Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falowanie obrotów i szarpanie podczas przyspiesz - aus pb/lp

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Falowanie obrotów i szarpanie podczas przyspiesz - aus pb/lp

Postprzez lukaszbabiarz » 1 sierpnia 2015, 19:02

Witam wszystkich

Mam od pewnego czasu problem z moim leonem ręce mi opadają do ziemi:(
Problem polega na, delikatnym falowaniu obrotów odczuwalne na biegu jałowym ,oraz szarpanie podczas przyspieszania w okolicach 1000 do 2500. Wspomnę ze sytuacja na bp tak samo na lpg się powtarza , najbardziej słychać na zewnątrz jak auto nie równo pracuje ,a tak raczej nie powinno być :cry:
Byłem u mechanika stwierdził przepustnica , wiec wyczyściłem ale nic sie nie zmieniło, następnie podjechałem kupiłem drugą tez wyczyściłem założyłem i dalej to samo stwierdził ze to jednak nie przepustnica. Mówię do niego żeby podnieść obroty wiec wyciąga kompa połączył sie przez VCDs i stwierdza ze tez nie da rady i nie wie co to jest, ze się z tym nie spotkał żeby nie dało się podnieść a wiem ze gość zna się na rzeczy. Stwierdził ze ciśnienie jest w porządku nie ma nieszczelności bo nic nie słychac i ze egr tez . Wtedy osłabłem pojechałem kupiłem nowy filtr powietrza, nowe świece , nowe kable , nowa Cewka firmy SKV i dalej to samo obroty falują i szarpie budą przy przyspieszaniu na niskich obrotach, mam dziurę w złączu elastycznym tłumika to chyba raczej by tego nie robiło, mam zamiar sie za to zabrac jak dojdę w końcu co go gryzie.
Nie wiem sam co robic.Wydałem już ponad 600 zł i nawet trochę się nie poprawiło :| :| Nie chce już pchać kasy w coś co nie przynosi żądanego celu . Co jeszcze mógł bym zrobić sam , może coś przeczyścić no sam nie wiem z góry dzięki za pomoc
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Potrzebuje pomocy z Leonem 1.6 16v aus bp/lpg

Postprzez pietrek86 » 1 sierpnia 2015, 21:16

Możesz jeszcze spróbować wyczyścić map sensor w kolektorze ssącym benzyną ekstrakcyjną ale z tym delikatnie, druga sprawa do sprawdzenia odma ( separtor oleju pod kolektorem ssącym ) sprawdź czy rurka od odmy nie jest pęknięta ( przetopiona ) jeżeli to nie pomoże do sprawdzenia pozostaje sonda lambda
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez lukaszbabiarz » 2 sierpnia 2015, 09:40

Witam

A gdzie dokładnie znajduje się map sensor , może jakieś foto żeby mnie nakierować bo jestem trochę zielony(czy to chodzi o czujnik atmosferyczny lub coś takiego bo gdzieś o tym czytałem raz ale nie mam pojęcia gdzie sie znajduje) .
Rurka od odmy ta gumowa była uszkodzona u dołu , ale zakleiłem taśmą dokładnie bo nie mogłem jej nigdzie namierzyć z tego co sprawdzałem to nie łapie tam powietrza jakiegoś lewego . Jutro ją sprawdzę jeszcze czy nic się tam nie dostaje
Odpalałem samochód bez filtra na odpiętym wężu od odmy i tez falowało identycznie.

-- 2 sierpnia 2015, 09:40 --

Wystartowałem dzisiaj o 4 rano odwieść żone na autokar i było chłodno , wtedy auto chodziło prawie ze idealnie . Gdy jest gorąco zaczynają się falowania obrotami ;/
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 2 sierpnia 2015, 10:06

Map sensor jest po lewej stronie jak patrzysz na silnik mniej więcej na przeciwko gdzie znajduję się bagnet do sprawdzania oleju
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez lukaszbabiarz » 2 sierpnia 2015, 13:17

zrobiłem parę fotek bo nie mogę tego namierzyć;// w którym to miejscu dokładnie jest bo od góry to nic takiego nie widzę

http://zapodaj.net/1d76316296ae9.jpg.html
http://zapodaj.net/324a6498c5bfb.jpg.html
http://zapodaj.net/fc7ac6573331e.jpg.html
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 2 sierpnia 2015, 17:19

Na trzeciej fotce odchodzi rurka z listwy wtryskowej idzie ona właśnie do tego czujnika
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez adasbb » 2 sierpnia 2015, 17:19

Zdjęcie numer 3 - jak patrzysz na bagnet, obok masz regulator ciśnienia na listwie wtryskowej, centralnie pod nim znajduje się map sensor, przykręcony na dwóch torxach :)
adasbb
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Postprzez lukaszbabiarz » 2 sierpnia 2015, 20:23

Dzięki panowie jutro zabieram sie za rozbiórke , z tego co widzę muszę sciągnąć całą obudowę filtra wraz z nim żeby się dostać do tego sensora :-D .Przypomniało mi się jak kumpel zakładał mi gaz to wspomniał coś ze mam tzw rozjazd na mapach jak chodzi na benzynie. Ale czy bd to miało coś wspólnego z gazem??? Sterownik od gazu chyba ma swoje mapy i mówił ze na gazie jest idealnie na mapie , to raczej nie powinien falowac na gazie, tylko na benzynie??? tak stwierdzam ale pewnie błędnie to odbieram.
Na benzynie troszeczkę te falowania są mniejsze i szarpania ale tez dość mocne i denerwujące , gość od gazu mi mówił ze gaz jest bardziej czuły od benzyny i dlatego tak jest. Jak opanuje co jest z benzyna to i gaz bd chodził bez zastrzezen .

Mam rozumieć że wie co mówi ?? czy poprostu mnie spławia

Zapomniałem dodać ze CHECK nie świeci wcale i czasami jak bym próbował odpalic i zgasic auto pare razy pod rząd, to za którymś razem trzeba go dość długo chełtac tak jak by się zalewał

Z góry dzięki za pomoc 8)
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez ciagus » 2 sierpnia 2015, 22:59

Jeśli wykluczyłeś ''lewe'' powietrze zaciągane przez silnik to ja bym się przyjrzał instalacji gazowej.Jak będzie niedokładnie wystrojona instalacja to cyrki z falowaniem obrotów mogą jak najbardziej mieć miejsce.Jaki masz sterownik, reduktor i wtryski lpg?
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez lukaszbabiarz » 3 sierpnia 2015, 09:10

Sterownik LPG TECH 204
wtryski Stag ac w-01
reduktor ac r01 150e

Przypomnę ze przed założeniem instalacji działo się tak samo tylko było trochę mniej odczuwalne.
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez Sivvy » 3 sierpnia 2015, 11:35

W AKL-u problemem są często uszczelki pod kolektorem ssącym. Można i tutaj to sprawdzić.
Sivvy
Stella +
Stella +

Silnik: AKL 1.6

Postprzez lukaszbabiarz » 3 sierpnia 2015, 16:41

dzięki mam trochę czasu bo obecnie jestem po wypadku wiec wszystkiego spróbuje , dziś zabieram się za map sensor :brawo: :brawo: . Jak nie pomoże to zrobię wymianę uszczelki :wink:

-- 3 sierpnia 2015, 16:41 --

Witam jestem po zabiegu czyszczenia map sensora , zapowiada sie dobrze jeszcze troche falują ale już mniej.
Musze trochę pojejzdzić zeby wszystko wróciło na swoje miejsce , bo gdy zawsze sciagne kleme od aku to przez pare dni auto sie inaczej zachowuje po jakiś 100 km auto wraca do normy.

Po wyczyszczeniu miałem problem z odpaleniem i zaświecił sie check ,ale po jezdzie próbnej sie unormował i pali na strzała (check zgasł) kerciłem go do tego stopnia az kontrolka od oleju zaczeła świecic. Mój błąd bo aku odpiołem jak juz czujnik miałem w rekach poprostu zapomniałem wcześniej :bije:
Odma ciagnie troche oleju bo troche było na obudowie filtra, wyczysciłem wszystko na igłe zobaczymy co bd dalej

to taka spocona obudowa nie dosłowny olej
http://zapodaj.net/6f728e06a2552.jpg.html

Przed
http://zapodaj.net/d5b4d6e917492.jpg.html
http://zapodaj.net/b18c3adabd3a6.jpg.html
http://zapodaj.net/5673e1e8d1023.jpg.html

po
http://zapodaj.net/5d57f0b4fd3e3.jpg.html
http://zapodaj.net/62cfdb41e5d47.jpg.html

Nie jest łatwo wydłubać ten czujnik :brawo:

Po wyczyszczeniu byłem na regulacji gazu (sprawdzić czy czegoś nie rozłączyłem :P)

Zastanawia mnie jeszcze czujnik ciśnienia czy takie rzeczy tez się czyści ??
Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić czy czujnik połozenia wałka czy jest sprawny i czy sonda pokazuje odpowiednie parametry, powinien sie zaświecic chceck jak by były nie sprawne te dwa elementy???
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Re: Falowanie obrotów i szarpanie podczas przyspiesz - aus p

Postprzez ciagus » 5 sierpnia 2015, 11:52

Jak zdejmiesz klemę to resetują się korekty, dlatego też silnik inaczej pracuje przez jakiś czas.Ważne żeby zarówno na pb i na lpg były identyczne.Podgląd sondy będziesz miał w grupach 030-033 w silniku w programie vag-com.
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Postprzez lukaszbabiarz » 6 sierpnia 2015, 16:44

Witam ponownie , falowanie dalej wystepuje , juz brak słów pytałem sie 3 mechorów co z tym. Każdy albo nie wiem albo nie chce sie podjąć , przeciez to tylko 1.6 stara jednostka nie wiem w czym problem;/ umówiłem sie na wymiane złącza elastycznego na poniedziałek bo jest uszkodzone . Ale w tym napewno problem nie leży , jeden z mechaników cos wspomniał o wgraniu nowych map ale to pewnie cena kosmiczna bd.
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 6 sierpnia 2015, 18:01

Tak sobie myślę, czy czasem u Ciebie nie jest to wina EGR'a. W jakim zakresie falują obroty? Od razu jak masz na biegu jałowym falują czy po chwili? Jak po chwili to zwróć też uwagę na skraplacz par paliwa, czy cyka i się wyłącza czy cały czas pracuje, czy w ogóle? W moim przypadku za lekkie falowanie obrotów winne były dwa czynniki - jeden to nie zrobiona adaptacja EGR po czyszczeniu przepustnicy i również EGRa, druga to stopiony katalizator za kolektorem, który dławił mi silnik, po jego usunięciu, adaptacji EGR i przepustnicy problem falowań zminimalizował się do minimum (patrząc na parametry pracy w VCDS obroty skaczą +-50obr/min).
adasbb
Sport
Sport

Postprzez lukaszbabiarz » 6 sierpnia 2015, 23:08

egr pewnego czasu odpięty został na jakis czas ,na próbe czy cos to da i poza świecącym checkiem nic się nie zmieniało, obroty falują nie tak ze ciągle tylko chwile chodzi i go cos w pewnym momencie dławi jak by go chciało zgasić albo ciągle faluja +/- 100 bez przerwy . Przy przyspieszaniu szarpie budą w zakresie 1000 do nawet 2500 ale to się tak objawia niespodziewanie. Wydaje mi się ze bardziej się to ujawnia przy większych temperaturach. Najgorsze jest to ze jak sie stoi za nim to słychac jak nierówno pracuje , mam uszkodzone złącze elastyczne umówiony jestem na wymianę mam nadzieje ze te drgania są przenoszone własnie przez to, powiedz mi jak sprawdzic ten katalizator jak go rozpoznam czy jest stopiony czy nie . Czy vcds -em da sie zaadoptowac przepustnice i egr, nie robiłem tego poniewaz wyczytałem ze z czasem wszystko sie samo adaptuje
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 7 sierpnia 2015, 06:04

Tak, VCDS zrobisz bez problemu adaptacje przepustnicy (kana 060), i EGR (kanał 074). Co do kata, mi jego kawałki zapychały EGRa więc wiedziałem że to on, do tego auto było lekko zmulone no i falowały obroty. W przedziale 2000-2500 też mam lekkie szarpnięcia, ale to bardzo malutkie, także nie zwracam na to uwagi. Odpinanie EGR może niwelować falowanie, bądź nie, na to reguły nie ma, nie jest to 100% metoda wykluczenia EGRa. Zerknij na skraplacz par paliwa. Patrzyłeś na parametry pracy czujnika temperatury w VCDS? Czy od momentu temperatury początkowej do roboczej wzrasta miarowo, bez zakłóceń?
adasbb
Sport
Sport

Postprzez lukaszbabiarz » 7 sierpnia 2015, 10:06

gdzie on sie znajduje ten skraplacz i jak go ocenić czy jest dobry , przypomne ze mam załozony gaz i na jednym i drugim nie równo chodzi . Czy ten skraplacz wtedy bd miał tez cos wspólnego z gazem ?? . Jesli chodzi o temperature widze ze troche jak wejde na zegarach na temperature na zewnatrz to oszukuje mi ten czujnik o jakies =/- 5 stopni nie wiem czy to istotne. A na parametry pracy czujnika temperaury nie patrzyłem,
gdyz nie mam vcdsa tzn mam kabel jakis tam vag kkl ... ale mam windowsa 7 i nie moge go zainstalowac.

Jeszcze istotna sprawa stwierdziłem ze to jak by nie były takie falowania normalne ze +100 - 100 tylko działato w jedna strone tzn ze chodzi normalnie a w pewnym momencie coś go dusi tzn 700/spada na 620 i wraca na 700 nie wychodzi ponad . Tez jest tak ze jak zmieniam biegi na niskich obrotach wcisne sprzegło to obroty wyskakuja tak z 100 do góry i spadaja na normalne tam 670 mniej wiecej.
lukaszbabiarz
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 19 kwietnia 2016, 20:46

Odświeżę trochę temat gdyż temat szarpania w silnikach 1,4 16v i 1,6 16v dotyczy wiele osób z tą cudowną techniką vw. Otóż bawiłem się dziś vagiem w moim Leonie gdyż też cierpię na tą przypadłość. I o ile słynne nity w mechanizmie różnicowym wykluczam to chciałbym podzielić się z pewnymi spostrzeżeniami. Mianowicie autko ogólnie jeździ ok, błędów brak odczyty parametrów w poszczególnych grupach silnika mieszczą się w zakresie wskazanym przez serwisówkę więc teoretycznie nie mam do czego się przyczepić. Dziś jednak zauważyłem ciekawą rzecz. Silnik zagrzany - 90' obserwacja dotyczy grupy nr 2 tam gdzie jest wartość podciśnienia w kolektorze ssącym i obroty silnika. Uruchamiam auto, silnik pracuje równo na biegu jałowym -podciśnienie wynosi 280 mbar. Zwiększam stopniowo obroty silnika i przy ok 1100 Obr zaczyna szarpać silnikiem - podciśnienie wynosi 340mbar. Taki stan rzeczy trwa aż obroty przekroczą 2000. Potem silnik równo pracując wkręca się aż do końca. Podciśnienie oscyluje ok 290 mbar. Następnie gaszę silnik i uruchamiam ponownie. Objawy są identyczne jak za pierwszym razem. Po ostrym przegazowaniu gdzie obroty silnika wskoczyły ponad 4000 i powrocie na bieg jałowy powtarzam powolne wkręcanie silnika na obroty. I tu moje zdziwienie bowiem silnik płynnie bez jakiegokolwiek szarpnięcia osiąga kolejno 1100, 1200, 1400, 1600... i aż do odcięcia. Obserwując również podciśnienie w kolektorze nie przekroczyło ono 310 mbar. A więc wnioskuję że problem szarpania jest związany z odczytem wartości podciśnienia.
Gaszę silnik i znowu uruchamiam i co... Silnik znowu szarpie. Po przegazowaniu ponad 4000 Obr znowu płynnie pracuje. I tu moje pytanie co powoduje takie zjawisko? Czyżby zacinający się czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym? Czy mógłby ktoś kto posiada taki silnik sprawdzić u siebie takie same odczyty?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez WujekLebek » 27 kwietnia 2016, 22:31

@Up,

Jestem kompletnie zielony więc jeśli opiszesz mi co mam zrobić to w okolicach 10 maja mogę sprawdzić mojego leona, mam tak samo jak Ty , pomiędzy 2-2,5 tys. obr. jest takie lekkie szarpanie a raczej bardziej bujanie.

falowanie obrotow wystepuje glownie na goracym silniku i jak go przegazuje to na chwile ustaje. Rozpoczyna sie tez po chwili (czasem po pieciu minutach czasem po 30 sec a czasem wcale) .
WujekLebek
Stella
Stella

Auto: Leon 2002r

Postprzez marcin7x5 » 28 kwietnia 2016, 05:46

Sprawdź na biegu jałowym czy przy dodawaniu gazu też będzie poszarpywał. Jeżeli tak to sprawdź ponownie z wciśniętym pedałem sprzęgła. Jeżeli ustanie to wina skrzyni biegów jest a jeżeli nie to zrób to co opisałem wyżej z użyciem vaga.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna