Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Aku wariuje!!!Ja też...!!!!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Aku wariuje!!!Ja też...!!!!!

Postprzez Irek1975 » 29 października 2016, 18:07

Witam wszystkich Panów serdecznie i prosze o pomoc...w poniedziałek zakupiłem auto seat....we wtorek ja mu w kroste a on...trup.....poprzecierałem klemy,popróbowałem i jakos tam odpalił...pojechałem na miasto i znowu trup....tym razem już odpalony"z popychu" pojechał do warsztatu....przesympatyczny Pan mechanik stwierdził że to wina akumulatora i że ma ale drogie w cenie 130euro+vat(mieszkam w Holandii)...pojechałem do sklepu kupiłem nowy za 80 euro i faktycznie pomogło...zawiozłem mechanikowi piwko za dobrą diagnozę(nie chciał pieniędzy)i naprawde byłem zadowolony że obeszło sie bez extra kosztów....do czasu...dziś zaliczyłem kurs do Rotterdamu po koła zimowe,wróciłem do domu i z zoną do marketu pojechaliśmy.Na parkingu juz,auto kichło,prychło zapaliła sie na chwile kontrolka ABS i jak stanąłem na miejscu parkingowym to_TRUP....poszedłem wk...ny do sklepu a jak wróciłem to aku było tak rozładowane że nawet centralny drzwi nie otworzył...otworzyłem je kluczykiem,przekreciłem kluczyk a kontrolki ledwo świeciły a właściwie migały....wskazniki temperatury i paliwa nawet nie drgnęły.Na szczescie spotkałem znajomego co miał auto diesel(mocniejsze aku) i kable rozruchowe w środku.Po chwili ładowania mój odpalił.Pojechałem do domu i ze 20 razy go odpaliłem...zawsze na strzała.Co może byc przyczyną tak szybkiego i doszczętnego rozładowania akumulatora???!!! Akumulator został zakupiony we wtorek a dziś padł.....
Dodam że moim autem jest Seat Toledo 1,6 SN,105KM,2000r...mam nadzieje że zostanie mi wybaczone że pisze o tym na forum Leosia ale tak naprawde to przecież Leoś z odstajacą dupcią :mrgreen:
Pozdrawiam i z góry dziekuje
Irek1975
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Aku wariuje!!!Ja też...!!!!!

Postprzez facet03 » 29 października 2016, 18:11

Sprawdź ładowanie może alternator już pada, często tez powodem rozładowanego akumulatora jest radio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcin7x5 » 29 października 2016, 18:57

Sprawdź styki w tej puszce nad akumulatorem. Czasami przegnity przewód masowy też może płatać figle.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bzykofm » 29 października 2016, 19:32

Coś może podjadać prąd w czasie spoczynku, zmierzyć pobór przy wyjętym kluczyku i po uśpieniu radia.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Irek1975 » 29 października 2016, 21:02

bzykofm napisał(a):Coś może podjadać prąd w czasie spoczynku, zmierzyć pobór przy wyjętym kluczyku i po uśpieniu radia.

A jak to zrobić???O ile jestem lakiernikiem,z prostej mechaniki tez coś tam podłubie to z elektryki czy elektroniki totalne zero....
Irek1975
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez marcin7x5 » 30 października 2016, 10:20

Włączasz szeregowo amperomierz w obwód zasilania czyli zdejmujesz klemę/przewód + z akumulatora. Jeden przewód amperomierza podłącz do bieguna na aku a drugi do przewodu zasilającego. Czekasz aż pogasną lampki wewnątrz auta i odczytujesz wartość prądu. Powinno być do 0,1A. Czasami trzeba panel radia zdjąć bo też trochę pociąga.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adams » 30 października 2016, 21:13

Irek1975 napisał(a):zaliczyłem kurs do Rotterdamu po koła zimowe,wróciłem do domu i z zoną do marketu pojechaliśmy.Na parkingu juz,auto kichło,prychło zapaliła sie na chwile kontrolka ABS i jak stanąłem na miejscu parkingowym to_TRUP
Witaj ! szkoda że nie stało Ci się to tydzień wcześniej, to bym spróbował Ci pomóc osobiście :) Tak jak napisałeś, auto zdechło podczas jazdy dlatego obstawiam, że bardziej masz problem z ładowaniem niż z uciekającym prądem po cichu :) Tak jak napisał Ci Marcin7x5 Sprawdź dokładnie skrzynkę z bezpiecznikami (tą, która siedzi na akumulatorze). Mam na myśli te grube blaszki przy ( 3 ? ) bezpiecznikach od wentylatora itd. Czasami na oko tego nie widać a lubią zaśniedzieć albo skorodować i brak ładowania. Poruszaj i zobacz czy nie jest któryś upalony (prawdopodobnie ten pierwszy od strony plusowej klemy o ile dobrze pamiętam ? ). Pewnie tyle to wiesz ale jeśli nie to ładowanie sprawdzasz wpinając Voltomierz RÓWNOLEGLE do akumulatora. Pobór prądu - amperomierzem SZEREGOWO. Powodzenia !
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne