Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Intensywność spalin po regeneracji pd 1.9tdi ASZ

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Intensywność spalin po regeneracji pd 1.9tdi ASZ

Postprzez matileonardo » 22 listopada 2016, 19:31

Witam wszystkim Forumkowiczów.

Koledzy pisze do Was, poniewaz mam problem z Leon I 1.9tdi 130kM ASZ. Zaznaczam,ze przeszukałem całe forum i nie znalazłem na to zadnej odpowiedz. Tydzien temu oddałem pompowtryski do regeneracji wszystko śmiga elegancko lecz jest jeden problem, smierdza spaliny z wydechu, dodam,ze mam katalizator oryginal(167tys km) Wszystkie parametry książkowe. Oleju nie pobiera nic, od wymiany do wymiany pełny stan. Moze macie jakies sugestie co moze być przyczyna? Proszę o pomoc. Pozdro
matileonardo
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Intensywność spalin po regeneracji pd 1.9tdi ASZ

Postprzez marian + » 22 listopada 2016, 20:21

sprawdzic synchro wałka rozrządu.może jest na sporym minusie
marian +
Sport
Sport

Auto: seat leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez matileonardo » 22 listopada 2016, 20:24

Synchro bylo ustawianie i sprawdzane prawie godzine na każdej pozycji jest to samo, czy na plus czy na minus,czy rowniez na zero. Kolega ma Ibize ASZ turbo juz mowi dobranoc a zapach spalin jest podobny do tego z DPF tzn chloru. Jutro postaram sie wrzucić logi i ocenicie. Spalanie bylo na poziomie 8L a teraz 5.5-6.5L
matileonardo
Stella
Stella

Postprzez piotrassenior » 22 listopada 2016, 21:38

Jak wcześniej wtryski lały czy cokolwiek się z nimi działo i po prostu nie podawały paliwa jak powinny to syf może siedzieć teraz w Twoim kacie. Także nie brałbym pod uwagę że jest z Nim wszystko wporządku. Może teraz z niego tak cuchnie...potrzebna trasa na ogniu i to dość spora.
Druga sprawa...
matileonardo napisał(a):Synchro bylo ustawianie i sprawdzane prawie godzine na każdej pozycji jest to samo, czy na plus czy na minus,czy rowniez na zero.

Z moich dawnych obserwacji i zabaw z synchro właśnie w ARLu wynikło że niestety ale jednorazowa zmiana, odpalenie i runda nic za dużo nie daje. Trzeba auto trochę użytkować, przejechać trochę kilometrów, odpalić i zgasić parę razy itd. żeby zaobserwować zmiany. U mnie tak było...a walczyłem z tym jak i czujnikami 2msc - także takie moje zdanie na ten temat.

Kolejna sprawa wstaw logi statystyczne grupy 013/018/023 na max rozgrzanym motorze.

PS
Jeżeli Twoje auto ma 167 tys przelotu...to motor powinien być prawie jak nowy :lol:
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez matileonardo » 22 listopada 2016, 22:29

Dzięki bardzo za pomoc :brawo: Jeszcze mam pytanie odnośnie wykresu z regeneracji. Z każdego wtrysku jest wykres Bartos BIP i tak 1-15 2-17 3- 21- 4-24. Z tego co również udało mi sie znaleźć w wujku google to przyczyna tego moze byc tez głowica( gniazda) ale mój zaprzyjazniony mechanik ktory je zakładał stwierdzil,iz gniazda nie są najgorsze i powinno byc ok :-)

-- 22 listopada 2016, 23:27 --

Koledzy macie statystyczne i dynamiczne w jedym pliku.

http://vaglog.pl/log-013_018_023_53S16.html

-- 22 listopada 2016, 23:29 --

http://vaglog.pl/log-013_018_023_53S16.html
matileonardo
Stella
Stella

Postprzez socjopata » 23 listopada 2016, 10:06

Wtryski były regenerowane, czy czyszczone? Znawcą nie jestem, ale ich wartości są poprawne, ale nie jakieś super extra ;). Z jakiego powodu regenerowałeś, jak wyglądały logi przed?
socjopata
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P FR
Silnik: BWA 2.0

Postprzez matileonardo » 23 listopada 2016, 11:44

Powiem Ci kolego,ze bipy byly w miare dobre ale lały juz, Tata ma Audi a4 b6 i wtyski nie idelne a wali chlorem. Z tego co poczytalem to moze byc duzo przyczyn. Mam jeszcze pytanie odnośnie bipów,czy jesli nawet nie ma błędu na pd to moze byc wiązka juz nie hallo :?: spalanie na vagu przed mial 0.7( nie czt na mfa) a teraz o.4 L. Pozdro

-- 23 listopada 2016, 12:44 --

Pełna Regeneracja, nie bylo sensu stroić i czyścić. Na wydruku co innego a w aucie co innego :?
matileonardo
Stella
Stella

Postprzez socjopata » 23 listopada 2016, 13:02

Z tą wiązką może tak być, że coś jest nie tak, a nie ma błędów. Mogą być słabo zaciśnięte wtyczki.

Jakiś czas temu podłączałem kompa pod Audi kolegi i co mnie zdziwiło, jeden wtrysk był walnięty - korekcja podczas wciskania gazu 2.99 i chyba skala się w tym momencie kończyła, a BIP'y 0-10 na wszystkich wtryskach. Poza tym brak mocy, ale i brak dymienia przy jeździe i po odpaleniu oraz z tego co pamiętam brak błędów związanych bezpośrednio z wtryskami. Były inne błędy, świeciła się kontrolka oleju mimo, że był uzupełniony.

Także ciężko znaleźć przyczynę smrodu, może śmierdzi, jak normalny diesel ;)
socjopata
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P FR
Silnik: BWA 2.0

Postprzez chlorek » 23 listopada 2016, 15:43

matileonardo napisał(a):oryginal(167tys km)

Nie chce być nie miły ale przy tym przebiegu wtryski nie siadają. Chyba że poprzedni właściciel jeździł na roślinnym.
matileonardo napisał(a):smierdza spaliny z wydechu

EGR jest?.
I wszystko zależy jak bardzo są gryzące spaliny. Bo PD wszystkie śmierdzą (mniej lub więcej).
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez matileonardo » 24 listopada 2016, 15:44

Kolego Chlorek, jak go kupilem miał 130tys km było czuc chlor, egr jest nic nie jest modyfikowane. Powiedz mi jeszcze czy wartość bip na logach dynamicznych moze wzrastac do 50?

-- 24 listopada 2016, 16:44 --

Proszę o logi sprzed regeneracji http://vaglog.pl/log-023_013_018_21rjAl.html
matileonardo
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel