Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dzwonienie/metaliczny hałas podczas jazdy - ARL

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dzwonienie/metaliczny hałas podczas jazdy - ARL

Postprzez shosiu » 28 marca 2018, 08:49

Witam,
Od niedawna w moim ARLu coś dziwnie dzwoni/metlicznie brzęczy. Porównałbym ten hałas do młota pneumatycznego, tylko oczywiście cichszego.
Objawia się to bardzo sporadycznie podczas jazdy, stąd trudno to zdiagnozować u mechanika - czasem jest tak, że przejadę kilkadziesiąt kilometrów i nic nie słychać, innym zaś razem pojawia się kilka razy na odcinku 100km, trwa zazwyczaj wtedy kilka sekund i znowu cisza.
Wg. mnie dźwięk dochodzi z przodu, z prawej strony (dla jasności: od strony pasażera). Pojawia się on niezależnie od prędkości: występuje zarówno jadąc 100/h a ostatnio słyszałem to jadąc na pierwszym biegu na parkingu marketu.
Niepokoi mnie to tym bardziej, że ostatnim razem dźwięk był trochę głośniejszy, a pokonuję ostatnio dość spore odcinki trasy z autostradowymi prędkościami.

Z góry dzięki za pomoc.
shosiu
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M2

Reklama

Re: Dzwonienie/metaliczny hałas podczas jazdy - ARL

Postprzez Pablo-87 » 28 marca 2018, 20:50

Mam podobne metaliczne dzwonienie w moim ASV, też z przodu od strony pasażera, również na postoju. Dodatkowo gdy stoję w miejscu i powoli wciskam gaz, auto przy określonych obrotach również wydaje te dźwięki. Mechanik stwierdził, że ten dźwięk pochodzi z okolic alternatora.
Pablo-87
Stella
Stella

Auto: Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez shosiu » 29 marca 2018, 09:20

Dzisiaj znowu mi trochę podzwoniło, jednak zauważyłem pewną cechę: jeśli podczas dzwonienia wcisnę hamulec - nawet bardzo delikatnie - dzwonienie ustepuje, puszczam hamulec i znowu dzwoni. Czy możliwe jest że to hamulce - jakiś luz na klocku itp?
shosiu
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M2

Postprzez addam24 » 31 marca 2018, 22:39

Moze byc milion rzeczy.Podjedz do ogarnietego mechanika.
addam24
Stella +
Stella +

Auto: Leon Fr

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel