Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
adasbb napisał(a):A ja bym typował uszkodzenie silniczka, który reguluje pracą przepływu ciepłego/zimnego powietrza przez klimatronik. Podłacz VAG i zobacz czy czasem błędów w klimatroniku nie ma. Będziesz wiedział częściowo na czym stoisz
pawcio121 napisał(a):Witam wszystkich !
Problem z moim Leonem[1.6 16v BCB] wygląda następująco.Podczas jazdy po mieście gdy samochód jest rozgrzany tj 90st.na desce rozdzielczej ogrzewanie wewnątrz jest,ale czasem dmucha powietrzem bardzo ciepłym,a czasem chłodniejszym.Natomiast podczas jazdy na autostradzie po rozpędzeniu sie do 100 czy wiecej km\h z nagrzewnicy zaczyna nawiewać zimne powietrze pomimo ustawień climatronica czy to na 22 czy 29 st.Termostat działa prawidłowo otwiera się i zamyka,wskazówka stabilnie utrzymuje się na 90st.Płyn chłodniczy w normie.Węże do nagrzewnicy wrzące.Czy ktoś z Was może w jakiś sposób pomóc?
Dodam,że mechanik typuje usterkę pompy wody.
pawcio121 napisał(a):Witam wszystkich !
Problem z moim Leonem[1.6 16v BCB] wygląda następująco.Podczas jazdy po mieście gdy samochód jest rozgrzany tj 90st.na desce rozdzielczej ogrzewanie wewnątrz jest,ale czasem dmucha powietrzem bardzo ciepłym,a czasem chłodniejszym.Natomiast podczas jazdy na autostradzie po rozpędzeniu sie do 100 czy wiecej km\h z nagrzewnicy zaczyna nawiewać zimne powietrze pomimo ustawień climatronica czy to na 22 czy 29 st.Termostat działa prawidłowo otwiera się i zamyka,wskazówka stabilnie utrzymuje się na 90st.Płyn chłodniczy w normie.Węże do nagrzewnicy wrzące.Czy ktoś z Was może w jakiś sposób pomóc?
-- 1 lutego 2016, 14:13 --
Sytuacja została opanowana.Jak się okazało winowajcą była przytkana nagrzewnica. Klimatronik po podłączeniu Vag-a nie wykazał żadnych błedów. Mam nadzieję że wykonany zabieg przeczyszczenia nagrzewnicy pomoże na dłuższy czas.
marcin7x5 napisał(a):A klapa blokująca dopływ zimnego powietrza i lub silniczek nią sterujący działa dobrze?
kostrzewian napisał(a):W moim przypadku padła pompa wody.
bzykofm napisał(a):kostrzewian napisał(a):W moim przypadku padła pompa wody.
Miałem dokładnie to samo w służbówce. Pompa przepuszczała płyn, jak wyciekł to nie miało co grzać.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości