Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oświetlenie wnętrza - podświetlenie przycisków i deski rozdz

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Oświetlenie wnętrza - podświetlenie przycisków i deski r

Postprzez Kris1988 » 27 marca 2015, 22:28

czyli tzw korozja konwektorowa wdała się we znaki :D
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez [gypsymh] » 9 kwietnia 2015, 12:15

Witam ponownie. Niestety temat mrugania podświetlenia wciąż w życiu. Piny w kostce wymienione na nowe. Regulator wymieniony juz 3 razy. Podmieniony moduł komfortu. Dziś założony inny sterownik moduł silnika szyb, podczas grzania poszły kondensatory. Ściemnianie działa, przy max podświetleniu jest ok. Gdy daje jak najmniej podświetlenie zaczyna mrugac. Gdzie mam szukać aby usunąć tą dyskotekę?

-- czwartek, 9 kwi 2015, 13:15 --

Sory za ot. Ale nikt nic nie wniósł. A problem żyję.
Doszedłem do tego, że jak odłącze przewody can od licznika problem migania panela sterowania szyb i lusterek przestaje migac. Licznik mam założymy ful fis. A jego oświetlenie zrobione na biało. Niestety diody smd nie są oryginalne, przez co świeca dość jasno. Dziwne jest to, że przez przewody can dzieją się takie rzeczy. Czy ktoś z Was miał podobne problemy?
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Zarco » 15 lutego 2016, 16:03

Witam, ogrzewam kotleta ponieważ mam problem. Nie działa mi podświetlenie wnętrza tzn climatronic sterowanie szybami w każdych drzwiach . Sprawdziłem bezpieczniki i są wszystkie dobre te w środku jak i przy akumulatorze. Podmieniałem także przełącznik światłem i nadal to samo się dzieje. Mianowicie szyby wszystkie działają tylko nic nie świeci. Nie wiem czy ma to do znaczenia ale nie dawno podpinałem tubę i dałem kabel zasilający tam pod kierownice gdzie idą te grube kable wiec nie wiem czy mogło coś po psuć. proszę o pomoc gdyż już nie wiem czego się teraz czepić. A jak przekręcam kluczyk to światełko tylko mrugnie a przekaźnik 100 wtedy pyknie.
Był :
Peugeot 306 2.0 HDI 115
Seat Leon 1M Top Sport 1.9 TDI ARL 174
Jest:
Seat Leon 1M Cupra R 1.8T BAM 225+
Zarco
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez SpoON » 15 lutego 2016, 16:37

Gdzieś na kablach masz zwarcie stąd gaśnie podświetlenie... Sprawdź masy i resztę kabli pod kierownicą...
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Zarco » 15 lutego 2016, 17:07

postaram się sprawdzić lecz ja nic nie ruszałem żadnych kabli oprócz tego jednego co podłączałem do tuby
Był :
Peugeot 306 2.0 HDI 115
Seat Leon 1M Top Sport 1.9 TDI ARL 174
Jest:
Seat Leon 1M Cupra R 1.8T BAM 225+
Zarco
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Bonus » 24 maja 2016, 23:21

W moim nie świecą przyciski szyb we wszystkich drzwiach,
regulator wysokości reflektorów i jasności podświetlenia, przełącznik świateł mijania świeci
panel środkowy nie ma podświetlenia przycisku świateł awaryjnych (jest wymieniony na inny model może nie współgrać z tym leonem?)
przycisk ogrzewania tylnej szyby też brak podświetlenia
przycisk otwierania wlewu paliwa
panel sterowania lusterkami
panel sterowania zamknięciem drzwi i szybami u kierowcy

nie świeci też żarówka od podświetlenia pokręteł na konsoli środkowej (manualna klimatyzacja), tutaj okazuje się, że jest cały czas na obu stykach żaróweczki zwarcie do plusa również z wyjętym kluczykiem. Od światełka w pokręteł idzie wiązka jest cienki biały z niebieskim paskiem i brązowy. Dokąd te kable prowadzą? gdzie szukać zwarcia? czy to wszystko co nie świeci jest połączone? nie mam schematu po angielsku ani po polsku na hiszpańskim nie mogę tej żarówki odnaleźć.

Dodam, ze moduł komfortu wygląda jak świeży jak odczytać rok? Czy może być nie do tego auta wyposażenia zmieniony i efekt niedziałające podświetlenie?
Potencjometr w regulatora jasności wymieniłem zamiast 35k 47k, jakiś opór ale chyba skoki. Regulacji jasności też nie mam od początku.

Ktoś pomoże?
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez alex_331 » 25 maja 2016, 19:13

Bonus, właśnie jak na moje to ten regulator mocy podświetlenia przycisków Ci nawala. Weź go wyciągnij, rozbierz go, wyczyść izopropanolem. U mnie czasami oświetlenie wariowało, po czyszczeniu jak nowiutkie. Koszt raptem 20 minut, a może się uda ;)
alex_331
Sport
Sport

Auto: Leon I
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Bonus » 30 maja 2016, 22:30

Jest wyczyszczone, wymieniony potencjometr. Kabelek brązowy od światełka pod pokrętłem wentylatora na konsoli środkowej ma zwarcie do plusa oba styki są zwarte do plusa. Jest jeszcze przełącznik zamieniony na przełacznik świateł mijania zamieniony od Audi A3 1997 jest do niego podpięty kabel od tego światełka z konsoli środkowej szary z niebieskim paskiem.

-- 30 maja 2016, 23:30 --

Ktoś wie gdzie szukać kabelka brązowego od światełka z konsoli środkowej? szary z niebieskim paskiem jest wpięty do pierwszego styku w przełączniku świateł a gdzie kończy się brązowy? który u mnie ma zwarcie do plusa
Bonus
Stella +
Stella +

Postprzez [gypsymh] » 31 maja 2016, 07:44

Brązowy przewód to masa pojazdu. Musisz szukać punktu masowego pod deska, lecz często bywa tak iż z punktu wychodzi tylko 1 lub 2 przewody a kolejne cieńsze są zgrzewane w wiązce i odpowiednio zabezpieczone.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mato15 » 31 maja 2016, 18:39

Witam, mam problem z lampką, podświetleniem wnętrza. Lampka działa kiedy przesunę suwak na lewo, czyli kiedy ma świecić ciągle, jednak kiedy ustawię ją na środek tj, że ma działać przy otwarciu drzwi lub po wyjęciu kluczyka, nie działa (tyle lampki do czytania działają i nie jest to tez spowodowane mikrostykiem w drzwiach) Dodam jeszcze że zanim lampka przestała działać zupełnie, zapalała się ale słabszym prądem, po prostu świeciła bardzo słabo(tylne świeciły normalnie). Do lampki wchodzi kostka z 3 kablami, brąz(-), biały i czerwono-niebieski i teraz tak, jesli lampka jest ustawiona na środek +12 jest na brązie i niebiesko-czerwonym kablu, na białym nie ma nic a jeśli suwak ustawie na prawo ( czyli lapmka wyłączona całkowicie) na białym kablu pokazuje się 12V. Ktoś wie o co chodzi? jak naprawić lampkę?
mato15
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Bonus » 31 maja 2016, 23:33

gypsymh napisał(a):Brązowy przewód to masa pojazdu. Musisz szukać punktu masowego pod deska, lecz często bywa tak iż z punktu wychodzi tylko 1 lub 2 przewody a kolejne cieńsze są zgrzewane w wiązce i odpowiednio zabezpieczone.
Może zepnę masę bezpośrednio do żarówki, skoro na drugim jest stale plus to spodziewam się, że będzie świecić stale. Będę szukał dokąd biegnie brązowy na razie nie mam ni pogody ni auta bo stale jeżdże.
Bonus
Stella +
Stella +

Postprzez motyka8 » 5 czerwca 2016, 20:40

Dzis przestaly mi swiecic swiatelka we wszystkich drzwiach I podsufitce. Zamek centraly dziala poprawnie. Gdzie szukac przyczyny takiego stanu rzeczy
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez Sebool2006 » 5 czerwca 2016, 21:48

Bezpieczniki ok ?
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez motyka8 » 6 czerwca 2016, 08:33

Dzis rano wszystko dzialalo wiec bezpieczniki chyba ok
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez TomekMr » 19 sierpnia 2019, 18:57

Da rade przelutowac diody w przyciskach sterowania szyb
? Licho świecą nawet gdy rozjaśnie na max.
TomekMr
Stella +
Stella +

Silnik: AUS 1.6

Postprzez Bonus » 28 lutego 2020, 10:42

motyka8 napisał(a):Dzis przestaly mi swiecic swiatelka we wszystkich drzwiach I podsufitce. Zamek centraly dziala poprawnie. Gdzie szukac przyczyny takiego stanu rzeczy
bezpiecznik tylko ktory. światło w bagażniku też nie swieci?

-- 28 lutego 2020, 11:42 --

danielek90 napisał(a):Jeżeli rozjaśnia lub sciemnia się samo oświetlenie to jest to wina potencjometru intensywności oświetlenia, jeśli wogole nie świeci to bezpiecznik lub też potencjometr można to sprawdzić odpinajac z niego kostkę wtedy oświetlenie będzie świecić na 30% swoich możliwości
poważnie bedzie świecić z odpiętą kostką regulacji jasności? Bo to że nie bedzie świecic gdy moduł regulacji padł to wiem. Problem modułu nie kończy się na potencjiometrze ma też kilka transformatorków SMD (trzeba by je zidentyfikować co to i podmienić) wymiana potencjiometra nic mi nie dała podpiąłem więc 12V pod odpowiedni pin na włączniku świateł do lini illuminacji (tak aby podświetlenie przycisków było po załaczeniu świateł mijania - tylko w pozycji świateł mijania nie na pozycyjnych)
Bonus
Stella +
Stella +

Postprzez Szymko » 28 lutego 2020, 21:23

Kolega chyba zasłużył na złoty szpadel :mrgreen:
Szymko
Sport
Sport