Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drgania przy odpalaniu i ruszaniu ze sprzęgła

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drgania przy odpalaniu i ruszaniu ze sprzęgła

Postprzez Kaiser » 7 kwietnia 2017, 08:22

Witam

Mam Leona 1.9 tdi z 2002 r. 110 KM. Pierwsze przypadłości pojawiły się u schyłku zeszłego lata. Po odpaleniu auta, kilka razy zdarzyło się, że obroty same zaczęły wzrastać z normalnych ok 900 obr/min na postoju do 1100 obr/min. Wyglądało to jakby sam "dodał" gazu. Po naciśnięciu na pedał gazu to wszystko wracało do normy. Myślałem, że to incydent więc, nie przejmowałem się tym.

Kolejne niespodzianki pojawiły się zimą. Przy nadejściu niższych temperatur auto zaczęło drgać i lekko szarpać przy odpalaniu. Po pojawieniu się cieplejszych dni, kwestie te jakby ustąpiły. Czasem pojawią się delikatne drgania.

Najgorzej jest jednak przy ruszczeniu. Od tej zimy pojawiał sie także przypadłość, która trwa do teraz to drgania przy ruszaniu. Przy puszczeniu sprzęgła obrony lekko spadają (poniżej 900 obr/min) autem i kierą lekko trzęsie. Wszystko zanika jak nabiorę prędkości czyli obroty wyjdą poza kreskę 900 obr/min lub dodam gazu przy ruszaniu.

http://patrz.pl/film,video0027-mp4,154785.html

W ostatnich tygodniach zaobserowałem, że towarzyszy tym drganiom zwiększenie spalania. Jak ruszam z rana to spalanie wskakuje na poziom średniego 6.8-9.3 l/100.

Czy ktoś zetknął się podobną przypadłością?
Kaiser
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Drgania przy odpalaniu i ruszaniu ze sprzęgła

Postprzez Adrian2607 » 30 kwietnia 2017, 05:11

Dlaczego ruszasz w ten sposób? To zabójstwo dla dwumasy. Słyszysz inną pracę silnika na wciśniętym i puszczonym pedale sprzęgła? Terkotanie i szarpanie budą to dwumas który ubijasz ruszając w ten sposób. Podniesione obroty na jałowym to przeważnie czujnik temperatury płynu chłodniczego. Podłącz pod kompa i sprawdź czy temperatura płynu pokazywana przez kompa pokrywa się mniej więcej z tym co na zegarach w aucie. Na 99% obstawiam, że nie.
Adrian2607
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez CB_Aras » 30 kwietnia 2017, 19:15

A czy objaw lepszego wkręcania się na obroty z wciśniętym sprzegłem jest objawem końca dwumasy czy tak ma być?
U mnie ospale reaguje na gaz na jałowym a jak wcisnę sprzegło to reaguje żwawo.. Wiem, że ze wcisnietym sprzegłem odciążamy ukł. napędowy ale czy tak ma być?
Obrazek
CB_Aras
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez mlynek » 1 maja 2017, 00:58

CB_Aras napisał(a):ale czy tak ma być?
Tak ma być. U mnie też tak jest i u każdego zapewne. Widocznie skrzynia daje takie opory.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez Kaiser » 3 kwietnia 2018, 21:30

Mija prawie rok od napisania postu, jednak dopiero teraz znów mam lżejszy okres więc wrócę do tematu:

Sprawa wygląda tak, że sytuacja się nie zmieniła. Dalej są drgania przy ruszaniu, jednak nie rozumiem stwierdzenia
Adrian2607 napisał(a):Dlaczego ruszasz w ten sposób? To zabójstwo dla dwumasy.

Jak wcisnę sprzęgło nie odczuwam specjalnej różnicy w kulturze pracy silnika.
Kaiser
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel