Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Olej w przewodach IC, spadek mocy, zwiększone spalanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Olej w przewodach IC, spadek mocy, zwiększone spalanie

Postprzez Inarii » 26 lutego 2017, 16:37

Witam, posiadam Leona w dieslu 1.9 arl 150kunia i przez zimę sporo się pozmieniało. Jak było zimno to wszystko sobie tłumaczyłem ujemnymi temperaturami ale teraz gdy jest po kilka/kilkanaście stopni na plusie zacząłem się martwić a mianowicie, spalanie mi skoczyło o około litr (nie ważne czy trasa czy miasto), zauważyłem spadek mocy może nie jakiś potężny ale to nie ten efekt co pół roku temu i pewnego razu zauważyłem krople oleju na miejscu postoju więc zerknąłem skąd to leci i delikatnie kapie na łączeniu przewodu IC.
Co to może być? Myślałem o przeczyszczeniu odmy ale nie wiem czy odma miałaby taki wpływ na spalanie... proszę o pomoc bo jestem totalnym lajkonikiem. Ew poproszę o namiary na jakiegoś czarodzieja ze śląska :)
Inarii
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Olej w przewodach IC, spadek mocy, zwiększone spalanie

Postprzez wojtekleonts » 26 lutego 2017, 16:45

sprawdz sobie ta odme i turbo, w tych wezach zawsze cos tam oleju bedzie czy dobra kondycja czy gorsza to wkoncu diesel i doladowany.. ale mozeby tak sprawdzi czujnik temp, z odpalaniem byly zmiany miedzy -'c a teraz +'c?
wojtekleonts
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez piotrassenior » 26 lutego 2017, 16:56

Mogłeś zadać pytanie / opisać swój problem np. w tym temacie :arrow: http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=8917&p=680224#p680224 niż zakładać niepotrzebnie nowy.

Ogólnie to normalne że pocą się szybkozłącza na wejściach do Intercoolera. Warto sprawdzić czy siedzą stabilnie, czy zapinki dobrze trzymają itd. Jeżeli nie - pokombinować żeby to naprawić.
Jeżeli miałbyś dziurawy dolot/gdzieś nieszczelny to auto by poddymiało, bądź po prostu dymiło. Oczywiście spalanie idzie w górę w takim wypadku.

Zacznij od tego czy jest szczelny dolot, ile przede wszystkim jest oleju w przewodach. Jeżeli obserwujesz regularnie stan oleju w silniku to powinieneś wiedzieć czy go ubywa dość mocno, czy może są to znikome ilości - norma.
Jeżeli wszystko byłoby wporządku to pozostaje zrobić logi dynamiczne i tam poszukać przyczyny dlaczego auto "jedzie słabiej". Ale zacznij od tego dolotu i posprawdzania DOKŁADNIE czy wszystko jest szczelne i czy szybkozłącza "siedzą pewnie".
Pozdro
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez Inarii » 26 lutego 2017, 18:18

Zapomniałem jeszcze o tym, że wyskakuje mi cały czas błąd z czujnika położenia wału i od niedawna też wyje mi czujnik temperatury przy załączaniu. Różnica w odpalaniu pomiecy - a + jest ze skasowanym błędem mniejszy problem z odpaleniem a po jego ponownym wyskoczeniu problem narasta. Więc sprawdzę ile tego oleju tam jest, szczelność układu i zobaczymy.
Przepraszam też za założenie nowego tematu, jeszcze nie jestem do końca obeznany z zasadami rządzącymi tym forum, poprawie się :)
Inarii
Stella
Stella

Auto: Leon 1

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel