Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 TDi AHF brak mocy i wiedzy mechanikow

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 TDi AHF brak mocy i wiedzy mechanikow

Postprzez ecki » 6 kwietnia 2016, 11:42

Witam serdecznie,

Prosiłbym o pomoc forumowiczów, szukałem podobnych tematów jednak w nich nie do końca znalazłem odpowiedz.
Mianowicie, problem polega na tym, że auto straciło moc z 110KM mam czasem może 90 a czasem jedzie jak SDi :-( Auto kupiłem w czerwcu zeszłego roku. Na dzień dobry wymieniłem rozrząd pompę filtry itp., diagnoza na komputerze ok silnik miał mało mocy tak jak teraz jednak po zrobieniu geometrii było ok. W styczniu znów stracił wigor, na szczęście był to wężyk od podciśnienia, zaraz kazałem wymienić wszystkie. Przy wymianie wężyków mechanik powiedział, że przepływomierz jest założony "jakiś chiński". Zaworek n75 też niby troszkę przepuszcza. Najważniejsza rzecz, to jak go kupowałem sprzedający powiedział, że auto próbowano mu ukraść i złodzieje byli tak obeznani, że skasowali mu komputer i sami auto unieruchomili. Zapewniał, że program został wgrany oryginalny w salonie seata w 2012 roku bodajże. Teraz u innego mechanika na komputerze (nie mówilem mu o tym fakcie) od razu stwierdził, że coś z programem jest nie tak bo jest inna dawka rozruchowa, jednak inne parametry są ok. Turbina regenerowana w 2014. Spalanie też wydaje się za duże, na trasie w granicach 5,8-6,0l przy jeździe do 120km/h! Miałem wcześniej Ibize z tym samym silnikiem i spalanie na tej samej trasie to max 4,2 było. Piszę dlatego, że chciałbym zminimalizować koszty ew naprawy, a nie wiem od czego tutaj zacząć, jeśli czegoś nie napisałem ważnego odpowiem na dole.

Z góry dzięki, Pozdrawiam!
ecki
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: 1.9 TDi AHF brak mocy i wiedzy mechanikow

Postprzez chlorek » 6 kwietnia 2016, 11:55

Ciężko będzie coś powiedzieć. Trzeba zacząć od wgrania prawidłowej serii (odwiedź jakiegoś tunera). Potem zrobić porządne logi.
Może turbo, może wtryski, może przepływka, może góra do roboty itp.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez ecki » 6 kwietnia 2016, 16:23

A skoro już mam wgrać nowego softa, to czy można go przy okazji podnieść do 130KM ?
ecki
Stella
Stella

Postprzez Maras2003 » 6 kwietnia 2016, 19:19

Można. Ale najpierw najlepiej wrzucić serię + zdiagnozować co jest nie halo.

Skąd jesteś ?
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ecki » 13 kwietnia 2016, 22:33

Okolice Środy Wielkopolskiej 50 do Poznania

-- 13 kwietnia 2016, 23:31 --

Odgrzewam, bo w 80% uporałem się ze stratą powera w moim Leonie. Po wizycie u innego mechaniora i podłączeniu pod kompa stwierdził, że wszystko gra i buczy, jednak nie ma podciśnienia i winy kazał szukać "pod spodem" bo węże do góry były szczelne. Po sprawdzeniu węży, kierunek padł na intercooler. Okazało się ze jest on dziurawy, a do tego pływa w oleju. Wymiana coolera na używany ori i sprawdzenie czy maszyna idzie. Nie idzie. Szukam więc dalej, po zrobieniu klilku rundek auto falowało na obrotach nie ciągło zawsze tak samo i zauważyłem, że pedał od hamulca wariuje. Pompa vacum okazała sie tez kiepska, wymieniona na używaną ori. Auto pali, chodzi i jeździ. Natomiast kwestia jest tego, że w intercoolerze było tyle oleju. Co to może oznaczać? Pojeździć z tydzień i sprawdzić znów coller? Dodam, że auto idzie, ale turbo przez miesiac w nim było praktycznie nie używane i czuje, że nie ma ono tych 110KM.
ecki
Stella
Stella

Postprzez Maras2003 » 14 kwietnia 2016, 15:48

Warstwa oleju wewnątrz dolotu jest zjawiskiem normalnym, paruje z odmy i widocznie skrapla się gdzie mu chłodniej - czyli gdzieśtam przy końcu IC.
Jaki lejesz olej ? Mi motul strasznie parował, aktualnie liqui moly i jest lepiej, temp do 120 stopni.
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez ecki » 18 kwietnia 2016, 21:54

Leje castrola 10w 40. Po 5 dniach dojazdu do pracy wreszcie odżyła turbina. W sobote sprawdze czy w ic znow nazbierało się oleju. Jeśli wszystko bedzie okey planuje coś podziałać z softem. Czytajac forum wiele takich tematów sie przewineło, mam typka co 1.9 tdi kreci właśnie na 130KM, robi to za 350 zł. I mędrkuje czy takie zabiegi mają dla mnie sens, gdzie dziś ekonomia liczy sie najbardziej. Wgrać to i zobaczyc czo bedzie? Troche sie rozeznałem w okolicy i w zasadzie wszystko w koło to chiptuning + hamownia 1,2k-1,5kzł (a dla geodety to miesieczny zarobek :oops: :D ) .
ecki
Stella
Stella

Postprzez Maras2003 » 19 kwietnia 2016, 19:15

Wiesz jaka jest różnica między softem u tunera, a softem od gościa robiącego to w szopie ? Czasem żadna, szczególnie przy seryjnych gratach. A czasem za 200zl zostaniesz byle co. Też bawię się w softy, średnio 300zl kasuje, nie wydaje mi się zebym robił to gorzej od tunera z hamownią.
Maras2003
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel