcami) i nic się nie dzieje...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 15 grudnia 2015, 10:39

Za 3 tyg jestem umówiony na wizytę w ASO z moim MSP, mam podobne objawy jak u większości użytkowników, mój MSP od nowości nie widział pendriva, uzyskuje tylko SD. Jak panowie technicy (tak się wzajemnie nazywają :mrgreen: ) mnie splawia to samodzielnie zrobię Flash tego ustrojowe i będzie po problemie.
Gecon
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 15 grudnia 2015, 11:09

Ciekawe jak sobie poradzą. Czas naprawy 10 min. Problem jest na złączu. Należy wyciągnąć stacje , odkrecić górę metalową, wypiąć dwie taśmy, zdemontować przód z gniazdami i zrobić psik kontaktem w spreju. Ewentualnie sprawdzić samo złącze pin po pinie. Obstawiam wersje numer 1.
Prawdopodobnie wymienią ci na nowe :)
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez Gecon » 15 grudnia 2015, 12:41

A Skąd takie info posiadasz że to problem na złączu
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 15 grudnia 2015, 20:51

daniel28 napisał(a):Ciekawe jak sobie poradzą. Czas naprawy 10 min. Problem jest na złączu. Należy wyciągnąć stacje, odkrecić górę metalową, wypiąć dwie taśmy, zdemontować przód z gniazdami i zrobić psik kontaktem w spreju. Ewentualnie sprawdzić samo złącze pin po pinie.

To by się trzymało kupy... dzięki za ciekawe info - przeszkolę ASO w tym zakresie :D
P.S. Styki to jak widać słaba strona Hiszpanów. Migające LEDy w oświetleniu wnętrza (podsufitka) to też znany w ASO (jest na to OEM manual) problem z "niestykającymi" stykami ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 15 grudnia 2015, 23:07

RedBool napisał(a):A Skąd takie info posiadasz że to problem na złączu

Mam takie zboczenie :-P Kupując elektronikę, muszę sprawdzić jak mnie przerobił producent i co wsadził do środka. Było tak również w przypadku media system.Chciałem zobaczyć jakie graty siedzą w środku ( między innymi końcówka mocy rodem z radia za 300 zł )
Rozbierając na czynniki pierwsze, demontując przedni panel na którym znajdują się wejścia sd ... po złożenie nie czytał pena, sd. Myślałem, że uszkodziłem dwie taśmy pinowe i tu jest problem. Przedzwoniłem taśmy wszystko ok, poprawiłem złącza wsuwane - odzyskałem podświetlenie, sd i reszta nadal nie dział . Psik psik kontaktem i wszystko śmiga. Moim zdanie tylko tam jest problem. Jeżeli problem był by w samym centrum elektroniki, zgłosił by błąd do głównej centrali w samochodzie. Jest jeszcze jedna opcja systemu, może jakiś plik się nie skopiował i nie chce ruszyć port. Programistą nie jestem i nie wiem czy to możliwe, tylko tak rozmyślam :-P
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez szczeslaw » 16 grudnia 2015, 10:40

daniel28, a z ciekawości - jaki scalaczek tam siedzi?
Wiesz, sam scalak to jedno, ale jego implementacja to zupełnie inna sprawa. Znam wzmacniacze na scalakach za kilkanaście złotych, które naprawdę fajnie grają, a znam też takie, które mimo że zrobione są na drogich tranzystorach mocy, grają beznadziejnie ;)
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 16 grudnia 2015, 12:05

szczeslaw napisał(a):daniel28, a z ciekawości - jaki scalaczek tam siedzi?
Wiesz, sam scalak to jedno, ale jego implementacja to zupełnie inna sprawa. Znam wzmacniacze na scalakach za kilkanaście złotych, które naprawdę fajnie grają, a znam też takie, które mimo że zrobione są na drogich tranzystorach mocy, grają beznadziejnie ;)

Wyglądało mi na coś pokroju popularnego zamiennika Tda 7386. Trochę zmodyfikowany bo ma więcej kanałów ale moc ? hmm. Subufer ma 2 ohm a wiadomo po co tak mała oporność :-P żeby scalak wyrabiał.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez EmJot » 16 grudnia 2015, 19:11

Wracając jeszcze do wątku ;-)... bez brania do siebie i obrażania się ;-)
szczeslaw napisał(a): Ani wciśnięcie przycisku ON/OFF, ani wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki nie jest żadnym resetem radia (ciach). Żadna z tych czynności nie odcina zasilania od radia, ani nie zdejmuje napięcia z procka. Ten cały czas jest zasilany. Zdjąć napięcie z radia (i tym samym z procka) można tylko poprzez odpięcie aku lub odpięcie wszystkich wtyczek od samego radia. Wyjęcie kluczyka nie powoduje zaniku napięcia na procku. To dlatego m.in. przy wyjętym kluczyku możesz włączyć radio przyciskiem on/off (który najprawdopodobniej jest tylko stycznikiem podłączonym do procesora radia) oraz posłuchać muzyki.

W jednym się na pewno zgadzamy. Wyciągnięcie kluczyka nie pozbawia zasilania radia. Tutaj się zapędziłem przyzwyczajeniami z dawnych samochodów, w których zasilanie radia prowadziło się przez stacyjkę (żeby radio aku nie rozładowywało). Teraz sygnał o przekręceniu stacyjki idzie do radia po CANie (jak gdzieś chyba widziałem na schemacie)...
Nigdzie nie pisałem za to, że naciśnięcie ON/OFF jest resetem radia (zacytuj proszę, jeśli jest inaczej).
Za to w sprawie napięcia na procku po wyjęciu kluczyka prosiłbym Cię o wyjaśnienie, na jakiej podstawie formułujesz tak jednoznaczne wnioski, iż napięcie na procku radia jest niejako przez całe życie samochodu ;-) (tzn. dopóki nie padnie aku lub go nie odłączymy)? Nie widzę żadnego uzasadnienia do trzymania procka pod napięciem all time (a na pewnie nie to którym piszesz poniżej). To że mogę włączyć radio ON/OFFem po wyciągnięciu kluczyka oznacza tylko i aż tyle, że na _samych złączach_ radia (jego _wejściu_) jest napięcie all time.

szczeslaw napisał(a): To dlatego m.in. przy wyjętym kluczyku możesz włączyć radio przyciskiem on/off (który najprawdopodobniej jest tylko stycznikiem podłączonym do procesora radia) oraz posłuchać muzyki. Dlatego też po ponownym odpaleniu silnika radio pamięta wszystkie ustawienia, ostatnią głośność, pozycję odtwarzania itp.

To o czym piszesz powyżej to IMHO akurat sprawa tzw. "podtrzymania" pamięci, a nie napięcia na procku...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 16 grudnia 2015, 21:48

Ja się nie obrażam :)
Mam nadzieję, że Ty też nie :)
EmJot napisał(a):Nigdzie nie pisałem za to, że naciśnięcie ON/OFF jest resetem radia (zacytuj proszę, jeśli jest inaczej).

Pisałeś, że jest soft-resetem ;)
EmJot napisał(a):Zdjęcie napięcia z "procka" (co miałem na myśli, dla pewności wszelkie skróty myślowe będę pisał w cudzysłowiu ;-)) w Media System Plus (MSP) po naciśnięciu przycisku ON/OFF to _dla mnie w tym przypadku_ soft reset, a zdjęcie napięcia z całego radia po wyjęciu kluczyka ze stacyjki to _dla mnie w tym przypadku_ hard reset (_radia_).

Chyba, że coś z tego cytatu źle zrozumiałem. Jeśli tak, to sorry.
EmJot napisał(a):Za to w sprawie napięcia na procku po wyjęciu kluczyka prosiłbym Cię o wyjaśnienie, na jakiej podstawie formułujesz tak jednoznaczne wnioski, iż napięcie na procku radia jest niejako przez całe życie samochodu ;-) (tzn. dopóki nie padnie aku lub go nie odłączymy)? Nie widzę żadnego uzasadnienia do trzymania procka pod napięciem all time (a na pewnie nie to którym piszesz poniżej). To że mogę włączyć radio ON/OFFem po wyciągnięciu kluczyka oznacza tylko i aż tyle, że na _samych złączach_ radia (jego _wejściu_) jest napięcie all time.

Może się mylę, ale tak mi podpowiada doświadczenie. Większość urządzeń z którymi się spotkałem (i wszystkie, które zrobiłem), ma to mniej więcej tak rozwiązane. Może niekoniecznie główny procesor (vide komputery), ale zawsze jest jakiś scalaczek/procesor sterujący. W ten sposób jest obsługiwane zdalne sterowanie wielu urządzeń, jak również przyciski sterujące. Popatrz sobie na schemat jakiegoś np. amplitunera - zazwyczaj masz zasilacz z małym trafko do zasilania procesora (mikrokontrolera, np. typu ATMEGA, choć obecnie częściej jakieś proste ARMy), a procesor steruje przekaźnikiem włączającym większe trafo, zasilające pozostałe układy. Podobnie jest np. w telewizorach, tylko tam wszystko jest na jednym zasilaczu. Ale cały czas masz napięcie na procku, który obsługuje zdalne sterowanie (a obecnie również funkcje sieciowe). Oczywiście są jeszcze różne DSP odpowiedzialne np. za obróbkę obrazu czy dźwięku i one raczej nie mają zasilania w trybie stand-by.
Ok. może wyraziłem się zbyt jednoznacznie - WYDAJE MI SIĘ, że tak to działa również w przypadku Media Systemów w Leonie (czy to Color, czy Plus, czy Navi). Mogę się mylić oczywiście, ale sposób w jaki działają i zawieszają się, oraz to jak można je zresetować, SUGERUJE że mam rację.
EmJot napisał(a):To o czym piszesz powyżej to IMHO akurat sprawa tzw. "podtrzymania" pamięci, a nie napięcia na procku...

Masz rację - troszkę się zapędziłem. Chociaż najczęściej w tego typu urządzeniach pamięć podtrzymywana jest razem z prockiem (a nawet jest z nim zintegrowana, jak np. we wspomnianej ATMEGA). Ale wygląda na to, że tu się pomyliłem - ostatnio miałem wymieniony akumulator na gwarancji i o ile nie ma w radiu (lub module komfortu) jakiegoś sporego kondensatora lub baterii do podtrzymania pamięci ustawień, to są one zapisywane w jakimś flashu. W każdym razie właściwie wszystkie ustawienia radia i samochodu (z wyjątkiem zegara, danych komputera pokładowego typu spalanie i licznika dziennego) przetrwały wymianę aku.
szczeslaw
Sport
Sport

Wieszający się Media System(Plus [Media, NAVI]).

Postprzez joker_fr » 18 grudnia 2015, 22:47

EmJot napisał(a):
P.S.
Tarnowskie Góry? Czyżby "biała strzała"? ;-)

Tak zgadza się:) EmJot - A ciebie jak rozpoznam na dzielni ? :)

Co do usterki to zrobiłem scan błędów VCDS 12.12 - i coś jest na rzeczy. Postaram się przez weekend wrzucić screen bo nie wiele zrozumiałem z treści tego błędu.

--- sent from mobile ---
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez EmJot » 19 grudnia 2015, 19:51

joker_fr napisał(a):
EmJot napisał(a): Tarnowskie Góry? Czyżby "biała strzała"? ;-)

Tak zgadza się:) EmJot - A ciebie jak rozpoznam na dzielni ? :)

"Czerwona strzała" FR na blachach "z zagranicy" ;-), ciemne szyby z tyłu (baaardzo ;-)), blondi po prawej :-D A poważniej to ostatnimi czasy bywałem często w TG i często widzieliśmy z żoną białego Leona pod różnymi małymi sklepami w okolicach ;-) Podejrzewam, że Twój ;-)

-- 19 grudnia 2015, 19:50 --

szczeslaw napisał(a):
EmJot napisał(a):Nigdzie nie pisałem za to, że naciśnięcie ON/OFF jest resetem radia (zacytuj proszę, jeśli jest inaczej).
Pisałeś, że jest soft-resetem ;)

Dobra, pogubiłem się już w tych resetach... ;-)
szczeslaw napisał(a):
EmJot napisał(a):Za to w sprawie napięcia na procku po wyjęciu kluczyka prosiłbym Cię o wyjaśnienie, na jakiej podstawie formułujesz tak jednoznaczne wnioski, iż napięcie na procku radia jest niejako przez całe życie samochodu ;-) (ciach)

Może się mylę, ale tak mi podpowiada doświadczenie. Większość urządzeń z którymi się spotkałem (i wszystkie, które zrobiłem), ma to mniej więcej tak rozwiązane. Może niekoniecznie główny procesor (vide komputery), ale zawsze jest jakiś scalaczek/procesor sterujący. (ciach)

Myślę, że jedynym sposobem aby to rozsądzić było by dorwanie schematu MSP ;-) Niestety nie jest to takie proste, a w wątku kolegi (których chyba takowy wrzucił) przypiętym u góry wszystkie obrazki (schematy) niestety zniknęły :-( Tak czy siak dziękuję za rzeczową dyskusję...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez boban » 31 grudnia 2015, 18:48

Czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek :) wymieniał może u siebie stację multimedialną na dedykowaną do Seata ale nie ori? np. cosik takiego? http://audiocarshop.pl/pl/p/Radio-dedyk ... BT-Kam/551

ja w FR mam podstawowe radio i teraz przy okazji wymiany całego audio tak myślę nad czymś takim, obawiam się że właśnie źródło może być najsłabszym ogniwem w budowanym systemie..... :-(
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez pinkibass » 31 grudnia 2015, 19:47

Pytanie tylko czy w kwestii jakości dźwięku to chińskie cudo ma coś lepszego do zaoferowania w porównaniu do tego fabrycznego grajka.

Jakis rok temu interesowałem sie sam takim urządzeniem bo tez mam podstawowe radio 5" ale jedna rzecz mnie zniechęciła - brak obsługi zmiany trybów jazdy w FR. Na żadnych screenach w internecie, nawet na Aliexpress gdzie takich urządzeń jest multum, nie widać takiej możliwości.
Napisałem do jednego ze sprzedawców takich urządzeń na Allegro i potwierdził po kontakcie z producentem że jeszcze takiej możliwości nie ma ale może sie pojawić.
Może cos sie od tamtego czasu zmieniło, ale trzebaby potwierdzić.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez boban » 1 stycznia 2016, 14:17

fakt zapomniałem o tych trybach pracy... :-( , myślę że jakość dźwięku może być lepsza, na pewno większa jest moc, więcej możliwości regulacji, wyjścia RCA, subwoofer itd. Poza tym mamy navi i wiele innych dupereli....Ale tak sobie tylko gdybam. Zastanawiam się czy jest różnica w jakości bebechów ( dźwięku ) pomiędzy moim radiem wyposażonym tylko w czytnik kart SD a np. między System Media Plus, który posiada dodatkowo odtwarzacz CD ??
boban
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 1 stycznia 2016, 18:20

Jak to tylko czytnik kart SD?
To podstawowy Media System Color nie ma juz czytnika CD?
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 1 stycznia 2016, 19:36

Wydaje mi się, że Color ma czytnik CD nad ekranem (zamiast tego w schowku).
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez boban » 1 stycznia 2016, 19:41

Nie ma :(
boban
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 1 stycznia 2016, 20:15

Musiało sie to zmienić wlasnie od MY2016 - sprawdziłem w ofertach na otoMoto i kolega sdss napisał w tym drugim temacie :)
Dziwny ruch (choć CD używam rzadko) bo zdecydowanie gorzej deska wyglada gdy na ekranem 5" jest takie morze matowego plastiku średniej jakości.
Chyba promują wykupienie MS Plus bo w sumie to niewielki koszt.

Proponuje przenieść dyskusję do jednego tematu (viewtopic.php?f=87&t=50054) bo niepotrzebnie duplikujemy informacje a chyba tamten bardziej oddaje sens naszych rozważań :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez boban » 1 stycznia 2016, 20:29

popieram
boban
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 4 stycznia 2016, 11:12

Dziś oddałem auto do ASO odnośnie wieszajacego się MSP, po 3 godz oddzwonili że jutro montuja nowy wyświetlacz + jednostkę sterująca w schowku
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 16:09

RedBool napisał(a):Dziś oddałem auto do ASO odnośnie wieszajacego się MSP, po 3 godz oddzwonili że jutro montuja nowy wyświetlacz + jednostkę sterująca w schowku

Ja właśnie wróciłem z ASO. Okazało się, że w kompie była masa błędów od MSP. Sprawa w toku...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 4 stycznia 2016, 20:35

U mnie nic nie bylo bo sprawdzalem przed oddaniem do ASO, nie wiem jakim cudem doszli ze jest z tym problem, moze jakis test online robili
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 4 stycznia 2016, 21:35

RedBool napisał(a):U mnie nic nie bylo bo sprawdzalem przed oddaniem do ASO, nie wiem jakim cudem doszli ze jest z tym problem, moze jakis test online robili

No cóż RedBool... Pamiętaj, że ja tylko _powtarzam_ to, co mi powiedzieli (sprawdzić ich nie mogłem ;-)). Zresztą, mogę nawet przyjąć do wiadomości, że zdechłą wiewiórkę znaleźli mi w MSP... byle tylko mi to naprawili :mrgreen: Daj znać, jak poszło u Ciebie...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 4 stycznia 2016, 21:40

Po naprawie napisze co i jak, dodatkowo chce domowic webasto z thermo call
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 9 stycznia 2016, 11:24

RedBool napisał(a):Po naprawie napisze co i jak, dodatkowo chce domowic webasto z thermo call

Czy w serwisie zrobili Ci film z tej usterki (tzn. czy wystąpiła w ASO)? Bo u mnie mimo błędów żądają potwierdzenia, że tak się dzieje i że się do tego nie przyczyniam dotykaniem czegokolwiek w samochodzie :( Ciekawe jak mam im tą usterkę wywołać akurat gdy będę w ASO... :evil:
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Gecon » 15 stycznia 2016, 11:22

Wymienili mi cały wyświetlacz od MSP, żadnych filmików nie robili i ja żadnych filmików im nie pokazywałem, opisałem słownie co się dzieje i to wszystko
Gecon
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 15 stycznia 2016, 17:08

RedBool napisał(a):Wymienili mi cały wyświetlacz od MSP, żadnych filmików nie robili i ja żadnych filmików im nie pokazywałem, opisałem słownie co się dzieje i to wszystko

Jesteś szczęściarzem. Jeśli możesz napisz mi na priv w którym ASO Ci to zrobili.
EmJot
Sport
Sport

Postprzez host21 » 16 lutego 2016, 22:23

Witam.
Dokładam coś od siebie drogie Panie i Panowie.
Zachowanie mojego "komputera pokładowego".... miłego oglądania
https://youtu.be/RGD2NgRhMmk
host21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez Pik » 17 lutego 2016, 00:30

Filmik raczej dla serwisu. Oglądanie to strata czasu, jednostka do wymiany zapewne. Uszkodzenia części i podzespołów zdarzają się w samochodach niestety.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez host21 » 17 lutego 2016, 08:29

Tak, racja strata czasu dla serwisu.
Serwis stwierdził że zajmie się sprawą, gdy tylko z tego typu przypadłością, przyjadę do nich. Na podstawie filmów nie jest w stanie nic zrobić.
Oczywiście MSP nie zawiesił się ani razu w chwili pobytu auta w serwisie.
host21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon St FR

Postprzez Pik » 17 lutego 2016, 14:10

No to pozostaje czekać, aż objawy mu się pogorszą na tyle, że serwis będzie to mógł zweryfikować.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez Ocelot » 17 lutego 2016, 20:10

@EmJot - jak tam wygląda Twoja sytuacja z MSP?
Ocelot
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja