Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Długo kręci na zimnym 1.6 BCB

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Długo kręci na zimnym 1.6 BCB

Postprzez Qiuel » 3 lipca 2017, 21:49

Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem odpalenia mojego leona 1.6 BCB +LPG po kilkugodzinnym postoju.
Auto na zimnym silniku długo kręci, bądź odpala za 2-3 razem. Po takowym odpaleniu przez kilka sekund gdy wbije bieg auto chce zgasnąć i wtedy muszę szybko nacisnąć sprzęgło by dalej wskoczyło na obroty. Gdy już sie 'rozgrzeje' to wszystko jest ok. Wystarczy że postoi kilka godzin.
To jest opis w obecnej porze roku, bo w zimie to po kilkudniowym postoju zawsze musiał mnie ktoś kablami ratować. Mechanik stwierdził, że akumulator ok. Kazał sprawdzać pompke paliwa (wiecie; przekręcić kluczyk, poczekać aż nabije, sytuacje powtórzyć i potem odpalić), ale to wykluczyło wine pompki.
Dodam, że wszelkie filtry i oleje są wymieniane na czas. Dodatkowo w przeciągu ostatnich 4 miesięcy wymieniłem 1 cewkę zapłonu i wszystkie świece. A jakiś miesiąc temu wymieniłem sonde lambde. Wspominam o tym, bo nie jestem pewny czy to może być istotne.
Proszę o pomoc
Qiuel
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Długo kręci na zimnym 1.6 BCB

Postprzez servoos » 4 lipca 2017, 07:31

Podłącz się do kompa i sprawdź odczyty temperatury płynu chłodzącego (czujnik znajduje się za EGR).
Tylko popatrz na odczyty czujnika dłuższy czas, one lubią świrować i masz problem z odpaleniem.
servoos
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Grand Scenic III
Silnik: diesel inny

Re: Długo kręci na zimnym 1.6 BCB

Postprzez marcin7x5 » 4 lipca 2017, 18:04

Zakręć całkowicie lpg i wtedy zobacz z rana jak odpala. Może nieszczelna instalacja lpg podaje też równocześnie gaz i wtedy silnik nie daje rady przepalić obu paliw jednocześnie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna