Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ciężko odpala, trzęsie i szarpie silnikiem, 1.9 tdi AXR

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ciężko odpala, trzęsie i szarpie silnikiem, 1.9 tdi AXR

Postprzez zaba3232 » 8 marca 2017, 14:30

Witam serdecznie.

Posiadam dość nietypową wersję Leona I, ponieważ jest to 1.9 tdi 101 KM z oznaczeniem AXR, który wychodził pod koniec serii. Ja mam rok produkcji grudzień 2005, a z VIN-u wychodzi 2006, przebieg 270.000 km, według zegara :?

Autko kupiłem niedawno i mam następujący problem. Gdy autko trochę dłużej postoi nieodpalane tak około doby, trzeba dłużej kręcić i przytrzymać gaz żeby zapalił, przy każdym następnym odpalaniu jest już w porządku, lecz gdy już odpali strasznie rzuca silnikiem, telepie, trzęsie. Czytałem bardzo dużo na temat co może być przyczyną, dlatego o poradę proszę Was na forum. Gdy wciskam sprzęgło nic się nie zmienia dalej telepie, więc to raczej nie koło dwu masowe o którym również pisali w internecie. Dodam, iż czasami po odpaleniu chodzi równo nie trzęsie, nie rzuca, przejadę kawałek znów zaczyna się telepać. Dzieje się tak zarówno na zimnym silniku jak i na ciepłym, raz chodzi równo, a za chwilę telepie. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego ale dość szybko samochód traci temperaturę, tzn. gdy już na blacie jest 90 stopni, pójdę np. na zakupy wracam za 5-10 min i kreska od temperatury spada średnio o połowę, nie wiem może te modele tak mają. Auto bardzo dobrze wchodzi na obroty, wzorowo przyspiesza, dobrze się rozpędza. Podejrzewam, że może coś by pokazały logi zrobione komputerem, mam możliwość podłączenia do komputera i zrobienia zdjęć logów tylko chciałbym wiedzieć jakie grupy sprawdzić, przy jakich temperaturach silnika, na biegu jałowym czy dodając gazu.

Byłbym bardzo zobowiązany za wszelaką pomoc z waszej strony. Jestem z okolic Zgorzelca na dolnym śląsku, może ktoś mieszka w pobliżu, może ma tutaj jakiegoś sprawdzonego fachowca. Nie chcę nie potrzebnie tracić pieniędzy wymieniając kolejne zbędnie części. :-)

A czytając wszystkie fora dowiedziałem się, że mogą to być pompo wtryskiwacze, ewentualnie tylko ich uszczelki, a może tylko ich instalacja, może to być już coś z silnikiem, może czujnik temperatury albo przepływomierz, ewentualnie któraś pompa paliwa...

Bardzo proszę chłopaki o pomoc, chętnie zapłacę jeżeli ktoś poprowadzi temat do końca, ewentualnie służę wszelką pomocą na temat blacharsko - lakierniczy, ponieważ sporo czasu prowadziłem warsztat i co nieco wiem na te tematy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony czas.

Poniżej przesyłam logi grupy 18 i 23 robione jakieś 2 tygodnie temu, wydaje mi się, że troszkę się pogorszyło...

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/71f53610bf79dd73

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ee1d596fb585c8be
zaba3232
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: AXR 1.9

Reklama

Re: Ciężko odpala, trzęsie i szarpie silnikiem, 1.9 tdi AXR

Postprzez chlorek » 8 marca 2017, 15:26

zaba3232 napisał(a):gaz żeby zapalił

To nic nie pomoże.
Czwarty cylinder staje dęba.
Pewnie gniazda zaworowe są już wywalone. Trzeba zdjąć czapkę, wyjąć wtryski i obejrzeć głowice. Przy okazji zobaczysz jak wygląda wałek rozrządu.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez zaba3232 » 8 marca 2017, 15:46

No właśnie jak trzymam gaz wciśnięty lekko to szybciej zapala.
Czwarty staje dęba to znaczy? Pompowtrysk zepsuty? Leje czy niedomaga?
zaba3232
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 8 marca 2017, 16:26

zaba3232 napisał(a):Czwarty staje dęba to znaczy? Pompowtrysk zepsuty? Leje czy niedomaga?

chlorek napisał(a):Pewnie gniazda zaworowe są już wywalone. Trzeba zdjąć czapkę, wyjąć wtryski i obejrzeć głowice. Przy okazji zobaczysz jak wygląda wałek rozrządu.

Może być już pompowtrysk zmęczony.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez zaba3232 » 8 marca 2017, 20:35

Jakby były gniazda zaworowe wałek albo głowica już zużyta to byłoby tak, że raz by szarpało a raz nie? Zauważyłem jeszcze, że auto na postoju nie osiąga 90 stopni, czy to może mieć coś wspólnego? Zrobiłem dzisiaj screeny wszystkich logów na komputerze może wrzucić któreś grupy to zerkniecie?? Pozdrawiam

-- 8 marca 2017, 20:35 --

Tutaj zgodnie z zapowiedzią dodaje logi zrobione przy nagrzanym samochodzie na biegu jałowym:

w grupach 1-10
http://www.fotosik.pl/u/zaba3232/album/2417324

w grupach 11,12,13,15,16,17, 18 na luzie, 18 po puszczeniu gazu, 20, 21
http://www.fotosik.pl/u/zaba3232/album/2417328

w grupach 22, 23 na luzie, 35
http://www.fotosik.pl/u/zaba3232/album/2417332

Bardzo was proszę zerknijcie może coś więcej na nich zobaczycie. Pozdrawiam
zaba3232
Stella
Stella

Postprzez Axee » 8 marca 2017, 21:15

Nie o czapce tu mowa, bo czapka to glowica, tylko o pokrywie zaworow, nie o gniazdach zaworowych, tylko o gniazdach pompowtryskow w glowicy. Na dzien dobry wymienilbym oringi na pompkach, obejrzal ich gniazda, zlozyl wyregulowal pompki i poobserwowal co sie dzieje dalej.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez zaba3232 » 8 marca 2017, 21:26

A moglibyście zerknąć w te logi co wrzuciłem czy na nich widać coś ciekawego? Jeżeli chodzi o gniazda pompek to w jaki sposób się uszkadzają? Jak to zaobserwować? Jakąś konkretną instrukcję regulacji pompek u Was na forum znajdę? Pozdrawiam
zaba3232
Stella
Stella

Postprzez wesol » 8 marca 2017, 22:09

ty miales logi zamiescic a niejakies bzdety z dziadowskiego sprzetu delphi. 4 pompka mocno na plusie czyli niewyrabia z podawaniem paliwa. Pozostale musza byc dlawione by wyrownac prace. albo pompka do luftu albo cylinder nieszczelny albo przedmuch do pompki z komory spalania.

Zamien miejscami pompke 4 z np 1 lub 2. Wtedy zrob loga 013
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez zaba3232 » 8 marca 2017, 23:23

A logi z dziadowskiego sprzętu Delphi są inne niż z jakiejś super firmy?
tutaj mam 13 z dzisiaj na nagrzanym silniku : http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c3411d60eb42fe81
wygląda tutaj już inaczej...
zaba3232
Stella
Stella

Postprzez wesol » 9 marca 2017, 00:22

Bo chcialbym widzuec wlasnie obroty i np nie tylko jedna migawke a zapis np z jednej minuty. Np po zbutowaniu i dalej po zatrzynaniu czy sie korekcje wyrownuja.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez zaba3232 » 9 marca 2017, 00:32

No niestety takim sprzętem nie dysponuje... To co mam to wrzuciłem, to co zaobserwowałem napisałem i miałem nadzieję na jakieś podpowiedzi.. pozdrawiam
zaba3232
Stella
Stella

Postprzez chlorek » 9 marca 2017, 08:50

Axee napisał(a):tylko o gniazdach pompowtryskow w glowicy.

O tak :oops:
chlorek
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel