Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie można otworzyć auta z pilota oraz z kluczyka

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie można otworzyć auta z pilota oraz z kluczyka

Postprzez MałaMi » 22 października 2016, 19:15

Tak. Szukałam wątku. Był jakiś zamknięty o samym kodowaniu. Po jakiejś ilości wymyślonych haseł, uznałam, że nie będę się bawić w łamigłówki, tak też powstał ten wątek :)

Cześć.

Pacjent to 1M '01. Dziś skoro świt pilot nie zadziałał, fakt faktem działał wcześniej tylko blisko auta, czasem trochę dalej niż spod szyby, zależnie od humoru, ale jednak słabo. Dioda w kluczyku świeci. W zamku mi ktoś grzebał, także przekręcić jest dość ciężko, ale udało się. Niestety, tylko drzwi kierowcy. Resztę od środka, bagażnik też osobno z kluczyka. Mam dwa kluczyki, pilot (ale nie scyzoryk) i zwykłą zapasówkę. Kilka dni temu zmieniałam aku, nic się nie działo od tego czasu, nie widzę związku.

Od razu szukać elektryka do naprawy centralnego, czy próbować z kodowaniem kluczyka? Any ideas? :?
MałaMi
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Problem z centralnym

Postprzez tatian » 23 października 2016, 06:40

Stawiam, że padł Ci pilot od kluczyka. Wymiana aku - zbieg okoliczności.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez MałaMi » 23 października 2016, 10:33

Dzięki za odpowiedź. Ktoś mi mówił że może to być bezpiecznik. Wiecie który to? :)

-- 23 paź 2016, o 10:33 --

Albo zamek :-P
MałaMi
Signo
Signo

Postprzez nymekmmz » 23 października 2016, 19:07

wymień baterię w pilocie najpierw
nymekmmz
Stella
Stella

Auto: Leon ARL
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez tatian » 23 października 2016, 21:57

Przecież jak mu dioda w pilocie mruga to bateria jest ok. Przecież to standardowa usterka. Te piloty z początków produkcji Leona 433 MHz padały jak muchy. U mnie tak się stało po wymianie baterii. Też dioda się paliła, ale już po pilocie było. Nie pozostaje nic innego jak szukać innego. Ja kupiłem wtedy używkę za bodajże 90 zł, ale to było dawno temu. Teraz to już ten pilot będzie miał 15-16 lat, więc może być ciężko go kupić i żeby był dobry. Może jednak już teraz ktoś sprzedaje jakieś nowe zamienniki tylko sprawdź najpierw, które masz pasmo, bo może to być 433, 433,92 chyba to drugie jest, potem było 434, ale to na pewno nie w 2001 r.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez LucaO » 24 października 2016, 18:02

Spróbuj otworzyć i zamknąć samochód z kluczyka od strony pasażera ,miałem podobny problem , pilot nie działał od tak sobie , pomogło otworzenie i zamknięcie auta od strony pasażera kluczykiem :)
LucaO
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDi

Postprzez MałaMi » 25 października 2016, 06:58

Od strony pasażera nie ma zamka.
Obstawiam tak jak pisałam. Skoro zamykając kluczykiem centralny też nie trybi nic to na logikę moduł. Gdyby centralny z zamka kierowcy działał, przekręcając kluczyk auto powinno zamknąć się całe, a nie jedne drzwi. Właściwie i tak inaczej nie sprawdzę.
MałaMi
Signo
Signo

Postprzez Tracer2 » 25 października 2016, 07:13

To ze dioda świeci nie oznacza , że bateria jest na tyle sprawna żeby działało radio pilota. :shock:
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez LucaO » 25 października 2016, 14:06

MałaMi napisał(a):Od strony pasażera nie ma zamka.
Obstawiam tak jak pisałam. Skoro zamykając kluczykiem centralny też nie trybi nic to na logikę moduł. Gdyby centralny z zamka kierowcy działał, przekręcając kluczyk auto powinno zamknąć się całe, a nie jedne drzwi. Właściwie i tak inaczej nie sprawdzę.

Właśnie że nie , u mnie pilot nie działał a swieciła się kontrolka na pilocie , mrugała tak jak zawsze , zmieniłem nawet baterie na nowe :)
zamykając auto z kluczyka od strony kierowcy , zamykało mi tylko drzwi kierwocy ,reszta została otwarta i musiałem pojedynczo zamykać każde drzwi od środka , jednym razem spróbowałem zamknąć drzwi od strony pasażera kluczykiem i bingo wszystko zaczeło działać nagle , "pilot i centralny ożył " taką sytuacje miałem już dwukrotnie i za każdym razem pomogło tylko otworzenie i zamknięcie drzwi z kluczyka od strony pasażera przód ....jeśli zaślepiałeś zamki to musisz gdzieś mieć oryginalne wkłady na kluczyk , przemień i sprawdź :)
LucaO
Signo
Signo

Postprzez MałaMi » 25 października 2016, 18:37

Nie, nie zaślepiałam, kupiłam go już z jednym zamkiem. Chciałam dzisiaj kupować moduł zamka kierowcy, bo łatwiej dostępny niż sam pilot, ale mnie powstrzymano, bo "Skąd wiesz, że to będzie to?". No kurde nie wiem i skąd mam wiedzieć, nie działa, nie znam się na elektromechanice, i tak za dużo wiem jak na babę :roll: :mrgreen:
Może zacznę od wymiany baterii, ale to wiąże się z rozkodowaniem do końca z tego co się dowiedziałam, czyli tak czy owak lipa. Może coś się dowiem w tym tygodniu. Chociaż jak to sprawdzić. Napiszę jak ogarnę ;)
MałaMi
Signo
Signo

Postprzez LucaO » 25 października 2016, 18:45

wydaje mi się że po wyjęciu zaślepki zamka , można otworzyć czy zamknąć drzwi samochodu np śrubokretem płaskim , jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi ale tak mi się wydaje
LucaO
Signo
Signo

Postprzez tatian » 25 października 2016, 20:23

Zaślepkę to co najwyżej urwie.
Zmiana baterii nie rozkoduje pilota. Możesz zmienić, ale nie sądzę żeby to coś dało.
Ktoś mógł zdemontować wkładkę od strony pasażera, a może w ogóle nie było.
Musisz znaleźć jakąś pomoc bez tego ani rusz.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez LucaO » 25 października 2016, 20:39

zaślepke można zdemontować tak jak się demontuje wkład zamka Obrazek więc raczej tutaj nie ma nic do urwania , a gdyby tak wykręcić wkład zamka od strony kierowcy i przełożyc go do drzwi od pasażera ??? do sprawdzenia jedynie
LucaO
Signo
Signo

Postprzez tatian » 25 października 2016, 21:11

15 letnia wkładka może nie wyjść tak łatwo. Mój kolega auto z 2003 r. urwał właśnie i zrobił się problem. A skoro nie ma tak wkładki to po co grzebać. Ja polecam zdecydowanie udać się po pomoc do mechanika lub innego magika, który ogarnia te tematy.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez MałaMi » 25 października 2016, 21:42

Spoko, skorzystam chyba po raz kolejny z pomocy jednego z forumowiczów i podepniemy dziada pod komputer. Jeśli to nic nie da, mam już przez kilku kolegów z pracy polecony warsztat gdzie się elektryką bawią, praktycznie naprzeciwko nas to podjadę do gościa zapytać. Dzięki za chęci pomocy, niestety jak to bywa na forum prawie każdy mówi co innego :P zaślepka jest, ale nie ruszam, jak ktoś napisał, ten samochód to 15letni plastik, już ma zmarszczki, po co je pogłębiać :)
MałaMi
Signo
Signo

Postprzez adams » 2 listopada 2016, 14:36

Bezpiecznik od centralnego zamka jest ten sam co od podswietlenia w suficie i od kopertowek (te swiatelka w drzwiach, ktore sie swieca po otwarciu danych drzwi-gdyby ktos nie wiedzial moze ;p ). Jesli oswietlenie w kabinie dziala to bezpiecznik mozesz wykluczyc. Poza tym co do dzialania centralnego to czy otwiera/zamyka auto tym przyciskiem wewnatrz na drzwiach kierowcy (nad sterowaniem elektrycznych szyb ) ? Jesli tak to obstawiam padnieta krancowke w zamku drzwi kierowcy. A dodatkowo byc moze, ze padl pilot. P.S. Kiedy komfort "widzi" ze drzwi kierowcy sa otwarte to pilot nie zareaguje na zamykanie. Ale wtedy by Dzialalo otwieranie z pilota. Kombinuj :) powodzenia !
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez MałaMi » 16 listopada 2016, 18:04

Oświetlenie działa. Centralny od środka też, ale właśnie o dziwo drzwi kierowcy zamyka, po czym zaraz się otwierają. Też obstawiamy zamek kierowcy. Jako, że Leoś stoi od tygodnia, bo ja w łóżku, trzęsę tylko dupą o niego, coby nie ukradli, zdaje się, że nie wytrzymam i jutro pobiegnę do niego. Podjadę do elektryka, najprościej będzie zamiast tu dumać. Pilot - może, nie wiem. Nie działa ani otwieranie, ani zamykanie.

-- 16 lis 2016, o 18:04 --

Hej. Jako, że mój post był ostatni, a na forum działa automatyczne doklejanie to pewnie nikt nawet nie zauważy tej aktualności, niemniej...

Mój mężczyzna namęczył się na tym mrozie, rozebrał całe drzwi i stwierdził, że zamek kierowcy siadł. Pogrzebał jednak dla wszystkiego w masie i.. działa centralny. Taki mechanik, który rozwiąże każdy problem :aniol:
MałaMi
Signo
Signo

Re: Nie można otworzyć auta z pilota oraz z kluczyka

Postprzez adams » 17 listopada 2016, 23:47

MałaMi napisał(a):Pogrzebał jednak dla wszystkiego w masie
No także tego ... ;) Ważne że działa :D
adams
Sport
Sport