Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny dźwięk pracy turbo ARL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny dźwięk pracy turbo ARL

Postprzez CB_Aras » 2 marca 2017, 19:50

Czesc. Pisze z problemem, który mnie zastanawia od momentu zakupu auta. Chodzi o turbo i jego dzwieki podczs przyspieszania. Pierwsze co na myśl mi przychodzi to wirnik ocierający o obudowe (duże luzy=koniec turbo?) :-o
:arrow:
https://youtu.be/jRYfzC8PT6I

Takie szuranie występuje gdy auto troche sie rozgrzeje, na zimnym nie słychać tego. Podczas obciążenia słychać tak jak na filmie, podczas delikatnego operowania gazem szuranie nie dokucza tak bardzo.
Leon nie ma katalizatora, ktoś kiedyś pisał, że po usunięciu kata występuje metaliczny odgłos. Po za tym po wkręceniu na obroty i wrzuceniu biegu na luz turbo robi. Ftu... Fthu...fthu... :-D. Coś jak zawór upustowy. To już nie jest takie dokuczające, natomiast metaliczne dzwieki tak, bo leon nie nalezy do wygłuszonych aut wiec sama praca silnika mi wystarcza..
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dziwny dźwięk pracy turbo ARL

Postprzez Czarek125 » 2 marca 2017, 20:08

Ciezko ocenic co to moze byc...zapewno ktos inny sie wypowie.ja za to mam tak ze gdy wciskam przed 2 tys obrotów gaz do spodu i puszcze przy 2300 2400 slychac jakby upuszczal powietrze,dodam odrazu ze dolot szczelny,komputer nie pokazal przeladowania
Czarek125
Stella
Stella

Auto: Leon fr

Postprzez tomcio81 » 2 marca 2017, 20:21

gdyby Ci wirnik ocierał o muszle to już byś dawno temu zostawił za sobą plame oleju i dymu :) - po usunięciu kata słychać dziwne odgłosy - mam podobnie i miałem w poprzedniim aucie - jak chcesz spać spokojnie to zwal rure od turbawki i sprawdź luzy na wirniku - minimalne góra dół mogą być natomiast wzdłużnych nie powinno być - co to Twojego ftu ftu czy jak to nazwałeś :) to jest efekt " surge" poczytaj o tym jjest dużo na necie i nawet był niedawno temat na tym forum o tym
tomcio81
Signo
Signo

Auto: Leon1M
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez wesol » 2 marca 2017, 22:51

To nie surge. Bo tu mamy przy przyspieszaniu czyli na wdepnietym pedale gazu a nie przy odpuszczaniu.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez tomcio81 » 3 marca 2017, 07:22

podczas przyspieszania może nie ale kolega pisał że "Po za tym po wkręceniu na obroty i wrzuceniu biegu na luz turbo robi. Ftu... Fthu...fthu... :-D. Coś jak zawór upustowy" a to jest surge :)
tomcio81
Signo
Signo

Postprzez CB_Aras » 3 marca 2017, 20:32

O tzw. Surge już czytałem, ale tak jak mówie on mi nie przeszkadza. Gorzej z tym "szuraniem". Tak wiec takie zjawisko chyba nic nie wróży dobrego...
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Postprzez tomcio81 » 3 marca 2017, 22:20

zwal rurę od turbawki i obadaj luzy jak Ci pisałem
tomcio81
Signo
Signo

Postprzez JacaTouran1979 » 8 marca 2017, 23:12

Zjawisko typu szuranie to początki blokowania zmiennej geometrii
Tel 509963064
JacaTouran1979
Stella
Stella

Auto: Touran
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cristo » 9 marca 2017, 22:39

Ostatnio grzebalem przy Altei - z autem wszystko ok, turbo nie slychac, ale po zdjeciu obudowy filtra: https://youtu.be/-gp7F0cP6mg

Nagralem to z ciekawości. A teraz do czego zmierzam - wg mnie do tego odglosu surge przyczynia sie filtr powietrza.

U mnie bylo wszystko ok w leonie. Zmnienilem filtry i olej. Wyjechalem z garazu i .... surge, nagle. Zalozylem filtry boscha. Ostatnio prowizorycznie "wyczyscilem" turbo za pomoca nafty i strzykawki. 2 dni pozniej wlecial filtr UFI - pierwszy montaz w grupie VAG. Filtr jest gesciejszy i lepiej wykonany od boscha. Poki co cisza.

Moja prywatna teoria jest taka, ze filtr tlumi dzwiek pracy turbo. Tego juz nie nagralem, ale po wyjeciu filtra i zamknieciu tuby szuranie nadal w altei wystepowalo. Wlozylem filtr i cisza. Ot taki test.
cristo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez Czarek125 » 23 marca 2017, 19:31

no widzisz ja tez zmienialem ostatnio filtr powietrza ale tego dzwieku mi nie zmienilo...
Czarek125
Stella
Stella

Auto: Leon fr

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel