Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Regeneracja turbosprężarki, co wybrać?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Odp: Regeneracja turbosprężarki, co wybrać?

Postprzez jędrek » 2 grudnia 2013, 16:54

Bierze olej?Tzn ile ja żeby był max na 10 tys leje jakieś 4 setki a nogi nie mam lekkiej
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Regeneracja turbosprężarki, co wybrać?

Postprzez adii100 » 5 grudnia 2013, 00:16

Mam pytanie odnosnie firmy TURBOSPEC mial ktos jakies doczynienia z ta firma?
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez przebor » 8 marca 2015, 12:30

Kupiłem używaną turbinę ARL. Zdecydowałem się na zakup ponieważ sprzedawdca zapewniał że nie była nigdy regenerowana i została wyjęta ze sprawnego auta. Zawiozłem ją na oględziny do pobliskiej firmy która regeneruje turba i właściwie nie przyczepili się do niczego. (ale też nie polecali jej montować tylko odesłać, a oni zregenerują moją ASVkę).

Geometria chodzi dobrze, luzu wzdłuż osi nie ma. Jest niewielki luz poprzeczny (gdzieś z 0,5mm), na poniższym filmiku starałem się go pokazać.
https://www.youtube.com/watch?v=AiAITCJLGbM

Jednak mam obawy czy na pewno to turbo nie było regenerowane. Jedna ze śrub na muszli zimnej ma uszkodzomy łeb, jakby ktoś z nią walczył. Muszla zimna jest jakby porysowana/spolerowana czymś ostrym (pilnikiem) w kilku miejscach. Jak obracam palcami wirnik raz w jedną raz w drugą stronę to czasem zdarza się takie bardzo ciche metaliczne cyknięcie/stuknięcie. To chyba nie jest dobry objaw?

Ponieważ kupiłem wysyłkowo to mam jeszcze parę dni na odesłanie i zwrot kasy. Nietesty nie zdąże zamontować jej na aucie w tym czasie żeby sprawdzić jak pracuje. Muszę teraz podjąć decyzję o jej zostawieniu lub odesłaniu. Dopiero za jakiś czas jak kupię olej, filtry, uszczelki, przejściówkę do szybkozłączki i znajdę warsztat będe mógł ją zamontować, a wtedy może być zonk.

Czy po zdjęciach które zamieszczam poniżej jesteście w stanie ocenić czy turbo wygląda na regenerowane / rozbierane?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez [gypsymh] » 8 marca 2015, 16:46

Ze zdjęć wygląda na nie ruszana. Lakier na sztandze wygląda na ori. Ten niebieski to chyba sprzedający zabezpieczyl. Bo widać, że nowy. Co do śrubek, może ktoś zaglądał na wirnik strony zimnej. Nie mniej, jeśli Chcesz robić program to faktycznie nie na tej turbinie. Luz na filmiku wygląda na poważniejszy. Za chwilę może puszczać olej.
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez PaVLo » 8 marca 2015, 17:02

Mnie tylko jedno niepokoi, jak powiększyłem zdjęcie i obejrzałem wirnik to widać chyba na jego brzegach lekkie wyszczerbienia, obejrzyj to i jeśli mam rację wirnik trzeba regenerować lub wymienić.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez przebor » 8 marca 2015, 18:41

Bardzo dziękuje za pomoc. Właściwie dwie opinie i dwie negatywne z dwóch różnych powodów. Szkoda bo się trochę napaliłem, a tak powoli zaczynam pakować turbo do pudła i szukam dalej.

Tak - ten niebieski to sprzedawca pomazał. Ten żółty prawdopodobnie fabryczny. Czy ten luz jest za duży - trudno mi ocenić bo się nie znam.

Moim zdaniem wyszczerbień na wirniku gołym okiem nie widać. Dopiero na zdjęciu w powiększeniu można je dostrzec.

Jeśli jeszcze ktoś zerknie i podpowie będę wdzięczny.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez Kris1988 » 27 marca 2015, 22:49

jaka Firma dobrze regeneruje turbo w okolicach Jaworzna , Katowic , sosnowca. mam okazje kupic turbo z ARL za 200 zl tylko ze do regeneracji. i szukam jakiejś firmy i jaki byłby koszt
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +

Postprzez Max_leo » 30 marca 2015, 08:08

Witam.
Padła mi turbina w ARL'u i stoję przed wyborem regenerowanej turbiny, bo niestety nowa to za dużo złotówek.
Znalazłem na alledrogo ofertę regenerowanej turbiny wraz z kompletem uszczelek montażowych. Turbina objęta 12msc okresem gwarancji + protokół z doważania wysokoobrotowego. Turbina regenerowana na częściach firmy Melett.

Podpowiedzcie mi czy warto kupić taką turbinę?
Max_leo
Signo
Signo

Auto: Leonardo

Postprzez bledow » 30 marca 2015, 08:42

Gwarancja to tylko taki papierek na który łapią ludzi, spróbuj ją wyegzekwować. Jeszeli chcesz już turbinę regenerowaną
to poszukaj jakiejś firmy którą ludzie polecają z twoich stron a zakup z alledrogo sobie odpuść.
Skrobnięte z kalkulatora
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez borowa » 30 marca 2015, 08:52

Max_leo, pisz do GruchaARL, jeżeli już faktycznie chcesz regenerowaną to pomoże ;)

3 lata temu regenerowałem gdzieś w Rzeszowie, kasa wyrzucona w błoto (1500), co mi z gwarancji skoro wg mechanika była w porządku i nie widział problemu (późno wstawała itd...). Byłem zmuszony i tak i tak ją wymienić, ostatecznie wleciał fabrycznie nowy świstak.
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Max_leo » 30 marca 2015, 09:00

Wiem, wiem z tą gwarancją to sobie można d.. podetrzeć. Udowodnienie im niesprawności turbiny wynikającego ze złej regeneracji było by droższe niż sama ta turbina.
Max_leo
Signo
Signo

Postprzez elmo_mc » 30 marca 2015, 11:29

Max_leo napisał(a):Witam.
Padła mi turbina w ARL'u i stoję przed wyborem regenerowanej turbiny, bo niestety nowa to za dużo złotówek.

Alternatywą jest jeszcze turbo fabrycznie regenerowane przez Garretta. Ja ostatecznie się na takie zdecydowałem, w Inter Carsie po rabatach będę miał za lekko ponad 1800, tak więc poszukaj może takiej.
elmo_mc
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Max_leo » 30 marca 2015, 11:53

OK... poszukałem podzwoniłem i znalazłem firmę z polecenia, która regeneruje dmuchawki. Wszystko wygląda OK także chyba się zdecyduję.
Mogą mi zregenerować moją turbinę lub dać inną już zregenerowaną...
W Inter Carsie obecnie brak turbin do arl'a, tylko na zamówienie - koszt około 2800zł.
Max_leo
Signo
Signo

Postprzez elmo_mc » 30 marca 2015, 11:59

No mi też początkowo krzyknęli coś koło tego, ale mają swoje możliwości. Poprosiłem kolego co pracuje w IC i po godzinie zadzwonił że mogę mieć na wtorek lub środę turbo fabrycznie zregenerowane. Wyjściowo cena 2200 ale po dłuższym marudzeniu ustało na 1800 z hakiem :D tylko muszę starą oddać.
elmo_mc
Stella +
Stella +

Postprzez Kris1988 » 30 marca 2015, 16:39

ja trochę popytałem i w Jaworznie od niedawna przeniosła się firma turbotec . podobno dobrze regeneruja
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez Marcinxxx » 30 marca 2015, 16:44

Turbotec o ile pamietam "od zawsze" jest z Jaworzna
Marcinxxx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon Sport

Postprzez bledow » 30 marca 2015, 17:02

Turbotec w Jaworznie jest juz lata ale ceny obłędne, mnie 3 lata temu za regenerację turbiny z ASV zawołali 1800 pln :-o

Skrobnięte z kalkulatora
bledow
TopSport
TopSport

Postprzez Kris1988 » 30 marca 2015, 20:41

no wiem :P przeniosła się z podłęża na osiedle stale :P ale to dla tych co mieszkają w Jaworznie. ale dobrze turbo regenerują czy raczej omijać. bo to firme mam na miejscu i nigdzie dalej jechac nie musze
Kris1988
Sport
Sport

Postprzez bledow » 30 marca 2015, 20:47

Robią dobrze choć miałem przypadki że turbina musiała do nich wrócić

Skrobnięte z kalkulatora
bledow
TopSport
TopSport

Postprzez transit_master » 30 marca 2015, 21:37

Marcinxxx napisał(a):Turbotec o ile pamietam "od zawsze" jest z Jaworzna
nurek też :mrgreen:
Za takie kosmiczne ceny regeneracji to już lepiej dołożyć i jakieś skromne GTB założyć :wink:
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez cichy89 » 17 kwietnia 2015, 22:02

Panowie jakiś czas temu poznałem gościa który od lat zajmuje się regeneracją turbin i głowic.Turbawki wysyła na cały świat,żadnych zwrotów (wiem bo sam przez jakiś czas odbierałem i dostarczałem przesyłki od/do niego)Teraz dostał autoryzację firmy melett jako jeden z 5 firm na całą PL (więc coś o tym to świadczy). Dziś z nim gadałem bo moje turbo zaczęło znacznie puszczać olej (zapocone każde łączenia od turbawki do IC ). Zaproponował praktycznie nową turbawkę tyle że na częściach melett.Mianowicie, obudowa garett-a a cały środek nowy melett-a.
Koszt to 1000pln przy zmiennej geometrii 900pln bez.Cenowo wygląda na bajkę :) doszły mnie słuchy że melett był kiedyś garett-a a teraz to 2 inne firmy. Z tego co widzę to melett nie jest jakąś złą firmą i ja bynajmniej się skuszę ale chciałbym się zapytać też was o opinie.Wcześniej regenerowałem w Trans-Turbo z Mielca (polecił VAG Radom)potrybiła ponad 2 lata i chyba się kończy a podobno wcześniej było coś w niej robione.Wydaje mi się że lepiej wsadzić zamiennik z UK(melett) niż regeneracja na chińskich częściach lub z niepewnego źródła.Jeżeli można na ogólnym to mogę podać namiar dla innych zainteresowanych ewentualnie pomóc w kontakcie itp :)
cichy89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON TS

Postprzez piotrassenior » 18 kwietnia 2015, 09:27

cichy89, no możesz spróbować z tym malettem. Tylko widzisz. Bajer jest taki żeby to dobrze wstawało itd. bo GT1749VB to zagadka a raczej pupa niemowlęcia jak chodzi o poprawne działanie.
Ostatnio ktoś tu na forum kupował nówkę (fabrycznie regenerowaną z gwarancją) z IC za 1800zł. Wtedy wszystko bangla jak należy.

Swoją drogą widzisz...miałeś regenerację i po 2 latach znowu zaczyna się problem. Jaki przebieg na tym turbo przez te 2lata? :)
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez cichy89 » 18 kwietnia 2015, 15:12

Coś około 30tys.Problem był od początku ze wstaniem turbawki,wstawała nieco później niż ori(od 2tys obrotów).1 rok ok,2 rok zaczęła głośniej chodzić,3 rok zaczęła puszczać olej w większych ilościach niż to powinno być.Teraz to przy daniu w podłogę słyszę jak wirnik pracuje :/ no i lekko wyje jak karetka... Wcześniejsza regeneracja była podobno bardzo podstawowa(tak mi koleś powiedzial) bo stanęła grucha,jakies łożysko stanęło i waliła za dużym ciśnieniem i przeładowywało ją.Lekkie luzy, które miał ogarnąć.Reszta mówił że malina...Koszt był niewielki bo 500 stówek.Z resztą sam powiedział że dużo roboty przy niej nie ma...Koleś opinie miał dobre kilka fur w Radomiu jeździło na jego turbawkach i każdy chwalił.Niestety ja tak średnio bylem z tego wszystkiego zadowolony... Dlatego teraz się zastanawiam nad nowa czy może środek meletta wsadzić.Nowa troche kosztuje a i tak słyszałem ze można się nadziać na tzw"odpad"
cichy89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON TS

Postprzez facet03 » 8 maja 2016, 17:34

Czy ktoś zna w Wielkopolsce - najlepiej najbliżej Poznania, punkt gdzie warto oddać turbinę do regeneracji? A najlepiej zostawić niech sami wymontują i zamontują ,żeby potem nie było - że coś zostało zepsute przy tych czynnościach. Turbo przeładowuje minimalnie - brak błędu na komputerze, jednak uniemożliwia zrobienie programu na więcej nm i km.

Chyba , że radzicie kupić inne turbo od razu ? Polećcie mi co robić, może ktoś ma sprawne turbo na sprzedaż?

Obawiam się jedynie tego ,że to albo zostanie źle zregenerowane lub kupię inne turbo z którym również będzie problem - nie wiem jak ograniczyć możliwość problemów wynikających z tych zakupów..

-- 8 maja 2016, 17:26 --

Podbijam, ktos moze kogos polecić ?

Wczoraj auto przestało całkowicie przyspieszać, po wyłączeniu i włączeniu silnika było ok. Podłączyłęm kompa - overboost - ciekawe jak często teraz będzie się zdarzać..
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica

Postprzez zoozool » 10 maja 2016, 06:28

Przyłączam się do pytania o poznan o regenerację razem z obsługą montażową.
zoozool
Stella +
Stella +

Postprzez sowczynski » 10 maja 2016, 06:51

ja wczoraj byłem z suszarką w Bydgoszczy w firmie Pneumat-turbo na Pszczelnej. Pojechałem najpierw po zregenerowaną wpłata 1300 zł
po przywiezieniu drugiej zwrot kaucji 300 zł + wycena naprawy starej, pan obejrzał - stara duży luz wzdłużny i wyszczerbione łopatki po zimnej stronie koszt 850 zł zwrot różnicy. Do turbo dostajemy wykres z wyważarki i instrukcję montażu.
Polecam firma przyjazna klientowi. :brawo: :brawo: :brawo:
sowczynski
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: ALH 1.9

Postprzez facet03 » 10 maja 2016, 07:08

Ja szukam czegoś w Poznaniu i okolicach, chyba że ta firma z Bydgoszczy da mi zregenerowana i wymieniać na miejscu stara na tą nową i wyceni od razu. Na pewno chce aby firma która zregeneruje zamontowana też by w razie czego nie było problemów.

Don't be the same, be better.
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez navoye » 10 maja 2016, 10:26

polecam motomarket bis - bylem bardzo zadowolony
navoye
Stella +
Stella +

Postprzez facet03 » 10 maja 2016, 15:22

Ile przejechałes na turbo po regeneracji? Wszytko było ok?

facet03
Cupra
Cupra

Postprzez navoye » 10 maja 2016, 15:45

no niestety tutaj dobrym testerem nie będę - po paru tys. siadła mi pompa oleju i zatarłem motor :/ ale do czasu zatarcia było super, fajnie wstawało itd. Jako że całościowy remont motoru robili mi gdzie indziej to turbo aktualnie mam także gdzie indziej robione(żeby było jako całość,a nie w razie co zwalanie jedni na drugich), ale prawdopodobnie niebawem podjadę ponownie do nich zobaczyć czy da się coś zrobić żeby lepiej wstawało bo już tak fajnie nie jest :/ Swoja droga to jeden z niewielu warsztatów do którego gdy podjechałem zostawić auto to w warsztacie wyglądało dokładnie jak na zdjęciach w galerii, a zostawiając auto Panowie spisywali protokół z uszkodzeniami auta itp.
navoye
Stella +
Stella +

Postprzez facet03 » 10 maja 2016, 16:02

Widzę że ciężko o sprawdzony punkt do regeneracji turbo

facet03
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 11 maja 2016, 07:56

michu napisał(a):Widzę że ciężko o sprawdzony punkt do regeneracji turbo

Sprawdzony jak sprawdzony. Pamiętajcie że w 90% wsadzane są chińskie podzespoły, bo skąd mają brać inne.
Często sprężarki po regeneracji nie wstają tak jak powinny, mieszczą się w zakresie błędów ale nie jest to samo.
Jestem sceptyczny do regeneracji turbo. Obecnie nie są one aż tak drogie. Szczególnie że Garett sprzedaję po fabrycznej regeneracji.
Lepiej kupić używkę z małym przebiegiem, poddać ją czyszczeniu i polata więcej jak te pseudo regenerowane.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez facet03 » 11 maja 2016, 17:29

tylko teraz znalezienie używki w dobrym stanie też chyba graniczy z cudem, garet po fabrycznej regeneracji podasz jakieś źródło i koszt?
może być na pw :)
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 12 maja 2016, 08:12

Np. Moto - Remo, Inter-Cars.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez sowczynski » 12 maja 2016, 08:42

Moja po regeneracji wstaje ładnie ok1600rpm skończyło sie dymienie tylko przy pełnym gazie mały bączek a dalej czysto, fakt wtryski też po regeneracji
sowczynski
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: ALH 1.9

Postprzez facet03 » 12 maja 2016, 20:44

Jeszcze gadałem z frog racing - żeby wrzucić asz/arl używane w dobrej cenie i wgrać soft itd - i koszt całikiem spoko podali i podobno używane turbiny mają z pewnego źródła :)

nie wiem jak opinie o frogu .. daleko od Poznania ale cena zachęca..
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 13 maja 2016, 08:16

sowczynski napisał(a):żeby wrzucić asz/ar

To jest myśl :). Nie pamiętam jak to jest w BXE, jeśli nie masz centralnego IC, to może troszkę puchnąć w ciepłe dni.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez facet03 » 13 maja 2016, 11:42

rozmawiałem z frog fracing - mówią że nie trzeba nic robić :) tylko turbo wrzucić przespawać wystroić i jeździć. moc oscylowana na asz 160km/350 nm
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 13 maja 2016, 12:09

michu, wsadź i zrób loga dynamicznego 008. Zobaczysz jaka temp. będzie w dolocie. Miej na uwadze, że może się okazać potrzebny większy IC.
michu napisał(a):oscylowana na asz 160km/350 nm

Jak dasz większy IC, wsadzisz większy kolektor (bo chyba ze 170km BMN jest większy - do sprawdzenia), zrobisz porządny soft. Ponad 170km wyjdzie. Przerabiałem temat, tylko ja jeszcze usunąłem EGR.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez facet03 » 13 maja 2016, 13:15

To 10km nie jest chyba tyle warte.. Większy kolektor i ic to kolejny koszt.. Wydaje mi że się ludzie z Frog się znają , jest IC frontowy - podobno starczy do 220km
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez chlorek » 13 maja 2016, 14:07

michu napisał(a):Frog się znają , jest IC frontowy - podobno starczy do 220km

Dlatego pytałem :). To tak, spokojnie starczy. Nie miałem przekonania czy jest w nadkolu wypierdek czy frontowy. Wiedza dla mnie - dzięki.
Jak zrobisz, wrzuć wykres :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez facet03 » 13 maja 2016, 17:49

szybko to nie będzie, ale wrzucę :) A info właśnie dostałem od Froga że jest centralny w bxe :)
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez ecki » 15 maja 2016, 18:28

W poznaniu to polecam firme Turbotech na ul. Samotnej. Oddałem moją starą juz też regenrowaną turbine, która wysiadła i za 600zł dostałem od nich inną po regenracji na miejscu. Narazie zrobiłem ok 5 tys km dopiero na niej, ale do tej pory wszystko gra. Tfu tfu tfu odpukac :)
ecki
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez dasus » 24 października 2016, 19:52

Przed zakupem Leona miałem Skodę Octavię z silnikiem AHF 110KM. Pierwszą rzeczą, którą wymieniałem była właśnie turbina, poprzednia się zacinała. Nie lubię kompromisów pomiędzy oryginalnymi częściami a zamiennikami/regenerowanymi, dlatego zdecydowałem się na poszukiwania oryginalnej. Pierwszy problem jaki napotkałem - sprzeczne informacje w sklepach. W jednym sklepie facet mi powiedział, że wszyskie turbiny Garreta są robione w Chinach. Udało mi się znaleźć sklep, gdzie za nowe oryginalne turbo zapłaciłem 2500zł (2013 rok) a sprzedawca powiedział, że ten drugi "jest głupi". Mam zaufanego mechanika - turbo zamontował, wyczyścił z nagaru wszystkie doloty, powymieniał wężyki i inne pierdoły w około. Wysłał mi nawet zdjęcie ile syfu udało mu się wyskrobać.
Podsumowaniem było to co ten mechanik powiedział 3 lata po zamontowaniu tego turbo. Do tej pory ludzie wymieniali u niego na regenerowane i standardowo wszystkie po roku czasu już puszczały olej, były zapocone lub miały przedmuchy. To była pierwsza oryginalna i nowa turbina jaką montował i mówił, że jest w szoku bo wszystko jest suche i w bardzo dobrym stanie.
Jak dla mnie - jeśli ktoś chce trzymać sobie diesla przez kilka lat to lepiej zainwestować w oryginalne turbo. A jak planujesz sprzedać za rok czy dwa - regenerowane. Brutalne ale taka jest rzeczywistość...
dasus
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez desmoRR » 21 listopada 2016, 09:05

Turbo czy pompowtryski regenerowane są jak nowe, tylko trzeba to dobrze zrobić i na markowych częściach np. Meletta.
desmoRR
Stella +
Stella +

Auto: SEAT Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez josef » 10 grudnia 2016, 18:20

Mam standardowo problem po regeneracji turbo w ARL'u. Na hamowni wychodzą słabe wyniki, ale pomijam ten fakt. Szukam kogoś ogarniętego z Dolnego Śląska, żeby obadał cały silnik zanim wezmę się za kolejne grzebanie z turbo, być może gdzieś indziej siedzi problem.

Może ktoś kogoś polecić pewnego?
josef
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1M TS

Postprzez piotrassenior » 11 grudnia 2016, 10:50

josef, a co się dzieje? nie wstaje, czy nie utrzymuje zadanego ciśnienia? masz loga 011?
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf

Postprzez josef » 11 grudnia 2016, 18:48

Logów nie mam. Słabo wstaje i wyraźnie słychać gwizd, gość który regenerował twierdzi, że jest dobrze. Nie wiem jak w innych, ale u mnie na zimnym to czuć jakby wcale nie ładowało. Zaproponowałem mu, żeby oddał mi połowę kasy za regenerację i zapominam o sprawie. Podciśnienia sprawdzałem, wakumetrem również.

Ostatni raz regeneracja. :evil:
josef
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 11 grudnia 2016, 18:50

Jak późno wstaje to masz niedokładnie zregenerowane turbo, a świst jest zazwyczaj z nieprecyzyjnego doważenia koła kompresji.
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez josef » 13 grudnia 2016, 18:41

Gość zdecydował się, że odda mi połowę pieniędzy za nieudaną regenerację turbo, lepsze to niż nic.

Teraz kwestia co robić dalej. Regenerowana fabrycznie przez Garretta? http://www.motoremo.pl/pl/firma/informa ... fabrycznej

Gdzie dokonać zakupu? Moto Remo, Inter Cars, a może gdzieś indziej?
josef
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel