Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon chodzi na 3 cylindrach

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon chodzi na 3 cylindrach

Postprzez Shin38 » 24 lutego 2016, 20:38

Witam mam pewien problem z moim Leonem. Jakieś 2 miesiące temu po umyciu samochodu wyskoczych mi check i auto chodziło na 3 cylindrach. Gdy następnego dnia chciałem jechać do mechanika auto zaczęło działac normalnie. Komputer pokazał błąd na 3 cewce zapłonowej. Ale jako ze wszystko działało to zostawiłem to jak jest.

Niestety problem znowu powrócił i znowu jak są obfite objawy deszczu. Dzisiaj jednak gdy pojawił sie ten błąd osuszyłem wszystkie cewki i przewody suszarką i odrazu pomogło.

a wiec moje pytanie brzmi czy to już żywotność cewki dobiega końca czy może bardziej iść w kierunku przebicia na kablach które powodują wyskakiwanie błędu? ewentualnie czy na pracę cewki może wpływać większa wilgotność?
Shin38
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Leon chodzi na 3 cylindrach

Postprzez marcin7x5 » 24 lutego 2016, 21:00

Ewidentnie cewka. Jak chcesz mieć pewność to zamień miejscami i sprawdzić czy będzie wypadanie zapłonu na innym cylindrze.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Shin38 » 25 lutego 2016, 07:19

Ok, dzięki, a czy ma znaczenie jakiej firmy cewke kupię? Bo teraz wszystkie są z VW a mogę kupić z ngk zamiennik?
Shin38
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 25 lutego 2016, 10:19

Ja mam w swoim AZD jedną cewkę NGK i działa w pełni prawidłowo. W ogóle mam miszmasz, bo mam 1 ngk, 1 beru, 2 oryginalne VW i tak już śmigam półtora roku i jest ok. Jak masz takie kłopoty z wilgocią, to popatrz też na wtyczki od cewki, czy może nie jest popękana, przewodu idące do cewki. Bo może tam jest problem, a nie w samej cewce. Zamieniałeś ją miejscami?
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Shin38 » 25 lutego 2016, 17:09

Nie zmieniałem miejscami, dzisiaj znowu wszystko działa normalnie. Właśnie zastanawiałem sie nad możliwym przebiciem na kablach albo na samej wtyczce. Jutro jadę pod kompa bo dzisiaj mój mechanik nie ma czasu to będe wiedział czy to ta sama cewka
Swoją drogą to kable w tym silniku są naprawdę dziwne(nie spotkałem wcześniej takich) - wyglądają jakby były izolowanie taśmą izolacyjną
Shin38
Stella
Stella

Postprzez oczkolek » 25 lutego 2016, 19:51

Moim zdaniem cewka ma mikropęknięcia, gdy jest wilgotno występują wtedy przebicia i silnik nie pali właściwie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna