Mam problem...Mianowicie posiadam dosyć "dłubniętego" Leona 1.9 tdi 110km w seri. Teraz wyciągnął 183km i 402nm. (dokładnie opiszę co zmienione jak założę temat o swojej furze)
Problem polega na tym, że zauważyłem prawdopodobnie ślizgające się sprzęgło. Objaw jest następujący 1.2.3 cały czas jest super(zrywa przyczepność na każdym biegu) Natomiast przy 2k obr (4 i 5 bieg) i gazie do oporu obroty wzrastają ,po czym spadają gdzieś do 2.5k obrotów i ciągnie normalnie. Problem nie występuje jeżeli wcisnę od 2.5k obrotów. Dodam ,że auto mimo wszystko przyspiesza raczej tak samo, i trwa to wszystko ok sekundy może.
Sprzęgło jest nowe i bez dwumasu (zrobione jakieś 20k km od wymiany) (nie zmieniane przeze mnie)Niestety nie mam pewności ,czy zostało w jakiś sposób wzmacniane. Tego dowiem się dokładnie.
Jeżeli jest seryjne to na jakie sprzęgło wymienić ,żeby to zaczęło jeździć jak powinno.
Może jakiś "spiek" albo sprzęgło z dwumasem od mocniejszej wersji. A może tylko docisk daje w kość a tarcza jeszcze daje rade.
Proszę o pomoc

-- 31 lipca 2016, 12:17 --
Ad. To co jest zamontowane to dedykowany zestaw Valeo (VAL826317) Według konsultacji miało to spokojnie wytrzymać.
Sprawdziłem jeszcze teraz na szybko i zauważyłem malutki wyciek płynu właśnie z okolić skrzyni. Może jakiś uszczelniacz puścił i zalało tarcze?
-- 26 października 2016, 22:06 --
Troszkę odkopię temat może ktoś jednak pomoże.
Dzisiaj wymieniłem sprzęgło od VR6. Wszystko spasowało do tego koła z Valeo ...Złożyłem i co? Łapa ociera o docisk. Problem rozwiązałem...
Ale problem polega na tym ,że sprzęgło jeszcze bardziej ślizga niż ślizgało. Co mu jeszcze może dolegać? Może być opcja ,że jednak dalej z tym kołem coś jest nie tak (zbyt grube co wskazywałoby na problem z łapą) ?
-- 26 października 2016, 22:06 --