Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pilot centralnego zamka nie działa + nie programuje się

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pilot centralnego zamka nie działa + nie programuje się

Postprzez Rafau_ » 11 listopada 2015, 23:50

Witam

Tydzień temu kupiłem Leona, teraz walczę z problemami, m.in. z tym najbardziej denerwującym - pilotem. Przekopałem kilka tematów o niedziałającym pilocie na forum, ale nie znalazłem tego, czego szukam.

Gdy kupiłem auto pilot był rozładowany - baterie wymieniłem, schodzę na dół zadowolony, wciskam przycisk i... cisza.
Znalazłem w sieci 4-5 metod programowania pilota bez podłączania kompa - żaden nie zadziałał. Dzisiaj dorwałem znajomego z kabelkiem, podłączyliśmy komputer i przeprowadziliśmy programowanie pilota (46-moduł komfortu,10-adaptacja, nowa wartość 1 itd itp...) i teraz tak:

1) jak nie działało, tak dalej nie działa

2) po kliknięciu "save" i wciśnięciu przycisku na pilocie usłyszałem dobiegający z lewej strony dźwięk, króciutki, jakby "pyknięcie" przekaźnika..

Już chciałem kupować nowy pilot, ale skoro jest jakiś dźwięk, jakaś reakcja, to znaczy że chyba auto reaguje? A skoro reaguje, to dlaczego nie programuje pilota?

Auto z roku 1999, kluczyk z oznaczeniami 730 955 00 433mhz 5FA 007 680

proszę o jakąś pomoc :roll:
Rafau_
Stella
Stella

Auto: Leon 1M Sport
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: Pilot centralnego zamka nie działa + nie programuje się

Postprzez tatian » 12 listopada 2015, 04:22

Wg mnie pilot do wymiany. Od samego początku był zapewne walnięty. Może i ostatnim tchnieniem wydał jakiś impuls z siebie, ale nie ma bata żeby ten pilot wytrzymał 16 lat. Fajnie gdybyś dorwał kogoś z takim pilotem i jeszcze sobie sprawdził, ale zapewne i tak to nic nie da.
Ps. baterie włożyłeś dobrą stroną? Pali się czerwona kontrolka na pilocie? Bo ja się kiedyś pomyliłem.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 12:35

Radio masz oryginalne?
adrian3010
Stella +
Stella +

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Rafau_ » 12 listopada 2015, 15:15

tatian napisał(a):Ps. baterie włożyłeś dobrą stroną? Pali się czerwona kontrolka na pilocie? Bo ja się kiedyś pomyliłem.

No bez przesady :P Dioda mruga w odstępach ok. 1 sekundy.

tatian napisał(a):Fajnie gdybyś dorwał kogoś z takim pilotem i jeszcze sobie sprawdził, ale zapewne i tak to nic nie da.

No mam do dyspozycji tylko pilot do skody roomster, ale to zapewne inna częstotliwość...

adrian3010 napisał(a):Radio masz oryginalne?

Jak kupiłem auto, w środku było fabryczne radio BRISA, ale nie dawało się włączyć, wyświetlało cały czas "ERROR 1". Więc je wywaliłem i wrzuciłem swojego Pioneera. A to może mieć coś do rzeczy? :shock:
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 16:00

Nie mostkowałeś stałego zasilania i zasilania po stacyjce?
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez Rafau_ » 12 listopada 2015, 16:12

adrian3010 napisał(a):Nie mostkowałeś stałego zasilania i zasilania po stacyjce?

Za kostką ISO na pewno, radio wcześniej siedziało w starym golfie i denerwowało mnie wyłączanie się go po wyjęciu kluczyka.
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 16:19

Na kostce iso żółty z czerwonym połączony?
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez Rafau_ » 12 listopada 2015, 16:22

adrian3010 napisał(a):Na kostce iso żółty z czerwonym połączony?

Na 99% tak. Nie trzymaj mnie dłużej w niepewności i powiedz co schrzaniłem. :D
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 16:25

Rozłącz albo kostkę iso wypnij i sprawdź czy pilot działa,
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez Rafau_ » 12 listopada 2015, 22:11

Chyba szykuje się jakaś grubsza historia... Podłączyłem radio normalnie, tak, że powinno odpalać się po kluczyku. Przekręcam zapłon i... Nic. Zajrzałem do bezpieczników. Nie miałem bezpiecznika nr 37 (korzystałem z tego opisu: http://i.imgur.com/BChkKMq.jpg a więc gniazdo elektryczne) Miałem za to nie wiem z jakiej racji bezpiecznik nr 35 (gniazdo złącza przyczepy). Przerzuciłem go tymczasowo w miejsce 37, radio się włączyło, ba, nawet zaczęła mi działać lampka w schowku, która nie działała... Oczywiście pilot dalej nie działa. Nie próbowałem jeszcze z odłączonym całkowicie radiem, idę zaraz sprawdzić.
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 22:48

Brzęczyk od włączonych świateł ci działa i zapala się oświetlenie wnętrza po wyjęciu kluczyka ze stacyjki?
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez Rafau_ » 12 listopada 2015, 23:15

Na wyjętym radiu też pilot nie załapał. Światło po wyjęciu kluczyka nie działało, działa odkąd wsadziłem ten bezpiecznik. Brzęczek działa.
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez tatian » 12 listopada 2015, 23:24

Rafau_ widzę, że jesteś z Torunia. Trzeba zrobić spot to Ci pomożemy. W Toruniu na Reja stoi mój były Leon. Musiałbyś zagadać z obecnym właścicielem żeby Ci użyczył do sprawdzenia pilota :). Mi w domu też został jeden, ale nie wiem czy będzie działał. Mogę Ci go nawet na próbę dać.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez adrian3010 » 12 listopada 2015, 23:48

Szwagier miał podobną sytuację że nie mógł zaprogramować kluczyka na wszelkie sposoby, był u elektryka i ten podpiął pod komputer i stwierdził że tak jakby kluczyk cały czas był w stacyjce. Jeżeli kluczyk jest w stacyjce to pilotem nie zamkniesz i nie otworzysz samochodu pilotem. Więc rozebrał stacyjkę sprawdził styki i wszystko ok. Coś mnie tchnęło i sprawdziłem w kostce pin na którym powinno byc napięcie dopiero po włożeniu kluczyka a było cały czas. Przypomniało mi się że wkładał nie oryginalne radio i mostkował zasilania na kostce iso żeby chodziło cały czas nie tylko po stacyjce. Okazało się że nie odciął przewodu od strony stacyjki tylko połączył oba przewody. W ten sposób napięcie wracało "od dupy strony" do stacyjki i modułu tym przewodem i dla modułu kluczyk był w stacyjce, dlatego też nie działał mu brzęczyk świateł i nie zapalało oświetlenie po wyjęciu kluczyka. Wypieliśmy tą nieszczęsną kostkę iso i wszystko wróciło do normy, wreszcie mógł cieszyć się zamykaniem z pilota. Taka głupota a męczyliśmy się z tym pilotem prawie dwa tygodnie, przeczytaliśmy prawie cały internet, wszystkie mikrostyki w zamkach sprawdzaliśmy i już miał moduł komfortu kupować.
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez Rafau_ » 13 listopada 2015, 14:52

tatian, fajnie że są tu jacyś "tubylcy" :D Jeśli chodzi o jakiekolwiek spoty to ja bardzo chętnie.

adrian3010 napisał(a):Szwagier miał podobną sytuację że nie mógł zaprogramować kluczyka na wszelkie sposoby, był u elektryka i ten podpiął pod komputer i stwierdził że tak jakby kluczyk cały czas był w stacyjce. Jeżeli kluczyk jest w stacyjce to pilotem nie zamkniesz i nie otworzysz samochodu pilotem. Więc rozebrał stacyjkę sprawdził styki i wszystko ok. Coś mnie tchnęło i sprawdziłem w kostce pin na którym powinno byc napięcie dopiero po włożeniu kluczyka a było cały czas. Przypomniało mi się że wkładał nie oryginalne radio i mostkował zasilania na kostce iso żeby chodziło cały czas nie tylko po stacyjce. Okazało się że nie odciął przewodu od strony stacyjki tylko połączył oba przewody. W ten sposób napięcie wracało "od dupy strony" do stacyjki i modułu tym przewodem i dla modułu kluczyk był w stacyjce, dlatego też nie działał mu brzęczyk świateł i nie zapalało oświetlenie po wyjęciu kluczyka. Wypieliśmy tą nieszczęsną kostkę iso i wszystko wróciło do normy, wreszcie mógł cieszyć się zamykaniem z pilota. Taka głupota a męczyliśmy się z tym pilotem prawie dwa tygodnie, przeczytaliśmy prawie cały internet, wszystkie mikrostyki w zamkach sprawdzaliśmy i już miał moduł komfortu kupować.

W pewnym sensie u mnie też mógł tak to odbierać, bo jednak lampka po wyjęciu kluczyka się nie zapalała. Dzisiaj jeszcze raz podłączę vaga i popróbuję. Teraz mam problem, bo jak zrobiłem radio po kluczyku, to gubi pamięć... Nic, będę się bawił dalej. Zastanawiam się jeszcze, czy jak kupię na allegro pilot 433mhz, np taki: http://allegro.pl/pilot-dwukanalowy-dwa ... 75498.html to da się go zaprogramować do auta?

P.S. rozumiem, że takich rzeczy się na publicznym forum nie podaje, więc jeśli ktoś byłby uprzejmy podrzucić mi na PW gdzie się znajdują pozostałe bezpieczniki od alarmu (bo domniemam że są jeszcze np. od syreny) to byłbym bardzo wdzięczny.
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez adrian3010 » 13 listopada 2015, 15:57

Zmostkuj sobie jak na tym zdjęciu, z tym że nie pamiętam już czy u nas w leonach stałe 12V jest na czerwonym jak tu czy na żółtym i będzie ci działać radio normalnie bez stacyjki. Tylko nie rozcinaj tego niebieskiego, takie zdjęcie znalazłem akurat.

Obrazek
adrian3010
Stella +
Stella +

Postprzez m_wisnia » 14 listopada 2015, 17:20

Dwa lata temu moje oba piloty padły praktycznie jednocześnie i naszukałem się winy w samochodzie no bo jeśli dwa od razu to przecież nie ich wina. A jednak usterka była w pilotach ale okazało się to naprawialne. Zaniosłem to elektronikowi wymienił mi te największe scalaki na płytkach i działają do dziś. U mnie tak samo jak Tobie popsuty pilot programował się-słychać było cyknięcie z okolic kierownicy-jednak nie otwierał/zamykał drzwi. Po naprawie trzeba było od nowa zaprogramować piloty w pamięci sterownika. Impreza kosztowała mnie 50 PLN od jednego pilota-scalak plus przelutowanie (robiłem to u faceta w podwarszawskim Brwinowie). Daj znać co było przyczyną u Ciebie. Pozdro! :mrgreen:
m_wisnia
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Rafau_ » 15 listopada 2015, 14:57

m_wisnia, dzięki, zawsze to jakiś trop. :)

Podłączyliśmy vaga. Tym razem udało się skasować piloty z pamięci, a potem zaprogramować mój. Ale kolejny raz tylko "cyk" z okolic kierownicy i dalej nic. Sprawdziliśmy błędy, a tam:

3 Faults found:

00849 - S-contact at Ignition/Starter Switch (D)
25-10 - Unknown Switch Condition - Intermittent
00953 - Interior Light Time limit
25-10 - Unknown Switch Condition - Intermittent
01179 - Incorrect Key Programming
35-00 - -

Zastanawia mnie w szczególności to pierwsze - kostka stacyjki? Wymieniać?
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez Dragos » 25 listopada 2015, 20:44

Podepnę się pod ten temat. Mój pilot natomiast zachowuje się dziwnie. Jeśli zdejmę obudowę i wciskam przyciski to działa bez zarzutu. Jak złożę pilot w całość nie działa. WTF?
Dragos
Stella +
Stella +

Auto: S L
Silnik: ARY 1.8

Postprzez przemaszko » 25 listopada 2015, 22:24

Ja mam lepszy problem gdy wyjme baterie to pilot dziala w momencie wlozenia w stacyjke przestaje dioda nie mryga
przemaszko
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: leon I
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Rafau_ » 20 grudnia 2015, 17:06

Ja rozwiązałem problem, więc zostawiam dla potomnych informację :D :

nie miałem od kogo pożyczyć kluczyka/pilota, więc kupiłem na allegro za 110zł nowy chiński scyzoryk, który wg oznaczeń miał pasować. Odłączyłem aku na godzinę, żeby wszystko co może się zresetowało. Później zaprogramowałem nowy pilot w następujący sposób:

1) kluczyk z niedziałającym pilotem do stacyjki, włączony zapłon
2) kluczyk zapasowy (bez pilota) w zamek drzwi
3) przy otwieraniu drzwi kluczykiem naciskałem przycisk otwierania na nowym pilocie, przy zamykaniu drzwi kluczykiem przycisk zamykania. Spróbowałem tego od strony kierowcy i od strony pasażera, potem wyciągnąłem kluczyk ze stacyjki, wciskam na nowym pilocie guzik zamykania, myśląc, że to nic nie da, a tu proszę bardzo - auto się zamyka i otwiera z nowego pilota :)
Rafau_
Stella
Stella

Postprzez MARCIN38 » 8 kwietnia 2016, 21:02

A u mnie dzisiaj przestał działać pilot, dioda w pilocie raz mruga raz cisza, podjechałem po nową baterie i to samo działa przez chwile i potem nie mruga dioda, po wyjęciu i włożeniu bateri znowu przez chwile działa i przestaje a mam tylko jeden kluczyk. Miał ktoś taki przypadek? Wczoraj auto stało z odpiętą klemą ale po podłączeniu normalnie zamknąlem i otworzyłem z pilota a dziaiaj zonk.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez faoq » 11 kwietnia 2016, 15:32

Ja też mam tak z moim pilotem. Myślę że coś w pilocie nie łączy bo gdy nim postukam albo pstryknę palcem to dioda się zapali i central zadziała.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
faoq
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez MARCIN38 » 11 kwietnia 2016, 19:05

U mnie dalej nie działa centralny z pilota,kluczykiem zamykam wszystkie drzwi jak i szyby, elektronik poprawił luty w pilocie dioda mruga, pilot wysyła sygnał bo sprawdzał na jakimś testerze ale po podpięciu pod komputer widzi kluczyk ale nie odbiera sygnału chyba centralka w samochodzie coś nie działa ale zajmnie się nią dopiero w piątek. Tylko to zostało do sprawdzenia.
MARCIN38
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez glenton » 14 kwietnia 2016, 20:50

A wymieniał ktoś z Was sam pilot w sensie bebechy ze starego oryginalnego pilota (u mnie to taki brązowy) do nowego pilota? Moje 2 oryginały po 15 latach mają podarte i dziurawe gumki a nie bardzo wiem czy do pilotów za 13pln na allegro będzie środek pasował?
glenton
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez adams » 17 kwietnia 2016, 18:59

To ja Wam powiem co jakiś tydzień temu mi się przytrafiło. Wychodzę z auta, trzaskam drzwiami od kierowcy, klikam na "zamknij" na pilocie a tam zero reakcji. Patrzę na pilota a tam dioda mruga w odstępach pól sekundy mimo, że żaden przycisk nie był wciśnięty. Na pojedyncze naciskanie przycisków otwórz/zamknij ani pilot ani zamek nie reagował. No to przytrzymałem przycisk zamykania przez jakieś plus minus 5 sekund aż usłyszałem piękny odgłos zamykających się drzwi :D Dioda na pilocie zgasła i wszystko otwiera i zamyka jak należy. Tak sobie pomyślałem, że pilot przeszedł w jakiś tryb "serwisowy/programowania", tylko pytanie jak ? dlaczego ? :D Mieliście tak kiedyś ? Nie jestem pewien czy przypadkiem nie zaczął trochę lepiej zbierać od tego momentu, ale może mi się wydaje :mrgreen:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez lukaszeq123 » 29 czerwca 2016, 22:24

Jak często wymieniacie baterie w pilocie? Ja muszę wymieniać praktycznie co miesiąc, nie wiem czy to normalne, że tak szybko żre baterię?
lukaszeq123
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Postprzez Pavulon87 » 30 czerwca 2016, 05:25

To na pewno nie normalne. Prąd w pilocie pobierany jest tylko chwilowo, a to za mało żeby tak szybko rozładować.
Ja jeszcze nie wymieniałem ani razu(ponad rok). Myślę, że przy normalnym użytkowaniu spokojnie kilka lat powinna wytrzymać bateria.
Pavulon87
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne