Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

brak mocy i migająca kontrolka świec żarowych

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

brak mocy i migająca kontrolka świec żarowych

Postprzez kkarolciaa90 » 29 lutego 2016, 15:10

Cześć,

Zacznę od tego, że wczoraj pogrzebałam z chłopakiem w samochodzie ... jako, że ostatnio strasznie głośno chodzi mi wiatraczek od klimy, a jego demontaż jest dziecinnie prosty postanowiliśmy go wyjąć i zobaczyć 'w czym tkwi problem'. Okazało się, że podczas obracania w różnych płaszczyznach dźwięk zanika, więc tylko naoliwiliśmy części ruchome i zamontowaliśmy z powrotem do czasu aż nie zamówię nowego. Mój luby zdjął jeszcze rurę z intercoolera do przepustnicy, żeby sprawdzić czy trzeba ją przeczyścić i zamontował na miejsce (może nie wskoczyła?). Później zachciało mi się doświetlania zakrętów więc podpięliśmy leonka pod komputer, oceniliśmy, że nie jest to możliwe, sprawdziliśmy błędy (brak) i poszliśmy do domu. Dzisiaj rano wsiadam w samochód, ruszam i nagle kaszana. Zaświeciła się kontrolka świec żarowych i auto straciło na mocy. Dusi się, jak gruźlik i nie chce jechać. Do tego podczas dodawania gazu jest dziwny dźwięk jakby gdzieś uchodziło powietrze. Taki dziwny świst:'( turbina w ogóle się nie włącza ... Nadmienię, że już wcześniej były dni kiedy robiła mi się dziura w mocy przy niskich obrotach albo na autostradzie przy 200 - 220 km/h były odczuwalne fluktuacje mocy/prędkości - jakby wiało od przodu i hamowało samochód ;p autko jest po programie i ma 203 KM i moment obrotowy 465 Nm.
Ps. Wydaje mi się, że podniósł się poziom płynu chłodniczego. Wykluczyłam olej - nie ma różnicy faz. Być może tego płynu było aż tak dużo, ale teraz rzuciło mi się to w oczy.

Koledzy proszę pomóżcie ... Samochód mi padł kiedy odwoziłam chłopaka na 4tygodniową delegację do Szwecji ... jestem tylko ja i moje auto. Wiem, że muszę oddać auto do mechanika, bo wszystkiego sama nie ogarnę, ale chcę mieć ogólny pogląd na to, co mogło się zepsuć. Mój znajomy mechanik mieszka daleko od mojego domu, więc muszę oddać leonka do obcego warsztatu i nie chcę żeby mnie naciągnęli na kasę. Kupiłam nowe Dunlopy Bluresponse ... Nie pozwólcie, żeby się zmarnowały ;( :boje:

Ps. Wyczytałam na necie, że może to być zawór EGR, N75, przepływomierz, przepustnica ... przewody ciśnieniowe, jakieś czujniki ciśnieniowe turbo?

Z góry dzięki!
kkarolciaa90
Stella
Stella

Auto: Leon FR II
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: brak mocy i migająca kontrolka świec żarowych

Postprzez tracer1 » 29 lutego 2016, 17:19

Mój luby zdjął jeszcze rurę z intercoolera

sprawdź to, bo
Do tego podczas dodawania gazu jest dziwny dźwięk jakby gdzieś uchodziło powietrze.
tracer1
Stella +
Stella +

Auto: Audi A3
Silnik: BWA 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel