Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 2.8 (cupra 4 ) wypadanie zaplonu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 2.8 (cupra 4 ) wypadanie zaplonu

Postprzez kbkakms » 23 lutego 2017, 16:30

witam .
Mam problem z wypadaniem zapłonu na różnych cylindrach zazwyczaj pokazuje 3 sztuki czyli połowę mechanik twierdzi, że to moduł zapłonowy :( dodam ,ze kupiłem nowy dokladnie 16 mieszków temu czyli 4 po gwarancji zaplacilem ponad 1000 zl wcześniej zostały zmienione przewody zapłonowe dodam ,ze przewody i moduł wymienione na oryginał.Mam też swiece wymienione ze średniej półki ponad rok temu.auto od początku milo problem z odpalaniem na gorącym silniku lapalo i po chwili telepalo silnikiem i gaslo czasami kilkanascie prob odpalenia, a czasmi wszystko ok dodam ,ze awaryjnie na gazie bylo ok normalnie ( instalacja ponad rok ) co do modulu wczesniej mialem zamiennik to wytrzymal pol roku szkoda 470 zl tylko objawy byly szarpanie na niskich obrotach,teraz brak tych objawow,czasmi wyskakuje sondamechanik twierdzi ,ze check z niej nie wyskoczy bo to jakis inne grzanie cos takiego prosze o pomoc bo szkoda mi kolejnego tysiaka na modul :-(
kbkakms
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 2.8 V6

Reklama

Re: Leon 2.8 (cupra 4 ) wypadanie zaplonu

Postprzez Pako162 » 23 lutego 2017, 22:49

Ciężkie odpalanie na gorącym = padający czujnik położenia wałka rozrządu. Ja u siebie podmieniłem i nie ma już tego problemu. Co działo się ze starą cewką? One w sumie są rozbieralne. Możesz podmienić na próbę sam moduł ze starej cewki- ta część, w którą wpinasz kostkę zasilającą.
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez kbkakms » 24 lutego 2017, 17:07

odebralem auto i mechanik twierdzi ze pompka paliwa nabija ledwo 1 bar a powinno byc minimum 3 bary i to niby glowny powod ze auto slabo pali na goracym .i ze jak czujnik polozenia walu to bu nie palil awaryjnie na gazie tez nie wiem nie znam sie

co modulu to mam stary zamiennik i ta ktora mam zalorzona orginal zrobie tak jak radzisz pozamieniam i sie pobawie moze bedzie ok bo jak mowil ze lal woda to iskry walily tylko moze nalal do kostki to nic dziwnego ze bilo/wniosek zaplacilem 140 zl a tak naprawde nic ciekawego nie powiedzial i co ciekawe brak pomp paliwa sa zamienniki ale ja mam bak dzielony i jest lipa tylko uzywki szukac

-- 24 lutego 2017, 17:53 --

wiekszaosc csklepow daje 2 lata gwarancji a tu gdziek upilem tylko rok masakra :( znalazlem jakas nowa niemiecka firme i maja taka cewke i daja 3 lata gwarancji firmy stark za 377zl ciekawe, tylko dziwi mnie ze beru tak szybko padla 16 miesiecy i do wymiany
kbkakms
Stella +
Stella +

Postprzez Bushid0 » 24 lutego 2017, 17:15

Sprawdź czy nie masz oleju w świecach, u mnie uszczelka pod klawiaturą puszczala i tam olej sie dostawał, przez co wypadaly zapłony.
Bushid0
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez kbkakms » 24 lutego 2017, 17:48

mechanik twierdzil ze niby z 6 cylingra szly bombelki powietrza jak lal woda a od jakiegos czasu musze sporadycznie dolewac plynu chlodzacego
kbkakms
Stella +
Stella +

Postprzez Bushid0 » 24 lutego 2017, 18:04

No to głowica do zdjęcia wg mnie. Jak Ci znika płyn. Sprawdź ciśnienie jakie jest na kazdym garze.
Bushid0
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez kbkakms » 27 lutego 2017, 14:28

jeszcze jedno pytanko nie w temacie mnianowicie chodzi mi o oslone pod silnik ta plstikowa
http://allegro.pl/oslona-silnika-seat-l ... 12462.html
cyz ona mi podejdzie do mojego 2.8 gosc w sklepie nie potrafi odpowiedziec boki nuiby te same tylko brak dolu
kbkakms
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna