Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Niebieski kapturek przy listwie wtrystkowej

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Niebieski kapturek przy listwie wtrystkowej

Postprzez rkrawczyk » 26 czerwca 2016, 20:32

Cześć,
dzisiaj podczas grzebania przy siliniku (BSE 1.6) uszkodziłem pewien element przy listwie wtryskowej (zaznaczone czerwoną obwódką na zdjęciu)
Wypłynęło z niego troche benzyny, i tyle.
Postanowiłem odpalić silnik i zobaczyć czy nie leci z tamtąd benzyna pod ciśnieniem. Efekt - sucho.

Chciałem zapytać, co to konkretnie za element?
Chcę jutro pojechać samochodem do mechanika, tylko pytanie czy po drodze nie napotkają mnie z tego powodu jakieś "niespodzianki"

https://zapodaj.net/afcdd4738969f.jpg.html
https://zapodaj.net/181219653accc.jpg.html

Dzięki z góry
Radek
rkrawczyk
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Niebieski kapturek przy listwie wtrystkowej

Postprzez Mario77 » 13 lipca 2016, 18:28

czesc

to zaworek / wentylek jak w kole, jesli zlamales caly plastik razem z gwintem mozesz miec niekontrolowany wytrysk benzyny na rozgrzany silnik.
osobiscie nie wiem jak ten wentylek gleboko jest wkrecony ale lepiej miec go szczenie zatkanego bo jest to ostatni element ktory uszczelnia liste w ktorej masz benzyne.

jesli zeszlo ci cisnienie paliwa to po zapaleniu silnika znowu sie na nim pojawi okolo 4 BAR bo chyba tyle podaje pompa (nie mierzylem)
jak sie plastiki mocno nagrzeja ii ten zaworek pusci podczas jazdy to nie chcialbym siedziec w twoim samochodzie w czasie takiego wytrysku.

lepiej kup uzywana listwe i wymien.

pozdro.
Mario77
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 8V

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna