Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciek płynu chłodniczego - Co to jest?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 AKL wyciek płynu chłodzącego

Postprzez johny_karol » 24 marca 2015, 11:37

Witam panowie mam problem z wyciekiem płynu chłodzącego . Wyciek pojawia się w miejscu łączenia silnika za skrzynią , Pompa wody, termostat , i chłodnice na 100% nie leja . Co to może byc??
johny_karol
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: 1.6 AKL wyciek płynu chłodzącego

Postprzez neostar » 24 marca 2015, 18:53

W tych okolicach jest gniazdo czujnika temperatury płynu chłodzącego z tworzywa, które lubi sączyć płynem.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Re: 1.6 AKL wyciek płynu chłodzącego

Postprzez johny_karol » 24 marca 2015, 19:26

czujnik i węże suche ,ale chyba cieknie spod obudowy tego króćca
johny_karol
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez marek49ae » 26 stycznia 2016, 13:35

Witam, zmagam się z wyciekiem płynu, w bliżej nie określonym miejscu i chyba tylko podczas stygnięcia silnika, i to nie zawsze. Na płytkach w garażu płyn jest, ze zbiorniczka coś tam ubywa. Według moich spostrzeżeń to zobaczyłem kroplę na wyjściu długiej półosi ze skrzyni, i w tym miejscu jest płyn na ziemi. Podkładanie papierów pod obudowę termostatu nic nie dało, papier suchy. Wszelkie możliwe połączenia węży sprawdzone. Dziś zdemontowałem filtr powietrza, cewkę zapłonową, zabrałem się za kolektor ssący, ale brakło mi czasu bo do roboty trzeba się zbierać. Ktoś coś podpowie??? Auto fajne(świeży zakup), pakiet startowy dla nowego właściciela zakupiony(rozrząd, pasek, rolki, kable, świece filtry, olej), ale za wiele mechanicznie o nim nie wiem. Poprzedniego scenica poznawać nie musiałem bo przez 6 lat służył bezawaryjnie, i na tego też liczę, że się pocieszę :-D
marek49ae
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AXP 1.4

Re: Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez marcin7x5 » 26 stycznia 2016, 18:24

Sprawdź wężyk co idzie do zbiornika wyrównawczego. U mnie on jest przyczepiony do kolektora ssącego i zakręca właśnie w okolicach wyjścia półosi. Być może skapuje właśnie z niego na półoś.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez marek49ae » 27 stycznia 2016, 13:35

Znalazłem wyciek, pod kolektorem ssącym jest łączony obudowa termostatu z rurą do pompy wody, i tam jest oring który przepuszczał płyn.
marek49ae
Stella
Stella

Silnik: AXP 1.4

wyciek :((((((

Postprzez zerker » 22 maja 2016, 21:05

zerker
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Re: wyciek :((((((

Postprzez sebo7w7 » 23 maja 2016, 11:55

Miałem chyba to samo, wypnij wtyczkę i tam jest oring, zdaje się w okolicach tego zielonego(nie wiem czy to jakiś czujnik czy co), u mnie stary oring przepuszczal i cieklo delikatnie po wezyku.

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ
Silnik: CJXA 2.0

Re: wyciek :((((((

Postprzez amcora » 8 lipca 2016, 10:32

walczyłem z czymś takim kilka razy, raz było to mikropęknięcie w ty plastiku co wchodzi do bloku silnika, raz oring w czujniku temp a jeszcze inny przypadek miałem takie że ten plastik się odkształcił i puszczał wodę. Najgorsze jest to że samo z siebie nie ciekło, najczęściej jak silnik był nagrzany po jeździe i zostawiałem go pod blokiem, następnego dnia miałem ubytek płynu w zbiorniczku, namacalnie nic nie mogłem sprawdzić bo albo za gorący silnik albo nic nie było widać.
Ostry Bas Cały Czas
amcora
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.8 T
Silnik: AUQ 1.8

Wyciek płynu chłodniczego

Postprzez goferos » 2 października 2016, 13:52

Witam, tak jak w temacie, ucieka płyn chłodniczy, najprawdopodobniej ucieka przez tą śrubę z uszczelką, uszczelka koloru fioletowego jest tam duża kropla. jest to śruba przy turbo i potrzebuję konkretnej nazwy tej śruby oraz informacji czy mogę ją po prostu wymienić, czy poza odpowietrzaniem trzeba coś jeszcze czasem w turbinie grzebać?
Pzdr
Zdjęcia
goferos
Stella
Stella

Silnik: APP 1.8

Wyciek płynu chłodniczego - Co to jest?

Postprzez WawarT » 1 kwietnia 2018, 20:56

Cześć, Wczoraj w nocy przyjechałem z trasy jakby nigdy nic, nic się nie działo nie było widać żadnego wycieku na podjeździe. Rano wyskoczyła mi czerwona kontrolka przy wskaźniku temperatury wody na szczęście 3m po ruszeniu. Otwieram maskę, spoglądam na zbiorniczek pusto. Pierwsze co to sprawdzam olej, płynu nie przybyło, pod korkiem oleju bardzo delikatny śladowy wręcz nalot koloru kremowego, myślałem że to może UPG ale dolałem płynu, włączyłem silnik i ręką dodaje gazu na przepustnicy i zauważyłem wyciek (tylko podczas dodawania gazu) z tego miejsca, znajduje się one zaraz obok czujnika temperatury, z jego lewej strony pod jakimś wężem, wychodzi z bloku silnika i wygląda jak jakaś śruba(?). Co to jest? i czy dam radę zrobić to bez tłuczenia się po warsztatach?

Ewidentnie cieknie z miejsca wskazanego strzałką na 3 zdjęciu.

1) https://zapodaj.net/16c7a91f0764b.jpg.html

2) https://zapodaj.net/d929894985fa1.jpg.html

3) https://zapodaj.net/8191e332e72c8.jpg.html
WawarT
Stella
Stella

Auto: Leon m1

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna