Jestem nowy na forum i od niedawna mam Leona cupre4 z silnikiem 2.8 vr6 BDE 204KM.
I mam taki problem ze po odpaleniu przez parę sekund puszcza niebieski dymek który się objawia po postoju. Jak jadę to nawet nie puści, bo kolega za mną jechał i mówił że nic nie widać.
Proszę o pomoc bo nie wiem co z tym zrobić, bo nigdy nie miałem takiego silnika i go nie znam.
-- 3 maja 2016, 22:16 --
A jeszcze dodam że jak niebieskie spaliny wydmucha to wtedy nie widać żeby dymil na niebiesko, nawet jak dostanie trochę po garach i przez to nie wiem co mu się dzieje. Nie mam pojęcia jak się dostaje olej do komory spalania już dużo rzeczy sprawdziłem i teraz rozkładamy rece. Rozmawiałem z dużą ilością mechaników i każdy ma inną diagnoze, jeden mówi że to na pewno pierścienie a drugi mówi że to uszczelniacze zawodowe Ale jak by były to pierścienie to by na dużym obciążeniu dymil cały czas a tu ci, a jak by to były uszczelniacze to jak by schodził z obrotów to by też dymil i zanim wejdzie w temperaturę roboczą to też by poddymial a tu tylko przy starcie silnika jak postoju chwilę (tak z godzinę) więc nie wiem co mam robić. A i jeszcze paru mechaników mi mówiło żebym się nie martwił bo to nie jest nic poważnego więc ja już nic nie wiem. I boję się żeby to naprawdę nie wyszło coś poważnego