Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Płyn z układu chłodzenia wyrzuca przez zbiornik wyrównawczy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Płyn z układu chłodzenia wyrzuca przez zbiornik wyrównawczy

Postprzez panrado89 » 1 listopada 2012, 17:39

Witam, jestem tu nowy i mam mały problem z odnalezieniem wątku związanego z moim problemem (pisze ze nie mam uprawnień) więc postanowiłem utworzyć nowy wątek. Prosiłbym o diagnozę mojego problemu fachowców.

A więc problem jest taki: wyrzuca mi płyn chłodniczy przez zbiorniczek wyrównawczy, po czym ścieka po podłużnicy i zlewa się na wysokości siedzenia pasażera z przodu, ogólnie cała podłużnica (po prawej stronie siedząc w samochodzie) jest zlana i pojawił się nalot rdzawki z poprzedniego płynu chłodniczego. Samochód zachowuje się najnormalniej w świecie, nie kopci, dobrze pali, olej trzyma dobry poziom, w zbiorniczku nie ma rosołu, a jedynie pojawia się piana( po zakupie samochodu w zbiorniczku była woda z rdzą, przeraziło mnie to i wypłukałem kilka razy układ w tym raz z płynem odkamieniającym chłodnice, po nim mogło zostać trochę piany lecz płukałem jeszcze kilka razy po tym i dalej się pojawia) temperatura jest ok 90 stopni łapie po przejechaniu 8-10 km i trzyma cały czas na tym poziomie. Jedyna sprawa niepokojąca dla mnie to ze wytwarza się chyba podciśnienie w układzie: dziś przejechałem trasę 40km postawiłem samochód odczekałem chwilkę i górny wąż od głowicy do chłodnicy jest wrzący i twardy natomiast dolny od termostatu do chłodnicy jest chłodny i twardy, gdy odkręce powoli zbiorniczek wyrównawczy węże nagle robią się miękkie i słychać tak jakby powietrze wchodziło do układu. Samochód po kompletnej wymianie rozrządu z pompą wody(SKF) wymieniłem termostat i czujnik temperatury płynu, nie cieknie ani spod czujnika ani z pod pompy czy termostatu.
Co powiecie na taki przypadek :boje:

-- 1 listopada 2012, 17:39 --

Zapomniałem oczywiście o najważniejszym:
Seat Leon I 2002r. 1.9 TDi 110KM
panrado89
Stella
Stella

Auto: SeatLeon1.9TDI110KM

Reklama

Re: Problem z układem chłodniczym.

Postprzez uciu_85 » 1 listopada 2012, 17:43

Sprawdz korek zbiorniczka wyrównawczego, podmień od kogoś lub kup od razu nowy (koszt z tego co wiem nie duży) i sprawdz jak zachowuje się auto z nowym korkiem.
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto
uciu_85
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez panrado89 » 1 listopada 2012, 17:48

Zamieniłem korek od samochodu w którym jest wszystko ok i dalej lipa, to samo
panrado89
Stella
Stella

Postprzez uciu_85 » 1 listopada 2012, 19:27

A robiłeś test na zawartość CO2 w płynie chłodniczym, może uszczelka pod głowićą pada lub masz jakieś mikro pęknięcie na głowicy?
uciu_85
Stella +
Stella +

Postprzez leoTDI » 1 listopada 2012, 20:53

uszczelka i mikrorysy - dmucha do obiegu. Czeka cię wymiana i planowanie. Nie ma rady.

Sprawdzić można podpinając VAG i jadąc na pełnym bucie. Jeśli temperatura gwałtownie rośnie vs. zadanej to tak to wygląda.
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport

Postprzez panrado89 » 21 stycznia 2013, 12:53

dzięki za pomoc, udam się na pewno na test zawartości co2, oraz podepnę VAGa według zalecenia. Jeżeli do czegoś dojdę na pewno opiszę to na forum na pewno :D :?: to ciekawy przypadek

-- 21 stycznia 2013, 12:53 --

Witam. Leon już zrobiony :mrgreen: , tak jak przypuszczałem, uszczelka pod głowicą totalnie przegniła(w układzie była woda chyba dość długo) natomiast co do głowicy to była delikatnie nadpalona na 4 cylindrze. Głowica kompletnie zrobiona z wymianą prowadnic, uszczelnień, planowaniem i docieraniem zaworów, nowa uszczelka rzecz jasna i komplet nowych śrub. Jeszcze przy okazji dowidziałem się że turbina jest uszkodzona a raczej sterowanie nią, nie zmieniała swojej geometrii i nie było pod nogą. Zmiana kolosalna aktualnie przy mrozach około -12 samochód pali na opadnięciu tłoków bez kręcenia niepotrzebnego, a moc 100% większa, warto było wyłożyć parę stów... :) :roll:
panrado89
Stella
Stella

Re: Płyn z układu chłodzenia wyrzuca przez zbiornik wyrównaw

Postprzez uciu_85 » 21 stycznia 2013, 20:25

Ile Cię ta naprawa kosztowała? Może być na PW
uciu_85
Stella +
Stella +

Postprzez Barton » 21 stycznia 2013, 21:19

uciu_85 napisał(a):Ile Cię ta naprawa kosztowała? Może być na PW

Przecież to chyba żadna tajemnica? Takie informacje dobrze jest podawać oficjalnie, aby inni użytkownicy którzy będą mieli podobny problem i akurat trafią na ten temat, mieli rozeznanie ile taka naprawa może kosztować, a nie dali się niepotrzebnie naciągać pseudo-mechanikom.. :wink:
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez ardi84 » 22 stycznia 2013, 07:24

Ja u siebie wymieniałem uszczelkę dwa miesiące temu - 1150zł
w tym wymienił mi jakieś uszczelniacze, i inne drobiazgi, które można wymienić przy okazji...
1.9 TDI ASV (138KM/311Nm)
ardi84
Signo
Signo

Postprzez patrykfl » 18 lutego 2016, 21:41

mam podobnie mianowicie LEOŚ wyrzuca mi płyn chłodzący przez zbiornik wyrównawczy.
Nie przybywa oleju, pod korkiem nie ma masełka.
Płyn wyrzuca przy dużych prędkościach lub dłuższych trasach, jeżdżąc 80km/h nic się nie dzieje....
Gdy odkręcam korek od zbiorniczka syczy i podnosi się poziom płynu.
Co może być powodem? Dodam, ze dość wolne łapie temperaturę. :roll:

PROSZE O POMOC :-(
patrykfl
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez kornat » 18 lutego 2016, 21:53

Dwie opcje
1) Tańsza czyli korek zbiorniczka wyrównawczego
2) Droższa uszczelka pod głowicą.
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez MisiekLeon93 » 19 lutego 2016, 23:14

witam koledzy :) miałem ten sam problem w moim leonie wode wyrzucało przez zbiornik wyrównawczy dolewając wody przejeździłem 2 dni tak bo byly święta i nie bylo możliwości kupic korka jak potem odrazu kupiłem korek koszt malutki 20 zł ;) i problem ustał nie na długo :( 2 tyg, temu mój leon strasznie ciężko palił a za mną była wielka chmura dymu ;/ lekko białego smród jego lekko tak jak by nie spalona ropa a olej ciężko bylo wyczuć dokładnie co to za zapach odrazu poniedzieli oddałem auto do znajomego mechanika który stwierdził ze mam wałek i szklanki do wymiany przez ten dym no to wziął sie do roboty ale po wymianie dym dalej został ;/ i tak wy sprawdzane zostało wszystko od wtrysków do pompy i turbiny i wszystko było wręcz idealnie ;/ wiec pozostaje tylko głowica do rozebrania i do wymiany uszczelka ale nie mam zani grama masła pod korkiem nigdy nie zagotowało mi wody ale zauważyłem lekko uciekający płyn chłodniczy :( jutro mam mieć odpowiedz co jest z moim silniczkiem jak cos bede wiedzieć dam odrazu znać :)
MisiekLeon93
Stella
Stella

Postprzez Marcinxxx » 20 lutego 2016, 11:10

Zmień mechanika bo zaczął od konca robote :D
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez MisiekLeon93 » 20 lutego 2016, 11:34

hehe moze i masz racje ;) ale chciał wcześniej wykreślić rzeczy przez które to mogło być ;) bo operacja uszczelka to ostateczność która niestety mnie dopadła :(
MisiekLeon93
Stella
Stella

Postprzez wochin » 28 czerwca 2016, 14:41

odgrzeje kotleta, mianowicie:
Leon 1.9 tdi 110km z 2005r, przebieg 240tys km, problem nastepujacy;
jadac z rodzina w 4 osoby nad morze- 220km i trochę dając po garach kilkukrotnie poczułem wewnątrz kabiny dziwny zapach jakby palących się kabli, po otwarciu maski zauwazylem, ze weze od chłodnicy sa twarde i gorace (gora + dol), a w zbiorniczku wyrównawczym znacząco obnizyl się poziom plynu chłodniczego. po jego odkręceniu- plyn nie wystrzelil w kosmos, a jedynie zasyczał i podniosl się do wyższego o około 2 cm poziomu niż na zakręconym korku. dodaje, ze od tamtego czasu zrobiłem Leonem około 5 tys km i zauwazylem jedna zaleznosc: jeśli odpowietrzam zbiorniczek wyrownawczy codziennie plynu jest tyle samo, a jeśli odpowietrze go raz na 3 dni to plynu ubywa, rozumiem, ze przy rozgrzanym silniku weze puchna i dochodzi do ich rozprężenia ale co do samej kwestii plynu to dzisiaj po tych 5tys km musialem dolac około 300ml plynu. byłem u kilku mechanikow i każdy mowi, ze zapewne to UPG, ale ja nie jestem do końca o tym przekonany bo to zbyt maly ubytek plynu przy takim dystansie km. zakupiłem tester co2, dokonałem kontroli na cieplym silniku, na postoju grzałem go na 2- 3tys obr. przez kilka minut i plyn nie zmienil koloru, wiec zawartość co2 w układzie należy wykluczyć. co robic, gdzie się podziać bo mi rece opadają....
wochin
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez marcin7x5 » 28 czerwca 2016, 20:44

Podmień korek na zbiorniku wyrównawczym. Być może zaworem w nim jest niesprawny.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez wochin » 29 czerwca 2016, 14:22

witam, wczoraj zamienilem korek w zbiorniczku i ku mojemu jednak pozytywnemu zdziwieniu weze sa mniej twrde, pojezdze jeszcze kilka dni i zobacze co sie bezie dzialo- poziom plynu jak na razie ok tak jak wczoraj przed wymiana korka i bez odpowietrzania
wochin
Stella
Stella

Auto: seat leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel