Cześć, założyłem nowy temat, bo uważam, że moje problemy są zupełnie inne niż w tematach które istnieją.
Krótko i na temat, ASO nie widzi problemów, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Obecnie mam przebieg 118k km, od przebiegu okolo 50k km borykam się z problemami :
1.Mocne szarpnięcie przy odpalaniu i gaszeniu auta - czuć pod tyłkiem, oraz na pedale sprzęgła, na gałce zmiany biegów również (wymienione wszystkie możliwe poduszki silnika na nowe).
2.Czuć szarpnięcie gdy podczas jazdy np przy 50km/h wcisne gwałtowniej gaz lub go puszczę, najmniej odczuwalne w trybie jazdy ECO, najbardziej odczuwalne w trybie SPORT.
3.Na gałce zmiany biegów czuć wibracje poczas jazdy, mocniejsze podczas przyspieszania.
4. na postoju, gdy wcisnę sprzęgło i dodam gazu, czuję wibracje pedału sprzęgła.
5. podczas jazdy, powiedzmy jadę 100km/h, wpadnę w jakąś dziurę, czuję jakby coś pod podłogą wpadło na chwilę w rezonans (nie towarzyszą temu dźwięki).
6. przy puszczaniu sprzęgła podczas ruszania słychać stuknięcie gdzieś z pod maski ( jak demontowali skrzynie i wszystko tam wyczyscili to na chwile ten objaw zniknął) - zamontowałem niedawno nowy wysprzęglik i wymieniłem płyn hydrauliczny - efektu żadnego
7. czasem podczas ostrzejszego ruszenia z pod świateł czuję kilkakrotny spadek mocy, powiązane według mnie jest to również z sytuacją, gdy tocze się na 2 biegu, wcisnę gaz do oporu i silnik na samym początku nie idzie równo, tylko najpierw czuć 2-3 krotne bardzo krótkie"zawahanie" (cos jakby silnik nie był pewny czy ma napewno przyspieszyć)
Ciąglę magluje jakieś fora dotyczące silników TSI polskie oraz zagraniczne i nie spotkałem się z takim problemem.
Podczas jednej wizyty w ASO (przy zgłoszeniu szarpań) powiedzieli ze "sprzęgło jest ciapowate", skończyło się na zdjęciu skrzyni, przetoczyli koło zamachowe, docisk sprzęgła a samą tarczę sprzęgła obiłem na nowo na własny koszt.
Przy przebiegu około 65k km została wymieniona kompletna skrzynia biegów na nową (hałasowała), to również nie przyniosło żadnych zmian.
Komp nie wywala żadnych błędów.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, mam dosyć jeżdżenia od serwisu do serwisu i słuchania, że wszystko jest ok.
Czy pasek osprzętu, a dokładnie rolka napinająca ma czasem prawo skakać i czy może to być jakoś powiązane z szarpaniami?